Megvan az év legjobb pénzügyi vezetője!
Bank

Megvan az év legjobb pénzügyi vezetője!

Portfolio
Schilling Dániel, a Duna House Holding Nyrt. gazdasági igazgatója nyerte el az év legjobb pénzügyi vezetőjének járó CFO of the year 2020 díjat – jelentette be a Portfolio és a Credit Management Group mai Budapest Economic Forum című konferenciáján Fülöpné Bogdán Krisztina, a díjátadást szponzoráló Commerzbank vezérigazgató-helyettese. Négy pénzügyi vezető a CFO Master 2020 kitüntetést vehette át a szakmai zsűritől, és az év legjobb credit management csapatát is díjazták. Cikkünkben a konferencia CFO-szekciójáról is tudósítunk, amelyben hazai nagyvállalatok gazdasági vezetői beszéltek a koronavírus-válság miatti kemény kihívásaikról.

Idén is nagy számban érkeztek a CFO of the year díjra pályázatok olyan kis-, közép- és nagyvállalatoktól, amelyek üzleti teljesítménye egyértelműen kiemelkedik a magyar átlagból, és amelyeknél komplex beruházási, finanszírozási vagy éppen akvizíciós kihívások történtek az elmúlt időszakban. A szakmai zsűri pedig ezek közül a nagy számban jelölt vállalati szakemberek közül, a jelöltek pályázatai alapján választotta ki a szakmailag kimagasló jelölteket.

Közülük lett a legjobb Schilling Dániel (CÍMLAPKÉPÜNKÖN), a Duna House Holding Nyrt. gazdasági igazgatója.

Nagyvállalatok és kisvállalkozások, hölgyek és urak egyaránt pályáztak a díjra, bizonyos pályázatokból egy-egy életmű is kirajzolódott - mondta Fülöpné Bogdán Krisztina, a Commerzbank vezérigazgató-helyettese. Pénzügyi-gazdasági vezetői teljesítményéért és kiváló pályázatáért a CFO Master 2020 díjat nyerte el négy személy:

  • Bodnár Zoltán, Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. 
  • Molnár Nóra, Pepco Hungary Kft. 
  • Sütő Balázs, Market Építő Zrt. 
  • Thurzó Csaba, 4iG Nyrt. 

Az év legjobb credit management teamjét is díjazták: a Richter Gedeon Nyrt. Novák Zoltán által irányított credit management csapata nyerte a díjat - jelentette be Szentirmay Péter, a Magyar Creditmanagement Szövetség elnöke.

Tudósításunk a mai Budapest Economic Forumról:

CFO-kerekasztal: milyen kihívás elé állította a vállalatokat a koronavírus?

A díjátadót megelőző CFO-beszélgetést Fülöpné Bogdán Krisztina (alábbi képünkön), a Commerzbank vezérigazgató-helyettese vezette.

20201008_0001

Dienes Péter, a Danubius gazdasági vezérigazgató-helyettese elmondta: rekordhónapok után márciusban a bevételük nullára redukálódott, augusztusban a vidéki szállodákban már szép forgalmat generáltak, a szeptember viszont ismét nagyon nehéz időszak volt a határzár miatt.  A CFO egyik legfontosabb feladata a cash flow menedzsment, ez nagyon felértékelődött most. Sajnos a munkaerőköltségekben kellett a legnagyobb vágást megtenni, különösen az atipikus munkakörben dolgozóknál. Jelentős saját tartalékokkal és hitelkeretekből gazdálkodnak, némi emelkedés talán jövő tavasszal-nyáron jöhet, igazi fellendülés viszont csak hosszú távon. A moratóriummal élt a Danubius, meghosszabbításának módját is jónak tartják.

