Félre a tériszonnyal! - Kipróbáltuk a Ballon-kilátót

Félre a tériszonnyal! - Kipróbáltuk a Ballon-kilátót

Most vasárnaptól bárki felszállhat a Városligetben található hőlégballonra, amely 150 méter magasból elképesztő panorámát nyújt a magyar fővárosra. A bátor érdeklődők megleshetik a Széchenyi Gyógyfürdő sakkozóit, a Hősök tere turistáit vagy a Városligeti-tó csónakázóit. Nem éppen a legolcsóbb élményről van szó, de a látványért egyszer mindenképpen megéri kipróbálni.

A Liget projekt titkai: 5 évig épül, de 50 évig üzemel

A Liget projekt titkai: 5 évig épül, de 50 évig üzemel

Árazás és üzemeltetés. A Liget projekt aktuális kérdéseit bemutató két részes interjúsorozatunk második részében benézünk a költségek formálódása mögé, rámutatunk a korábbi (azóta változott) rendszer gyengeségeire, és körbejárjuk a legnagyobb hosszú távú költségtétel, az üzemeltetés dimenzióit Gyorgyevics Benedekkel, a Városliget Zrt. vezérigazgatójával.

Utolsó simításokat végzik a világ legkülönlegesebb szuperzöld

Utolsó simításokat végzik a világ legkülönlegesebb szuperzöld "óriás félcsövén"

A Városliget megújítása, az új épületek és intézmények megépítése és ideköltöztetése, a meglévő kulturális intézmények felújítása, a park teljes rehabilitációja, illetve jó néhány nem a területen megvalósuló, de a projekt részét képező fejlesztés (pl. Komáromi Csillagerőd, vagy az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ) a magyar állam egyik legnagyobb beruházása. A projekt kapcsán hosszú évek óta hallani támogató és kritizáló érveket, akár civil, akár gazdasági, akár politikai oldalakról, ami érthető, hiszen egy ekkora volumenű fejlesztésnél lehetetlen minden jó szándékot egy nevező alá hozni. Egy ekkora költségű állami beruházás sok szempontból jó terep az érvek és ellenérvek ütköztetésére. Most azonban a sok kisebb (bár az itt élők és a parkot használók számára igen fontos) fejlesztés után, elérkeztek az első ütem két grandiózus épületeinek pillanatai. Megnyílt a Magyar Zene Háza, míg tavasszal a Néprajzi Múzeum is elkezdi fogadni a vendégeket. Két részes interjúban járjuk körbe a számunkra legizgalmasabb kérdéseket az épületek kivitelezésével és üzemeltetésével kapcsolatban, Gyorgyevics Benedekkel, a projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatójával. Az első rész az épületekről, a sokakat foglalkoztató kivitelezési nehézségekről és az árazásról szól, míg a második részben a hosszú távú kihívást és feladatot jelentő üzemeltetés részleteit boncolgatjuk.

Saját bőrükön érezhetik a környékbeliek a Liget projekt kedvező hatását

Saját bőrükön érezhetik a környékbeliek a Liget projekt kedvező hatását

A pandémia alatt, valamint a nehézségekkel átszőtt építőipari környezetben sem állhatott meg a Liget Budapest projekt fejlesztése, hamarosan két újabb, egészen egyedi formájú épületet adnak át: a Magyar Zene Háza, és a fordított kaput formáló Néprajzi Múzeum is jövő év elejére lesz látogatható a nagyközönség számára. A környék folyamatos átalakulása a befektetők mellett az iroda-, hotel-, és lakópark-fejlesztőket is odavonzotta, így számos új, értéknövelő beruházás kezdődött a közpark közelében. A projekt alakulásáról, az elmúlt időszak tapasztalatairól, valamint a Városliget környékének átalakulásáról kérdeztük Gyorgyevics Benedeket, a Városliget Zrt. vezérigazgatóját.

