Befektetés

Most fektessünk állampapírokba? - Minden, amit tudni kell róluk

Egyre többen választják a lakossági állampapírokat megtakarításaik számára. Egyrészről érthető a döntés, hiszen alacsonyabb kockázat mellett mégiscsak magasabb hozammal kecsegtetnek, mint a bankbetétek, másrészt viszont nem árt tisztában lenni azzal, hogy mibe is fektetjük a pénzünket. Az alábbi cikkben összeszedtünk mindent, amit érdemes és fontos tudni az állampapírokról.
Többek között erről és ehhez hasonló témákról is szó lesz az október 30-án megrendezésre kerülő Öngondoskodás konferenciánkon.



Lakossági állampapírok - Mit kell róluk tudni?

Ha most körülnézünk a piacon, 10 olyan állampapír típust találunk, ami a lakosság számára is elérhető befektetési lehetőséget jelent. Amennyiben állampapírok mellett döntünk, nem árt tisztában lenni a fontosabb részletekkel, mint például:
  • futamidő,
  • kamat/hozam mértéke,
  • fizetendő adó, valamint
  • elérhetőség (hol kapható?).

1. Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK): 3 és 5 éves futamidővel bocsátják ki. Változó kamatozású állampapír, a kapott kamat egy kamatbázisból és a kamatprémiumból tevődik össze. A kamatbázis mindig az előző év inflációs mértékével egyenlő és erre jön még jelenleg egy 3%-os prémium.

2. Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK): 4, 6 és 10 éves futamidőre bocsátják ki, a PMÁK-hoz hasonlóan ez is változó kamatozású. A kamat ebben az esetben is kamatbázisból és prémiumból tevődik össze, habár itt kissé bonyolultabban számítják a bázisértéket (a kamatmérték meghatározásának időpontját megelőző négy, 12 hónapos DKJ-aukció átlaghozamát súlyozzák az aukción elfogadott mennyiségekkel). A kamatbázison felül a 4 éves futamidejű 1,25%-os, a 6 éves 2%-os, míg a 10 éves papír 2,5%-os prémiumot biztosít.

3. Kincstári Takarékjegy (KTJ): A kincstári takarékjegyeket 1 és 2 éves futamidővel vehetjük meg a Magyar Postán, több címletben is. A KTJ egy fix, lépcsős kamatozású értékpapír, ahol a kamatokat a tőkével együtt a visszaváltás napján fizetik ki. Tehát visszaváltáskor a kifizetendő kamat a vásárlás napján érvényes kamat alapján kerül meghatározásra a visszaváltás és a KTJ megvétele között eltelt idő függvényében.

4. Kincstári Takarékjegy Plusz (KTJ Plusz): a KTJ egy új változata, amelyet 1 éves futamidővel bocsátanak ki fix, lépcsős kamatozással. Hetente új sorozatot hoz forgalomba az ÁKK, a kamatot és a tőkét, hasonlóan a KTJ-hez, a visszaváltás napján fizetik ki az ügyfeleknek.

5. Kamatozó Kincstárjegy (KKJ): 1 éves futamidejű, jelenleg 2,5%-on ketyegő értékpapír. A kamatot és a tőkét a futamidő végén írják jóvá.

6. Féléves Kincstárjegy (FKJ): 6 hónapos futamidejű, fix kamatozású értékpapír, ahol a kamatot és a tőkét lejáratkor egy összegben fizetik ki.

7. Diszkont Kincstárjegy (DKJ): 3 és 12 hónapos futamidővel rendelkezik, nevéből adódóan a névértékük alatt (diszkont áron) bocsátják ki őket. Éppen ezért lejáratkor a névértéket kapjuk meg, további kamatot nem, hiszen a hozam mértéke maga a névérték és a vételár közötti különbség.

8. Magyar Államkötvény: 3, 5, 10 és 15 éves futamidejű, fix vagy változó kamatozású értékpapír. Attól függően, hogy éppen milyen sorozatot választunk, félévente és évente kaphatunk kamatot (de például a 2017/C változó kamatozású kötvény negyedévente fizet kamatot).

9. Babakötvény: futamideje a kibocsátástól számított 19 év. Változó kamatozású értékpapír, ahol a kamatbázis a kamat megállapításának évét megelőző év inflációs mértékével egyezik meg, a kamatprémium pedig jelenleg 3%. A kamatot minden évben a Start-értékpapírszámlán írják jóvá, amit a Magyar Államkincstárnál kell megnyitni a gyermek javára.

10. Prémium Euró Magyar Államkötvény (PEMÁK): 3 éves futamidejű, változó kamatozású értékpapír. A kamat ebben az esetben is kamatbázisból és kamatprémiumból tevődik össze, ahol a kamatbázis a kibocsátáskor meghatározott hónap szerinti eurózóna-infláció, és erre jön jelenleg 2% feletti prémium.

A felsorolt állampapírok között vannak olyan állampapírok is, amelyeket nemcsak az elsődleges piacon vehetünk meg, hanem másodpiacokon is elérhetőek. Ilyen a PMÁK, BMÁK, PEMÁK, és egyes magyar államkötvények is. Ekkor azonban nagy figyelmet kell fordítani a másodpiaci árfolyamokra, ami kellemetlen meglepetések forrása is lehet, hiszen az időzítéstől függően árfolyamveszteséget is elszenvedhetünk. Erről, valamint a lakossági kötvények visszavásárlásáról bővebben is írunk majd egy soron következő cikkünkben.