20201008_0006

Prohászka Balázs, a Kométa gazdasági igazgatója azt mondta: semmiképp sem nyertesei, de mindenképpen túlélői a válságnak, a sertéshúsfeldolgozók már három éve járvánnyal küzdenek, ami jelentős árfelhajtó hatással volt. Év elején már elvesztették olasz piacuk egy részét, a márciusi vásárlási láz nagy fellendülést hozott, áprilisban már visszaesést regisztráltak. Nyáron viszont már csúcsot értek el, a dolgozókat pedig béremelésekkel motiválják. A moratórium kapcsán elmondta: a beszállítóik miatt éltek vele, egyébként nem lett volna muszáj.

Sebők András, a Wizz Air Beszerzési és Ellátási Lánc Igazgatója elmondta: az április-júniusi időszakban mintegy 10%-ra esett vissza a kapacitáskihasználtságuk, július-augusztusban viszont bőven az európai iparág fölé, mintegy 70%-ra tudtak emelkedni. Most azonban már nem nagyon lehet utast találni a repülőgépekre ismét, egész Európa hektikus, a legszomorúbb pedig az, hogy nincs összehangolt szabályozás. Fix költségeikben nagyon jelentős az eszközfinanszírozás, jelentős előnyük azonban a magas készpénzállomány. A szektorba viszont mintegy 300 milliárd eurót kéne beletenni, hogy túlélje a következő 12 hónapot. A moratóriummal kapcsolatban azt mondta: külföldi finanszírozóik számára nehéz volt elmagyarázni, hogy az ő hitelköveteléseikre nem vonatkozik a moratórium. Banki partnereik mintegy egyötöde a meglévő kapcsolatok felszámolása mellett döntött, különösen az eszközfinanszírozásban húzódtak vissza.

Tordai Péter, az E2 Hungary Solar Business vezetője szerint a válság jelentősen csökkentette az energia-felhasználást, amely a gazdasági teljesítménnyel szinte teljesen korrelál. Ez ilyenkor náluk nem marginkiesést, hanem piaci árfolyamveszteséget is jelent, amivel szembe kell nézni. A home office miatt az otthoni energiafelhasználás nőtt, ez azonban nem tudta kompenzálni az irodai fogyasztás visszaesését. Kedvezően hatott viszont rájuk viszont a piaci volatilitás növekedése a kereskedési tevékenységben, és a megújuló energiák válságállósága.

Tóth István, a Tungsram pénzügyi igazgatója is a zöld beruházások, energiahatékonysági projektek előretörését és a home office pozitív hatását emelte ki, az autóeladások visszaesése (bevételük negyedét adják az autólámpák) negatívan hatott rájuk a második-harmadik negyedévben, az élelmiszerbiztonsági üzletáguk (beltéri farmokhoz, üvegházakhoz adnak el lámpákat) viszont erősödött, az elektromos autók akkumulátorához gyártott alkatrészek is kifejezetten válságállók voltak.

cfopanel

5 éven belül fejük tetejére állhatnak a pénzügyi osztályok

Balázs Gábor, a PwC cégtársa előadásában elmondta: a digitalizáció, a számviteli robotok és a pénzügyi szakma jövője köti le mostanában az idejét, utóbbiról szólt az előadása. A CFO-nak üzleti partnernek, mentornak és digitális transzformációs nagykövetnek kell lennie a tanácsadócég globális felmérésének tanulsága alapján. A jövő pénzügyi osztályával szembeni elvárás a digitális és gyors működés, az azonnali tranzakciófeldolgozás, az adatok valós idejű integrálás és elemzése, valamint a versenyképesség megtartásához szükséges új képességek megszerzése. A „szexi” technológiák segítségével a pénzügyi osztályok 5 éven belül a fejük tetejére állnak, bizonyos munkakörök eltűnhetnek, a munkafolyamatok radikálisan felgyorsulhatnak.