Egy nehéz időszak után, életre keltek a Városliget tervei

Egy nehéz időszak után, életre keltek a Városliget tervei

Pont 5 évvel ezelőtt mutatkozott be, akkor még csak tervek szintjén, a Liget Budapest projekt a Portfolio ingatlanpiaci konferenciáján. Azóta számos nehézséget küzdött le az éveken átívelő városfejlesztés, sorra készültek el a Liget újabb és újabb beruházásai, és kelt életre ezáltal az új Városliget. Ma már látogatható többek között a Millennium Háza, a sportolási és szórakozási lehetőséget kínáló sportcentrum, valamint a Nagyjátszótér, illetve olyan kulturális intézmények építése van még most is folyamatban, mint a Magyar Zene Háza, vagy a Néprajzi Múzeum. A 2021-es Property Investment Forumon kérdeztük Gyorgyevics Benedeket, a Városliget Zrt. vezérigazgatóját a projekt előrehaladásáról.

Címlapkép forrása: Liget Budapest

A cikk megjelenését a Városliget Zrt. támogatta.

Kirajzolódik a Liget valósága

Kirajzolódik a Liget valósága

Jövő ilyenkorra lezárul egy korszak, befejeződik a Liget Budapest első kivitelezési szakasza a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum átadásával. Bár a projekt néhány épületének sorsa még egy megállapodástól  függ, a Liget 1.0 egy év múlva teljesen átalakulva és megújulva várja majd nemcsak a környékbeli látogatókat, hanem a kulturális programokért Budapestre érkező turistákat egyaránt. A projekt démonizálása megszűnik, a látogatók a saját szemükkel láthatják a park újdonságait, és dönthetik el, hogy mennyire tudnak azonosulni a Liget új tartalmával, minőségével. A megvalósulás alatt lévőprojektelemekről, a jövőbeli tervekről, a környék fejlődéséről és a technológiai újításokról beszélgettünk Gyorgyevics Benedekkel, a Városliget Zrt. vezérigazgatójával.

Képeken mutatjuk Budapest gigaberuházásának már elkészült részeit

Képeken mutatjuk Budapest gigaberuházásának már elkészült részeit

Tavaly birtokba vehette a közönség a Városligeti Sportcentrumot, a két kilométeres Futókört, a Mőcsényi Mihály botanikus kertet és egy újabb Kutyás Élményparkkal is gazdagodott a Liget. Ezzel 150 000 négyzetméter zöldfelület újult meg a parkban, de ezen kívül átadták a Dózsa Györgyi úti Múzeum Mélygarázst, melynek felszínén a Városligeti Promenád kapott helyet. A felújítások 2021-ben is folytatódnak, év végére megnyílik a Magyar Zene Háza, a parkrehabilitáció következő ütemében pedig megújul a park egykori történeti bejárata, a Rondó, illetve új szakasszal bővül a Városligeti Promenád, visszatér a Ballon kilátó, valamint az új Néprajzi Múzeum és Magyar Zene Háza környezetének kertészeti kialakítása is megtörténik. 2021 őszén egy kiállítással nyílik meg a Liget projekt keretében megvalósuló komáromi Csillagerőd.

Jól halad a Városliget megújítása - Ezeket az épületeket adhatják át a közeljövőben

Jól halad a Városliget megújítása - Ezeket az épületeket adhatják át a közeljövőben

Javában zajlik a Városliget fejlesztése, melynek során egyre több elem újul meg, amiket egyre több ember használ. A már elkészült épületek mellett ki kell emelni azokat, amelyek még épülnek, de a közeljövőben ugyancsak fontos kulturális részei lesznek a Városligetnek, például a Néprajzi Múzeum, vagy a Magyar Zene Háza. A projekt jelenlegi állapotáról és a tervezett átadási ütemezésekről Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója beszélt a Property Investment Forum 2020 konferencián. A cikk a szilveszteri, 18 részes ingatlan-kalendárium része, melynek eddig megjelent videói ide kattintva érhetők el.

Milyen hatások érik az állam második legnagyobb magasépítési projektjét?

Milyen hatások érik az állam második legnagyobb magasépítési projektjét?

