Gazdaság

IEA: fölösleges több olajat kitermelni

Portfolio
Tovább rontotta az idei olajkeresleti várakozásait a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legfrissebb riportjában. A 2013-as keresletnövekedést már csak napi 785 ezer hordóval várják magasabbra - áll a szervezet honlapján.
Az IEA júniusi riportjában tovább csökkentett a világ 2013-as évre vonatkozó olajkeresleti becslését. Már csak 0,9%-kal (785 ezer hordó/nap) várják magasabbra a teljes olajkereslet növekedését.

Ezzel párhuzamosan a globális olajkínálat 90 ezer hordóval napi 91,2 millió hordó csökkent hó/hó alapon májusban, mely nagyrészt egy kanadai karbantartási munkálatnak volt köszönhető. Év/év alapon azonban még mindig növekedést látunk, a tavalyi év hasonló időszakában kitermelt mennyiségnél 180 ezer hordóval magasabb az idei adat. A kínálati oldalon a harmadik negyedévben további csökkenéssel lehet számolni, mely az Északi-tengeren található kőolajmezők karbantartási munkálatainak köszönhetően 400 ezer hordós kiesést okoz majd. A nem OPEC országok napi 1,1 millió hordó olajkínálatának becslésén nem változtatott az IEA.

Az OPEC országok májusban 135 ezer hordóval növelték kitermelésüket, amivel 30,89 millió hordóra, hét havi csúcsra ugrott a kínálat. A szaúdi, iráni, az egyesült arab emírségekbeli és a kuvaiti kínálatnövekedést részben csökkentette az iraki, líbiai és nigériai termeléskiesés. Az év második felében azonban ezekről a szintekről 200 ezer hordós visszaesést várnak az OPEC országoktól, melyet a csökkenő keresletre való lépéssel magyaráznak.

A legnagyobb növekedést felmutató Irán olaját nagyrészt a keresleti oldalon hó/hó alapon közel duplázó Kína szívta fel. A hó/hó alapú nagy növekedés nem kizárólag a kínai gazdaság felpörgésének köszönheti, hiszen április hónapban több olajszállítmány is feltorlódott a kínai kikötőkben. Az ázsiai ország 3,9%-os olajkereslet növekedését 3,8%-ra vágta vissza az IEA. Az olaj nem reagált érdemben a megjelent adatokra, bár az utóbbi hónapok oldalazása ellenére trendjében még mindig lefelé mutató a fekete arany árfolyama.

IEA: fölösleges több olajat kitermelni
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Elszálltak a bérek, elfogyott a munkaerő, egyetlen út előtt áll Magyarország

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hitelezés 2024
2024. május 14.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bank-of england-london-nagy-britannia-egyesult-kiralysag