Lakáshitelesek, figyelem: óriási törlesztőrészlet-csökkentés kérhető heteken belül
Bank

Lakáshitelesek, figyelem: óriási törlesztőrészlet-csökkentés kérhető heteken belül

Portfolio
A fiatal házasokat célozza meg a kormány július 1-jétől elérhető, legfeljebb 10 milliós babaváró hitele. A hitel szabad felhasználású, így egy meglévő hitel is végtörleszthető vele. Kiszámoltuk: akik a meglévő lakáshitelük teljes kiváltására használják fel a kölcsönt, azok átlagosan csaknem 30%-os törlesztőrészlet-csökkenést érhetnek el vele. Van azonban egy buktatója a hitelkiváltásnak, ezért nem mindegy, melyik banknál igényeljük a babaváró hitelt.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

Most vennél fel lakáhitelt? Kalkulálj magadnak Pénzcentrum kalkulátorával!

Milliókat spórolhatunk a lakáshitelünkön

Ahogy a napokban írtunk róla, nemcsak a családalapítás finanszírozására, hanem például szuperállampapír-befektetésre is érdemes lehet felvenni a babaváró hitelt. Emellett egy meglévő hitel, például lakáshitel kiváltására sem utolsó a konstrukció. Hogy mennyit nyerhetünk ezzel, annak kiszámításához érdemes összevetni a meglévő hitel és a neki megfelelő összegű babaváró hitel havi törlesztőrészletét. Például

 • egy 10 milliós kamatmentes babaváró hitel induló törlesztőrészlete 20 éves futamidő mellett várhatóan 45 833 forint lesz (majd fokozatosan csökken a tőkearányos kezességvállalási díj csökkenése miatt),
 • egy szintén 10 milliós forintos lakáshitel törlesztőrészlete 20 éves hátralévő futamidő mellett eközben az MNB által közzétett átlagkamatok alapján ma 63 704 forint.
Lakáshitelesek, figyelem: óriási törlesztőrészlet-csökkentés kérhető heteken belül

Az elérhető törlesztőrészlet-csökkenés ebben az esetben tehát 28%-os. Mértékét általában sok minden befolyásolja:

 • kisebb tartozás esetén ehhez hasonló, nagyobb tartozás esetén ennél kisebb törlesztőrészlet-csökkenés érhető el (a babaváró hitel 10 milliós felső korlátja miatt),
 • minél rövidebb a meglévő hitel hátralévő futamideje, elvben annál kisebb mértékű törlesztőrészlet-csökkenés érhető el a hitelkiváltással,
 • ugyanakkor mivel a babaváró hitel törlesztőrészlete nem mehet 50 ezer forint fölé, egyes esetekben a meglévő hitel hátralévő futamidejénél hosszabb futamidejű babaváró hitel felvételére lehet szükség (ennek maximuma 20 év), vagy csak részleges hitelkiváltásra van mód.
Lakáshitelesek, figyelem: óriási törlesztőrészlet-csökkentés kérhető heteken belül

Ha valakinek a hitel futamideje alatt "csak" egy új gyermeke születik (méghozzá 5 éven belül, ekkor marad ugyanis kamatmentes a hitel), akkor 20 év alatt csaknem 4,8 millió forintot spórolhat egy átlagos, szintén 10 milliós lakáshitelhez képest a babaváró hitel alacsonyabb törlesztőrészletének köszönhetően. Kettő illetve három új gyermek megszületése esetén (ami már 12 hetes magzati lét igazolásával teljesíthető) az aktuális babaváró tartozás 30, illetve 100 százalékát is elengedik, további előnybe hozva a babaváró kölcsön felvevőjét. Érdemes azzal is kalkulálni, hogy a jelzáloghitelből a második (a meglévő gyermekeket is figyelembe véve) gyermek születése esetén 1, a harmadik gyermek születése esetén 4 millió forintos hitelelengedést is lehet kérni, erre az esetre készülve megérheti a jelzáloghitelt nem teljes egészében végtörleszteni.

Lakáshitelesek, figyelem: óriási törlesztőrészlet-csökkentés kérhető heteken belül

Most vennél fel lakáhitelt? Kalkulálj magadnak Pénzcentrum kalkulátorával! A cikkünk bevezetőjében beharangozott buktatóval is számolni kell a hitelkiváltás esetén: valószínűleg lesznek bankok, amelyek csak akkor engedik kiváltani a meglévő lakáshitelt egy babaváró kölcsönnel, ha a két hitel együttes törlesztőrészletével belefér az adós az adósságfék-szabályokba. Ez esetben nem veszik figyelembe előre, hogy a végén csak a babaváró hitel marad. Ha a bank ilyen típusú szigorúsága miatt ütközünk bele a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató 50%-os felső korlátjába, érdemes más bankoknál is próbálkozni.

Lakáshitelesek, figyelem: óriási törlesztőrészlet-csökkentés kérhető heteken belül

A babaváró program 10 legfontosabb tudnivalója szerintünk

 • A kölcsönszerződés 2019. július 1-jétől 2022. december 31-éig köthető meg.
 • Kamatmentes és szabad felhasználású a hitel, ingatlanfedezet sem kell hozzá, ugyanis ezt az állam készfizető kezessége "pótolja".
 • A hitel vissza nem térítendő támogatássá alakulhat: a második (a hitelfelvételt követően születő vagy örökbefogadott) gyermek érkezése után az aktuális tartozás 30%-át, a harmadik után az aktuális tartozás 100%-át engedik el, és minden egyes gyermek érkezése után 3 évre felfüggesztik a tartozást.
 • Legfeljebb 10 millió forintig, legfeljebb 20 évre és legfeljebb havi 50 ezer forintos törlesztőrészlettel vehető fel a hitel.
 • Azok a házaspárok igényelhetik, akiknél a feleség betöltötte a 18. életévét, de még nem töltötte be a 41. életévét. Legalább az egyik házasfél legalább 3 éve tb-jogosult vagy felsőoktatási tanulmányokat folytat(ott). Legalább az egyik házastársnak az első házasságában kell élnie, meglévő gyermek nem akadály.
 • A hitelintézetek saját általános belső szabályaik szerint minősíthetik hitelképesnek az igénylőket.
 • A hitelkérelmet a benyújtást követő 10 napon belül el kell bírálniuk a folyósító hitelintézeteknek.
 • Nem számítható fel díj a kölcsön elbírálásáért, folyósításáért és előtörlesztéséért sem, viszont az államnak évente a fennálló kötelezettség 0,5%-ára rúgó díj jár egy év alatt.
 • A hitel azáltal kamatmentes, hogy az állam (jelenlegi hozamkörnyezet alapján 5% körüli) kamattámogatást nyújt hozzá 5 éves kamatperiódussal.
 • Ha 5 éven belül baba érkezik (akár örökbefogadással), akkor a hitel végig kamatmentes marad, ellenkező esetben vissza kell fizetni a már igénybe vett (a jelenlegi hozamkörnyezet alapján évi 5%-os) kamattámogatást, és megnő a hitel kamata (a jelenlegi hozamkörnyezet alapján legfeljebb közel 8%-ra).

Most vennél fel lakáhitelt? Kalkulálj magadnak Pénzcentrum kalkulátorával!

oltás
forintbankjegy10ezershutter-20170816
koronavirus_labor_vakcina
donald trump amerikai elnökválasztás 2020 fehér ház
trader
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

pos terminál bankkártya