A Városligeti Nagyjátszótérnek közel 400 ezer látogatója volt a megnyitása óta, majdnem 100 ezer ember járt a Millennium Házában, és több mint félmillióan jártak már a kutyás élményparkban. Több kulturális intézménynél folyik az építkezés, az elmúlt hetekben nyitotta meg a kapuit a 800 férőhelyes Dózsa György úti Múzeum Mélygarázst és befejeződött a parkfejlesztés második üteme is. Van azonban 3 olyan része a teljes beruházásnak - köztük az új Nemzeti Galéria megépítése -, ami körül politikai viták zajlanak és egyelőre kérdéses, hogy egyáltalán megvalósulhatnak-e. Gyorgyevics Benedekkel, a Városliget Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk a kialakult helyzetről.

A „világ legjobb zenei célú fejlesztése” díjat nyerte el a Magyar Zene Háza

A „világ legjobb zenei célú fejlesztése” díjat nyerte el a Magyar Zene Háza

A „világ legjobb zenei célú ingatlanfejlesztése” díjat nyerte el a Liget Budapest Projektben épülő Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb zenei-szakmai találkozójának megmérettetésén, az amerikai Music Cities Awardson – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt vezérigazgatója.

Csütörtökön nyílik a Városligeti Sportcentrum (képek)

Csütörtökön nyílik a Városligeti Sportcentrum (képek)

Csütörtöktől veheti birtokba a közönség az új Városligeti Sportcentrumot, amely a Liget Budapest program keretében az Ajtósi Dürer sor - Dózsa György út kereszteződéséhez közeli 3,5 hektáros parkrészen épült meg.

Nem távozunk a szalagátvágás után – A Liget jelene és jövője

Nem távozunk a szalagátvágás után – A Liget jelene és jövője

A főváros képe a következő 100 évre meghatározódik azokkal a fejlesztésekkel, amelyek most folyamatban vannak, ennek része a Liget projekt is, ami nemcsak az új, vagy felújított kulturális intézményeket, parkot öleli fel, hanem megváltoztatja a környék megítélését, a közlekedést, átalakíthatja a VI. és VII. kerület külső és a XIII., XIV. kerületek egyes részeinek az arculatát. Hogyan maradhat meg a Liget liget jellege, miközben a legújabb technológiák minden mozgásunkat követni fogják a parkban, vagy a múzeumokban? Milyen átalakítások várhatóak a közlekedésben? Hogyan segítheti a Ligetben való parkolást a Waze navigációs app használata? Vajon teljesen átalakul a környék szolgáltatási palettája és a tehetősebb turisták igényeire lesz szabva a kínálat? Ezekről beszélgettünk újfent Gyorgyevics Benedekkel, a Liget projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatójával.

Az interjú még az önkormányzati választások előtt készült, az utolsó kérdést azonban már a választást követően tettük fel.

Amit eddig még nem láttunk: így halad a Liget felújítása (videó)

Folyamatban van a Városliget átalakítása, a park megújításának első üteme a végéhez közeledik, míg a Néprajzi Múzeum és az Állatkert bővítéseként megvalósuló Pannon Park jó ütemben épül. A Szépművészeti Múzeum most októberben, a felújított Olof Palme Ház helyén létrejövő Millennium Háza pedig a jövő év közepén nyitja meg kapuit a látogatók előtt - szerepel a Liget Budapest közleményében.

Budapesten épül a térség legnagyobb léptékű szabadidős és kulturális beruházása (x)

Több millió eurós befektetéseket is Magyarországra vonzhat a főváros, köszönhetően a kontinensen egyedülálló városfejlesztési és turisztikai attrakcióként megvalósuló Liget Budapest Projektnek, amely a tavalyi MIPIM-en az "ingatlanszakmai Oscaron" Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektje lett, és idén is az érdeklődés fókuszában állt Franciaországban. A téma kapcsán Dr. Gyorgyevics Benedekkel, a Liget Budapest megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk.

Képeken a Liget legújabb épülete

A tervek szerint halad az építése és még ebben az évben elkészül a Liget Budapest Projekt keretében zajló Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ - jelentették be pénteken, amikor is a komplexum elérte a legmagasabb pontját. Egyúttal új képek is előkerültek a látványtervekről.

  • 1
  • 2
Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagyon gyorsan terjed egy régi-új fertőzés Magyarországon - Ezt kell tenni, hogy megelőzzük a halálos bajt!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.