Exkluzív bejelentés, nemzetközi előadók, a bankszektor felsővezetői egy helyen - Így zajlott a Banking Technology
Portfolio signature

Exkluzív bejelentés, nemzetközi előadók, a bankszektor felsővezetői egy helyen - Így zajlott a Banking Technology

Több mint 40 előadóval, 400 résztvevővel zajlott tegnap a Portfolio Banking Technology konferenciája, amelyen teltház előtt jelentette be a Magyar Bankszövetség digitalizációs javaslatcsomagját az alelnök, Becsei András. A szektor digitális transzformációját kijelölő bejelentés mellett nemzetközi és hazai top előadók dolgozták fel a legfontosabb fintech és digitalizációs témákat: szó volt a bankszektorban is fellángoló AI-forradalomról, a legforróbb payment trendekről, a kiberbiztonságról, a bankok belső, digitális fejlődéséről és a legfontosabb szabályozói változásokról, a konferencia szakmai programját a Visa Awards zárta.

A konferencia alaphangulatát a Visa Europe kockázatkezelési alelnöke, Natalie Kelly adta meg keynote előadásával, amelyben bemutatta, hogy a mesterséges intelligencia fejlődése alapjaiban forgatta fel a kiberbiztonsági területet: a ChatGPT és a deepfake technológia megjelenése rendkívüli módon megkönnyíti a csalók dolgát, de a védekezésben is új lehetőségeket nyit meg.

Ma már nemcsak szöveggel, hanem hanggal, képekkel, chatbotokkal, videóval is tudnak támadni, valamint kódokat is jóval könnyebben tudnak írni.

A darkweben már szolgáltatásként lehet rendelni a csalásokat, úgy, mint egy webáruházban.

natalie

Ezt követően Becsei András, a Magyar Bankszövetség alelnöke, az OTP vezérigazgató-helyettese exkluzív bejelentést tett a konferencián: bemutatta azt a digitális javaslatcsomagot, amelynek támogatását a bankszektor szereplői többek között a kamatplafon bevezetéséért cserébe kérik a kormánytól. A javaslat nyomán a jövőben a cél többek között az, hogy

a digitális jelzáloghitel-igénylések ideje 15 percre csökkenjen.

A plenáris első szekció vezérpanel-beszélgetésén Harmati László (Erste), Eölyüs Endre (Mastercard) és Becsei András (OTP) a bankok digitális transzformációjáról, az ehhez kapcsolódó kockázatokról és a lakossági bankolás jövőjéről osztották meg gondolataikat.

banking technology konferencia 2023 rendezvény

A kerekasztal beszélgetésen a szakmai közönségünk is véleményt mondott: 87 százalékuk szerint a bankok lakossági üzletágának továbbfejlesztése többségében digitalizációs, 7 százalékuk szerint pedig kizárólag digitalizációs projekt, mindössze 7% gondolta úgy, hogy ez inkább hagyományos hálózati kérdés.

MicrosoftTeams-image (46)

A bankszövetség javaslatai azért is égetően fontosak, mert a digitális fejlődés legnagyobb korlátja a közönségünk szerint a szabályozás (59 százalék), 17 százalék szerint a bankok belüli és kívüli elégtelen szaktudás, 15 százalék szerint az ügyfelek, 6 százalék szerint az internetbiztonság, és mindössze 2 százalék szerint az anyagi források.

banking technology rendezveny szavazas 02

A csalási statisztikák felrobbantak az utóbbi 1-1,5 évben, Harmati László elmondása szerint az Ersténél például 4-szer több a csalás, pedig a csalásfelderítés hatékonysága még nőtt is. A közönségünk 46 százaléka szerint a probléma valódi forrását az ügyfelek jelentik, 31 százalék a gyenge bűnfelderítést okolja, 10 százalék az egyéb technológiai szereplőket, a közösségi médiát, webáruházakat okolja, 8 százalék szerint a szabályozás, és mindössze 5 százalék szerint a bankok a hibásak.

MicrosoftTeams-image (48)

A plenáris első szekció, az üzleti és startégiai kérdések feldolgozása után a mélyebb szakmai tartalmak következtek osztott szekciókban. A mesterséges intelligencia alig egy évvel ezelőtt új erővel robbant be a vállalati világ mindennapjaiba, a ChatGPT hajtotta hype nyomán számos kísérlet indult, új felhasználási terület körvonalazódott a bankszektorban is. Az ügyfélkapcsolatok automatizálásától kezdve a belső hatékonyság növelésén keresztül a csalásmegelőzésen át az üzleti döntéshozatal támogatásáig sok területen érkeznek az AI-megoldások.

