"Engem nem zavar, ha meghalok egy fair versenyben, de ez így nem fair"

A Temu és a Shein teljesen felforgatták az európai online kereskedelmet. Ezt nem csak a Magyarországon is jelentős piaci részesedéssel bíró régiós szereplők érzik, de a piacvezető ár- és termék összehasonlító oldal, az Árukereső.hu is, amely szintén cseh tulajdonban van. David Chmelařral, cég anyavállalatának, a Heureka Groupnak a vezérigazgatójával beszélgettünk a magyar online kereskedelmi piacról, a kínai trónkövetelőkről, a Google piaci fölényéről és az Árukereső.hu hazai terveiről.

Megjelent a webáruházak rangsora

Megjelent a webáruházak rangsora

Magyarország legismertebb és legnagyobb webáruháza továbbra is az eMAG, míg a második legismertebb és legnagyobb online kereskedő stabilan az Alza.hu. A két legnagyobb webpláza ráadásul 2023-ban sokat közeledett egymáshoz - derül ki a GKID és a Mastercard rangsorából.

Újabb panasz érkezett a Temuval kapcsolatban

Újabb panasz érkezett a Temuval kapcsolatban

Az Európai Fogyasztói Szervezet (BEUC) és annak tizenhét tagszervezete panaszt nyújtott be a Temu ellen, mert szerintük a kínai piactér megsérti az Európai Unió digitális szolgáltatásokra vonatkozó szabályait, többek között az átláthatóság hiányával és manipulatív technikák alkalmazásával kapcsolatban. - számolt be a Retail Detail.

A Temu és a pénztelenség miatt döcög a magyar e-kereskedelem

A Temu és a pénztelenség miatt döcög a magyar e-kereskedelem

Továbbra sem látszik a fellendülés a belföldi e-kereskedelmi piacon. Ráadásul a jelenség nem magyar sajátosság, szinte minden régiós és EU-s piacot érint. Az okok között pedig elsősorban az elmúlt két év folyamatos vásárlóerő-csökkenése, valamint a látványosan megerősödő kínai e-kereskedők térhódítása áll - többek között erről beszélt Madar Norbert, a GKID vezető tanácsadója és partnere a Mastercarddal közösen készített Digitális Kereskedelmi Körkép bemutatóján.

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

Nekimegy a GVH a Temunak, megtéveszthetik a fogyasztókat

Nekimegy a GVH a Temunak, megtéveszthetik a fogyasztókat

Versenyfelügyeleti eljárást indít a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Temu online piactér európai működtetőjével, a Whaleco Technology Limiteddel szemben. A GVH az elmúlt hetekben több bejelentést is kapott a platform intenzív kereskedelmi gyakorlatával kapcsolatban. A GVH vizsgálói értékelték a beadványokban foglaltakat, információgyűjtést végeztek, és ez alapján a nemzeti versenyhatóság versenyfelügyeleti eljárást indít, ugyanis a Temut működtető vállalkozás vélhetően tisztességtelen kereskedelemi gyakorlatot folytat és megtéveszti a fogyasztókat.

A Covid lecsengése óta egyre kevesebben vásárolunk a neten, agresszívan nyomul a Temu

A Covid lecsengése óta egyre kevesebben vásárolunk a neten, agresszívan nyomul a Temu

Megtorpant az online vásárlás korábbi növekedési üteme – állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kutatása. Az internetes vásárlás ugyanakkor hozzátartozik a legtöbb ember mindennapjaihoz, 2023-ban a magyar felhasználók 80 százaléka vásárolt legalább egy terméket a weben keresztül.

Az EU célkeresztjébe kerülnek a Temu és társai – gyökeres változás jön az online rendeléseknél és a vámszabályoknál

Az EU célkeresztjébe kerülnek a Temu és társai – gyökeres változás jön az online rendeléseknél és a vámszabályoknál

Az Európai Parlament Belső Piaci Bizottsága jóváhagyta az EU Vámkódexének javasolt reformját, ami az első szavazás az 1968 óta legnagyobb vámügyi szabályozásról. A reform célja az eljárások egyszerűsítése és harmonizálása, valamint az e-kereskedelem exponenciális növekedése és a termékszabványok és -szabályozások fejlődése által támasztott kihívások kezelése – derül ki a testület közleményéből. A Temuhoz hasonló olcsó rendelési platformok is célkeresztbe kerülnek.

Reagált a Temu a vádakra

Reagált a Temu a vádakra

Nem sért sem régiós, sem helyi jogszabályokat működése során a Temu, állítja a feltörekvő webshopot üzemeltető cég válaszul azokra a vádakra, melyek a múlt héten fogalmazódtak meg hazai e-kereskedői körökben - írja a HWSW.

A magyar e-kereskedők a GVH-hoz fordulnak a Temu miatt

A magyar e-kereskedők a GVH-hoz fordulnak a Temu miatt

Az Ecommerce Hungary szövetség a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordul, hogy felhívja a figyelmet a Temu által alkalmazott, piaci versenyt torzító módszerekre, melyek különösen a kisebb hazai e-kereskedőket érintik hátrányosan - számolt be a HWSW.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiderült: szép csendben gigaösszegű devizahitelt vett fel Kínától a magyar állam
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.