20201008_0004

A PwC több mint 120 magyarországi CFO körében jelenleg is zajló felmérése azt mutatja, hogy az újdonságok, változások érdeklik a leginkább a pénzügyi vezetőket, és a koronavírusra való tekintettel a meglévő csapat motivációja is előkelő helyen van. A likviditástervezés, az üzletfolytonosság, a forgatókönyv-elemzés és a költségcsökkentés felértékelődött, és elkezdtek saját szerepükre fókuszálni a CFO-k. Többek között előtérbe került a csapattal való foglalkozás szerepe, a széttagozódott IT-rendszerek összerántása. Megkérdezték a pénzügyi vezetőket, 5 év múlva mivel fog foglalkozni a csapatuk: a kis hozzáadott értékkel rendelkező feladatok ma a munkaidő 50%-át veszik el, Magyarországon ez 5 év alatt jelentősen csökkenhet. A legnagyobb értéknövelő folyamatok a globális felmérés szerint mintegy 50%-ot, Magyarországon a munkaidő negyedét köthetik majd le 5 év múlva. A tanácsadócég folyamatban lévő érettségi felmérése volt az előadás harmadik témája: az érettséget 1. feldolgozó, 2. folyamatorientált, 3. előrejelző, 4. modern értékteremtő szakaszokra osztották fel, a legtöbb cég a 2. stádiumban, a felmérésben szereplő legérettebb cég pedig a 3. szakaszban tart jelenleg, a 4. szakaszba tartozót még nem találtak. Utóbbi két elemzésének végleges eredményeit október 20-án fogja bemutatni a PwC. – mondta Balázs Gábor.

balazsgabor

Megvan a koronavírust kezelni képes hitel- és garanciarendszer

Kkv-viselkedési minták a covid alatt banki szemmel – ezzel a címmel tartott előadást Bertalan Sándor, a Takarékbank KKV hálózat és Vállalati Értékesítés-fejlesztés és Támogatás vezetője. A bankokat és a kkv-kat eltérő megközelítés, eltérő gondolkodás jellemzi, különösen egy nem várt sokk, pl. a koronavírus-válság alatt. A bankok eleve kockázatérzékenyebbek, és sok tekintetben kevésbé optimisták, mint a vállalkozások, és másodlagos biztosítékokat kérnek. A koronavírus hatására kialakultak válságágazatok minden vállalatméret mellett (a fokozottan érintettek jellemzően személyes kontaktusra építettek), ugyanakkor megjelentek a krízis kezelését szolgáló programok: a Széchenyi termékcsalád, az NHP Hajrá, az MFB programjai, az EXIM termékei és a garantőri programok (Garantiqa, MFB, EXIM, AVHGA). Ezek egyrészt a likviditás menedzselését segítették. Olyan feltételrendszer alakult ki, amely a bankrendszer óvatosságát és a koronavírus hatásait kompenzálni tudja. Az ügyfelek reakciója kettős: egyik oldalon elterjedtek a 20 éves futamidejű beruházási hitelek, sokan élnének a szabad felhasználás nyújtotta lehetőségekkel, és nem tűntek el a kockázatosabb, pl. zöldmezős szállodaépítésre vonatkozó tervek sem. A Takarékbank ilyenkor felhívja a figyelmet, hogy a programok nem támogatásként, hanem hitelként működnek, a megnövekedett kockázati szintet figyelembe véve szabad csak előre menni. Az ügyfelek többsége azonban megfontolt, sokan felmérték azt is, hogy a garanciaprogramok és a hitelkiváltás win-win szituációt, illetve kiszámíthatóságot tudnak biztosítani. A törlesztési moratóriummal kapcsolatban jellemzően azt javasolták ügyfeleiknek, ha nem muszáj, akkor ne feltétlenül éljenek vele.

bertalansandor

Fotók: Stiller Ákos / Portfolio

Kiszámoló

Ez történt a héten 0421

A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki 320 drónnal és rakétával lőtte Izrael területét, bosszúból a szíriai iráni konzulá

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk mellett és részben miatt hajlamosak vagyunk... The post Félrealkalm

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
Megjött a Kúria bejelentése: így kell átszámolni a vitatott devizahiteleket