Bank

Hamarosan kiderül, mennyit gombolnak le rólad a biztosítási ügynökök

Portfolio
Komoly változásokat hoz a biztosítási szektorban egy új uniós irányelv, az IDD (Insurance Distribution Directive). A biztosításokat folyamatos képzés alatt álló értékesítők adhatják csak el, akiknek az érdekeltségükről, javadalmazásukról is tájékoztatni kell az ügyfelet - írja a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) közleményében. Az érdekvédelmi szövetség egyszerre keményen kritizálja az Európai Uniót is a szabályozás életbeléptetésének határidejével kapcsolatos huzavona miatt.
Az IDD-ről az FBAMSZ elnöke, Sebestyén László is tart előadást a Portfolio Biztosítás 2018 Konferenciáján. Regisztráljon Ön is!

Mire kell készülni?

A szabályozás bevezetése a 2017-es MNB adatok alapján Magyarországon 9066 független és 19054 függő közvetítőt érint, illetve ezek (potenciális) ügyfeleit. A következő változásokra kell felkészülni:
  • Tovább szigorodnak majd a tájékoztatási szabályok, új igényfelmérési kötelezettségeket vezetnek be a megfelelő termék kidolgozása érdekében.
  • Tájékoztatást kell adni arról, hogy történik-e tanácsadás az értékesítés során, valamint a javadalmazás természetéről, közvetítők esetében pedig annak forrásáról is, vagyis lényegében nyilvánossá válik, hogy mennyit keres egy új szerződés megkötésén egy biztosítási ügynök, értékesítő.
  • Az IDD a korábbi elvárásokat kiegészítve megszabja a folyamatos képzést is, amelynek legalább az évi 15 órát kell elérnie, például e-oktatás vagy mentorálás formájában. Az irányelvben ezek mellett a konkrét tagállami elvárások is helyet kapnak, így Magyarországon a befektetési alapú biztosítási termékekre vonatkozó kötelező tanácsadás.

Az új szabályok mellett nem rég lépett életbe a PRIIPS és az ehhez kapcsolatos egységes terméktájékoztatók is, ennek vívmányairól itt írtunk:

Megy a huzavona

A MABISZ közleményében élesen kritizálja az EU-s döntéshozókat a 2016. február 22-én kihirdetett szabályozással kapcsolatos késlekedés miatt: az irányelvet ugyanis két éven belül kellett volna azt átültetni a tagállamoknak a nemzeti jogrendszerükbe.

A többszintű szabályozási rendszerben azonban előbb tűzték ki az alkalmazás időpontját, mintsem az általános elveket tovább pontosító második szintű szabályokat elfogadták volna.

Mivel ezeket a végrehajtási szabályokat csak tavaly decemberben hirdették ki, a biztosítási szakmának a MABISZ szerint nem maradt elég ideje a felkészülésre.

Az EU döntéshozó testületei ezért az alkalmazási határidő októberre történő elnapolását határozták el, ám a politikai szándék jogi formába öntése március közepénél előbb nem tud megvalósulni. Így azokban az országokban - köztük Magyarországon - amelyek már átültették a saját jogrendjükbe az uniós irányelvet, az érintett piaci szereplők jelenleg a február 23-i határidőből tudnak kiindulni.

A MABISZ szerint a változások a PRIIPS-hez kapcsolódó KID-ek elkészítése és a májusi adatvédelmi szabályokhoz (GDPR) való alkalmazkodás mellett rendkívül nagy erőforrások mozgósítását igénylik a szektortól.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
otp