A szekciót a JP Morgan Chase AI-szakértője, Madarász Tamás agykutató nyitotta meg előadásával. A szekció során szó volt a legfontosabb banki use-case-ekről és az AI-hype mögötti valós változásokról banki, technológiai szakértők, és Mérő László (ELTE) részvételével. Részletes beszámoló a szekcióról itt.

merolaszlo banking technology

Az ember történelme során mindig volt szervezett bűnözés, a technológia gyors fejlődése miatt azonban most nehéz lépést tartani az online térben történő csalásokkal - hangzott el a rendezvény 2/B. szekciójában. Itt arról is szó volt, hogy nemcsak az időseket, hanem a fiatalokat is át lehet verni, illetve a jövő azonosítási módszereiről is kifejtették véleményüket a top kiberbiztonsági szakértők. Részletes beszámoló a szekcióról itt.

2B szekció banking technology 2023

Hatalmas változások zajlanak jelenleg a piacon, a bankok versenyelőnyét pedig az fogja adni, hogy miképp tudnak majd ezekhez alkalmazkodni - hangzott el a rendezvény 3/A szekciójában, ahol a bankok digitális transzformációjáról, az üzleti és a digitális területek együttműködéséről, low code - no code platformokról, digitális dokumentumkezelésről, a felhő nyújtotta lehetőségekről és az OTP országokon átívelő digitális hitelezési megoldásairól is szó volt. Részletes beszámoló a szekcióról itt.

Portfolio_Banking Technology-144

MiCA, AI ACT, DORA, AFR 2.0 - Olyan szabályozói változások, amely a bankok számára fejlesztési, felkészülési feladatokat jelent, sőt, akár üzleti lehetőségeket hordozhatnak, és a mi mindennapi életünkre is hatással lesznek. A 3/B szekcióban a legfontosabb változásokról és ezek impaktjáról volt szó. Részletes beszámoló a szekcióról itt. 

banking technology konferencia 2023 rendezvény

A pénzforgalomi biznisz a fintech újítások bölcsője, egyben a globális banki bevételek durván harmadát adó üzletága. Melyek most a hazai pénzforgalmi piac legnagyobb újdonságai, mit várhatunk az AFR 2.0-tól, és merre fejlődik tovább a kártyás fizetési piac? A Klarna megérkezésével gyökeret ver-e Magyarországon is a BNPL-trend? Mik az alfa generáció igényei és tervei, és hogyan érinti ez a bankokat, a bankolást? Milyen lehetőségek rejlenek a nemzetközi B2B pénzforgalomban a bankok számára?

Ezekről a kérdésekről is szó volt negyeik szekciónkban, ahol Sármay Bence, a Visa Magyarországért felelős területi vezetője top banki felsővezetőkkel, Ginzer Ildikóval (MBH), Ákos Tamással (CIB), Benyó Péterrel (OTP), Harmati Lászlóval (Erste), Ralf Cymanekkel (Raiffeisen) tárgyalta meg a payment piac legfontosabb kérdéseit az esemény szakmai programját záró kerekasztalon. Részletes beszámoló a szekcióról itt.

Portfolio_Banking Technology-269

A payment kerekasztalon is megkérdeztük közönségünket több témában, így kiderült, hogy a többség (55 százalék) 2025-re nagyon optimista a digitális fizetések terjedése kapcsán, ugyanis ennek az évnek a végére már 50 százalék körüli arányt várnak a készpénzzel szemben.

menti 4

A kiberbiztonsági kockázatok kapcsán kíváncsiak voltunk arra is, hogy a közönségünk tagjai és ismerőseik körében volt-e példa banki csalásra. A probléma súlyosságát mutatja, hogy a válaszadóink közel 60 százaléka nyilatkozott úgy, hogy van ilyen ismerőse.

MicrosoftTeams-image (51)

A szakmai program után nagyszabású díjátadó vette kezdetét, a Visa Awards: idén immáron második alkalommal, összesen nyolc kategóriában díjazta a Visa a hazai bankokat. A Visa Awards célja, hogy az innovációra, az ügyfélélményre, a termékfejlesztésre és a példamutató kezdeményezésekre hívja fel a figyelmet. Portfolio_Banking Technology-283

Idén először a Portfolio-val közös, ESG-re fókuszáló kategóriában is díjazták a bankokat. A díjátadóról itt számoltunk be részletesen.

Portfolio_Banking Technology-328 (1)

A díjátadót követő kötetlen hangulatú állófogadáson volt idő metworkingelni, és átbeszélni a napközben hallottakat.

Portfolio_Banking Technology-382
Portfolio_Banking Technology-392
Portfolio_Banking Technology-374
Portfolio_Banking Technology-363

Címlapkép forrása: Portfolio

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

KonyhaKontrolling

Adózzon mindenki más!

Az interneten sok vélemény jelenik meg a \"megfelelő\" adóztatással kapcsolatban, de még a legtájékozottabbak is sokszor minimum meglepő véleményeket fejtenek ki. A bejegyzésben nem megyek bele

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1217440809