Most fektessünk állampapírokba? - Minden, amit tudni kell róluk
Hol tudjuk megvenni az állampapírokat?

Az attól függ, milyen papírt választunk. Általánosságban elmondható, hogy szinte mindegyik típus kapható a Magyar Államkincstárnál, a Webkincstár elektronikus oldalán, továbbá a Portfolio Profit honlapján keresztül is, de például vannak olyan értékpapírok, amelyekkel csak a postán találkozhatunk. Azoknak sem kell elkeseredniük, akiknek a közelében nincs államkincstári kirendeltség, hiszen ma már számos bank is értékesíti az állampapírokat. Ráadásul a bankokon keresztüli állampapír-vásárlás nem terhel ránk plusz költséget, így ugyanolyan feltételek mellett vásárolhatunk az adott bankfiókban is, mint az államkincstárban.

Most fektessünk állampapírokba? - Minden, amit tudni kell róluk
Mekkora a jelenleg elérhető hozam?

A tisztán lakossági állampapírok hozama jelenleg 2-5% között szóródik (specialitását tekintve a babakötvényt most hagyjuk figyelmen kívül). A prémium- és a bónusz magyar államkötvény hozama külön is figyelmet érdemel, ami megmagyarázza, hogy miért ilyen népszerűek. A lakosság által is megvásárolható magyar államkötvények közül jelenleg egyedül a 15 év futamidővel rendelkező papírok hoznak 4% feletti fix hozamot. A hosszú kötvények esetében is jól kiütközik az alacsony hozamkörnyezet hatása, hiszen például 2 évvel ezelőtt a 15 éves államkötvényekkel még 7,30%-os hozamot tudtunk elérni éves szinten.

Most fektessünk állampapírokba? - Minden, amit tudni kell róluk
Melyek a lakosság kedvencei?

Az utóbbi időszakban jelentősen megnövekedett a lakossági állampapírok állománya. Ebben nagy szerepe volt annak is, hogy az ÁKK maga is ösztönzi a lakossági értékesítést annak érdekében, hogy az államadósság a hazai finanszírozás felé tolódjon el. Ha az elmúlt két éves időszakot nézzük, láthatjuk, hogy 2012 szeptembere óta folyamatosan csökken a forint bankbetétek kamata, ami több változást is beindított a lakossági befektetők körében.
  • Egyrészről az alacsony kamatok a nagyobb kockázatot rejtő és ezáltal magasabb hozammal kecsegtető befektetések felé terelik a megtakarításokat (például befektetési alapok felé). Ezzel pedig a likviditást nyújtó és könnyebben hozzáférhető befektetésektől a hosszabb távú befektetések irányába mozdulnak el a megtakarítók.
  • Másrészről mindazok, akik nem kívánják feladni a nagyobb biztonságérzetet, továbbra is az alacsonyabb kockázatot hordozó papírok közül választanak, és itt jönnek képbe az állampapírok.

A teljes időszakot nézve a kamatozó kincstárjegy állománya jelenleg a legmagasabb a lakossági állampapírok körében, augusztus végén közel 1120 milliárd forintot tett ki. Nem panaszkodhatnak azonban a bónusz- és prémium magyar államkötvények sem, hiszen az utóbbi hónapokban dinamikus állománynövekedést mutattak fel. Míg júliusról augusztusra a kincstári takarékjegyek állománya csökkent, addig a BMÁK és PMÁK iránti kereslet töretlennek bizonyult, a legutóbbi adatok szerint 721 milliárd forintot meghaladó állományról beszélhetünk.

Most fektessünk állampapírokba? - Minden, amit tudni kell róluk
Egyre kézzelfoghatóbb a befektetési időtáv kitolódása

Változnak a befektetői preferenciák, ezt mutatja a befektetési alapok és az állampapírok iránt megnőtt érdeklődés is. A 2% alatti bankbetéti kamatok már nem elég vonzóak a befektetők számára, nem hiába választják sokkal inkább a bónusz- és prémium magyar állampapírok magasabb hozamait, még akkor is, ha ez a befektetési időtáv növekedésével jár együtt. Egyelőre tehát úgy tűnik, a lakossági befektetők elégedettek az állampapírok nyújtotta lehetőségekkel. Az talán árnyalhatja a vonzóbb hozamokat, hogy állampapírok vásárlása esetén sem mentesülünk a kamatadó megfizetése alól, ugyanakkor erre is van már megoldás: tartós befektetési számla nyitása. Ennek segítségével csökkenthetjük, illetve elkerülhetjük a kamatadót. Hogy miként, arról majd egy következő elemzésben írunk részletesebben.

A témához kapcsolódó korábbi cikkeink 2014.09.12 06:05 Ezt ajánlják neked bankbetétek helyett? - Csak óvatosan! 2014.09.24 15:24 10% felett hozott 1 év alatt - Érdemes még beszállni? 2014.10.02 10:55 Ez a legjobb befektetési lehetőség?

Befektetési alapok világa
Magas hozamú befektetéseket keres, de nehezen igazodik ki a bankok, befektetési szolgáltatók ajánlatai között? A Portfolio Profit oldalon mindent megtalál, ami befektetés vagy megtakarítás. Segítségünkkel megismeri a befektetési alapok világát, és megmutatjuk Önnek a befektetési alapok választásának fortélyait.
Találd meg a neked való befektetési alapot!
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
nő budapest duna állampapír