Bank

Lakáshitelesek, figyelem: óriási törlesztőrészlet-csökkentés kérhető heteken belül

Portfolio
A fiatal házasokat célozza meg a kormány július 1-jétől elérhető, legfeljebb 10 milliós babaváró hitele. A hitel szabad felhasználású, így egy meglévő hitel is végtörleszthető vele. Kiszámoltuk: akik a meglévő lakáshitelük teljes kiváltására használják fel a kölcsönt, azok átlagosan csaknem 30%-os törlesztőrészlet-csökkenést érhetnek el vele. Van azonban egy buktatója a hitelkiváltásnak, ezért nem mindegy, melyik banknál igényeljük a babaváró hitelt.

Most vennél fel lakáhitelt? Kalkulálj magadnak Pénzcentrum kalkulátorával!

Milliókat spórolhatunk a lakáshitelünkön

Ahogy a napokban írtunk róla, nemcsak a családalapítás finanszírozására, hanem például szuperállampapír-befektetésre is érdemes lehet felvenni a babaváró hitelt. Emellett egy meglévő hitel, például lakáshitel kiváltására sem utolsó a konstrukció. Hogy mennyit nyerhetünk ezzel, annak kiszámításához érdemes összevetni a meglévő hitel és a neki megfelelő összegű babaváró hitel havi törlesztőrészletét. Például

 • egy 10 milliós kamatmentes babaváró hitel induló törlesztőrészlete 20 éves futamidő mellett várhatóan 45 833 forint lesz (majd fokozatosan csökken a tőkearányos kezességvállalási díj csökkenése miatt),
 • egy szintén 10 milliós forintos lakáshitel törlesztőrészlete 20 éves hátralévő futamidő mellett eközben az MNB által közzétett átlagkamatok alapján ma 63 704 forint.
Lakáshitelesek, figyelem: óriási törlesztőrészlet-csökkentés kérhető heteken belül

Az elérhető törlesztőrészlet-csökkenés ebben az esetben tehát 28%-os. Mértékét általában sok minden befolyásolja:

 • kisebb tartozás esetén ehhez hasonló, nagyobb tartozás esetén ennél kisebb törlesztőrészlet-csökkenés érhető el (a babaváró hitel 10 milliós felső korlátja miatt),
 • minél rövidebb a meglévő hitel hátralévő futamideje, elvben annál kisebb mértékű törlesztőrészlet-csökkenés érhető el a hitelkiváltással,
 • ugyanakkor mivel a babaváró hitel törlesztőrészlete nem mehet 50 ezer forint fölé, egyes esetekben a meglévő hitel hátralévő futamidejénél hosszabb futamidejű babaváró hitel felvételére lehet szükség (ennek maximuma 20 év), vagy csak részleges hitelkiváltásra van mód.
Lakáshitelesek, figyelem: óriási törlesztőrészlet-csökkentés kérhető heteken belül

Ha valakinek a hitel futamideje alatt "csak" egy új gyermeke születik (méghozzá 5 éven belül, ekkor marad ugyanis kamatmentes a hitel), akkor 20 év alatt csaknem 4,8 millió forintot spórolhat egy átlagos, szintén 10 milliós lakáshitelhez képest a babaváró hitel alacsonyabb törlesztőrészletének köszönhetően. Kettő illetve három új gyermek megszületése esetén (ami már 12 hetes magzati lét igazolásával teljesíthető) az aktuális babaváró tartozás 30, illetve 100 százalékát is elengedik, további előnybe hozva a babaváró kölcsön felvevőjét. Érdemes azzal is kalkulálni, hogy a jelzáloghitelből a második (a meglévő gyermekeket is figyelembe véve) gyermek születése esetén 1, a harmadik gyermek születése esetén 4 millió forintos hitelelengedést is lehet kérni, erre az esetre készülve megérheti a jelzáloghitelt nem teljes egészében végtörleszteni.

Lakáshitelesek, figyelem: óriási törlesztőrészlet-csökkentés kérhető heteken belül

Most vennél fel lakáhitelt? Kalkulálj magadnak Pénzcentrum kalkulátorával! A cikkünk bevezetőjében beharangozott buktatóval is számolni kell a hitelkiváltás esetén: valószínűleg lesznek bankok, amelyek csak akkor engedik kiváltani a meglévő lakáshitelt egy babaváró kölcsönnel, ha a két hitel együttes törlesztőrészletével belefér az adós az adósságfék-szabályokba. Ez esetben nem veszik figyelembe előre, hogy a végén csak a babaváró hitel marad. Ha a bank ilyen típusú szigorúsága miatt ütközünk bele a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató 50%-os felső korlátjába, érdemes más bankoknál is próbálkozni.

Lakáshitelesek, figyelem: óriási törlesztőrészlet-csökkentés kérhető heteken belül

A babaváró program 10 legfontosabb tudnivalója szerintünk

 • A kölcsönszerződés 2019. július 1-jétől 2022. december 31-éig köthető meg.
 • Kamatmentes és szabad felhasználású a hitel, ingatlanfedezet sem kell hozzá, ugyanis ezt az állam készfizető kezessége "pótolja".
 • A hitel vissza nem térítendő támogatássá alakulhat: a második (a hitelfelvételt követően születő vagy örökbefogadott) gyermek érkezése után az aktuális tartozás 30%-át, a harmadik után az aktuális tartozás 100%-át engedik el, és minden egyes gyermek érkezése után 3 évre felfüggesztik a tartozást.
 • Legfeljebb 10 millió forintig, legfeljebb 20 évre és legfeljebb havi 50 ezer forintos törlesztőrészlettel vehető fel a hitel.
 • Azok a házaspárok igényelhetik, akiknél a feleség betöltötte a 18. életévét, de még nem töltötte be a 41. életévét. Legalább az egyik házasfél legalább 3 éve tb-jogosult vagy felsőoktatási tanulmányokat folytat(ott). Legalább az egyik házastársnak az első házasságában kell élnie, meglévő gyermek nem akadály.
 • A hitelintézetek saját általános belső szabályaik szerint minősíthetik hitelképesnek az igénylőket.
 • A hitelkérelmet a benyújtást követő 10 napon belül el kell bírálniuk a folyósító hitelintézeteknek.
 • Nem számítható fel díj a kölcsön elbírálásáért, folyósításáért és előtörlesztéséért sem, viszont az államnak évente a fennálló kötelezettség 0,5%-ára rúgó díj jár egy év alatt.
 • A hitel azáltal kamatmentes, hogy az állam (jelenlegi hozamkörnyezet alapján 5% körüli) kamattámogatást nyújt hozzá 5 éves kamatperiódussal.
 • Ha 5 éven belül baba érkezik (akár örökbefogadással), akkor a hitel végig kamatmentes marad, ellenkező esetben vissza kell fizetni a már igénybe vett (a jelenlegi hozamkörnyezet alapján évi 5%-os) kamattámogatást, és megnő a hitel kamata (a jelenlegi hozamkörnyezet alapján legfeljebb közel 8%-ra).

Most vennél fel lakáhitelt? Kalkulálj magadnak Pénzcentrum kalkulátorával!

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Kiszámoló

Hogy kerüld el a tranzakciós adót?

A kormánynak annyi a fantáziája, mint egy betonbékának. Ha pénz kell az összeomlott költségvetés foltozgatásához, akkor főleg a bankokat és a biztosítókat nyúzza, egyre jobban. (Akár rend

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Von der Leyen botránya pont egy nappal a sorsdöntő szavazása előtt kapott új erőre
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
iskolabezárás iskola suli iskolazárás koronavírus