Gazdaság

Felminősítette Magyarországot az S&P!

Portfolio
Felminősítette Magyarországot a Standard & Poor's: egy fokozattal "BB plusz"-ra emelte a magyar államadós-besorolást. Így már mind a három hitelminősítőnél csak egy fokozattal vagyunk a befektetésre ajánlott kategória alatt.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Magyarország felminősítve

Felminősítette Magyarországot a Standard & Poor's hitelminősítő: egy fokozattal, BB pluszra javította a besorolást. Ezzel a lépéssel az S&P beérte a másik két hitelminősítőt, így most már a Moody's és a Fitch értékeléssel együtt egy fokozattal vagyunk a befektetésre ajánlott kategória alatt.

A tavaszi menetben leginkább az S&P-től lehetett hitelbesorolás-javítást várni, éppen azért, mert ez a cég eggyel rosszabb osztályzaton tartott minket, mint a másik kettő.

Felminősítette Magyarországot az S&P!
A felminősítésre mi is számítottunk, az alábbi linken egy hosszabb elemzésünket olvashatják a témában:

Mi áll a lépés mögött?

Az S&P így indokolta a lépést:
  • Magyarország külső egyensúlyhiánya jelentősen csökkent a globális pénzügyi válság kirobbanása óta
  • a deviza-jelzáloghitelek forintosítása, valamint a kormánynak az a célkitűzése, hogy helyi devizában adósodjanak el, segített abban, hogy az ország ellenállóbb legyen a potenciális külső sokkokkal szemben, mint például az amerikai Fed szigorítása
  • a kilátások stabilak, kiegyensúlyozottabb lett a kép a stabilizálódó magyar gazdaság és a költségvetési teljesítmény fényében annak ellenére, hogy még mindig magas az államadósság és kevéssé kiszámítható a döntéshozatal
  • az S&P várakozásai szerint a magyar gazdaság 2,5%-os bővülést mutathat reál szinten évente áltagosan 2015 és 2017 között, ami valamivel kedvezőbb, mint az előző prognózis, amikor is 2%-os növekedést jósoltak
  • a magyar kormány és az EBRD között kötött megállapodás utat engedhet a bankok hitelezési tevékenységének felfutásához.


A felminősítés oka elsősorban tehát az, hogy az állományi mutatók (elsősorban a külső adósság) okozta sérülékenységet az ország lassan, de fokozatosan csökkenteni tudta, a folyó típusú mutatók stabilan megnyugtató helyzetben vannak (nagy folyó fizetési mérleg többlet, relatíve jó államháztartási pozíció). Fontos az is, hogy a kedvező külső finanszírozási környezetben utóbbi teljesítmény nagyobb súllyal esik a latba. Ezt mutatja a piac értékítélete is, ami például a csődkockázati felárak alakulásában is megmutatkozott.

Felminősítette Magyarországot az S&P!

Így reagált az NGM

A felminősítés gyorsabban következett be, mint azt az általános menetrendből várni lehetett, mert a felminősítést általában a pozitív kilátásba helyezés előzi meg, ebben az esetben a minősítő azonban rögtön egy kategóriát javított

- kommentálta az NGM közleményében az S&P lépését.

Az ország komolyan vette a költségvetési fegyelmet és pályára állt a gazdasági növekedés, ezt előbb a pénzügyi piacok ismerték el, most pedig a hitelminősítők tették ugyanezt

- nyilatkozta Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adó- és pénzügyekért felelős államtitkára az MTI tudósítása szerint.
Hogyan tovább?

A hitelminősítéshez stabil kilátásokat fogalmazott meg az S&P, amit azzal indokolt, hogy stabilizálódik a gazdaság és a költségvetés, viszont az államadósság magas és a kormányzati döntések nem igazán jelezhetők előre.

A hitelminősítő tovább javít a kilátásokon, ha a kormányzat olyan lépéseket tesz, amelyek a beruházásokat ösztönzik és fenntartható növekedést biztosítanak. Viszont ronthat a besoroláson, ha az államháztartás számai gyengülnek, vagy ha ismét sérülékenyebb lesz az ország a külső sokkokra.

Erősödött kicsit a forint

A hírre a forint erősödni kezdett az euróval szemben, a 303-as szint közelébe került, nagyjából ott, ahol reggel is járt.

Felminősítette Magyarországot az S&P!
orbán viktor parlament
Koronavírus
Az iráni külügyminisztert meghívták a Fehér Házba
A bankokat rettegésben tartó orosz hackerek valójában nem is oroszok
Egyre nagyobb bajban van Nagy-Britannia
nagorno karabakh
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Compliance szakértő

Compliance szakértő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Koronavírus