Adóemelés is lesz 2019-ben?
Gazdaság

Adóemelés is lesz 2019-ben?

Az egészségügy olyan terület lesz a jövő évi költségvetésben, amely relatíve jól jár, érzékelhető többletforrást kap a terület. Emellett van két olyan érdekesség a 328 oldalas költségvetési törvényjavaslatban, ami szintén az egészségügyet érinti.

Egészségügyi kassza

A teljes államháztartás konszolidált kiadásait nézve az egészségügy 1711 milliárd forint feletti összeget kap jövőre, ami 7%-os bővülést jelent. Az egészségügyre fordított kiadások a teljes kiadási oldal 8,6%-át érik el, ami szintén magasabb az idei 8,4%-os részaránynál.

Az Egészségbiztosítási Alap kiadási főösszege 2319 milliárd forintról 2442 milliárd forintra emelkedik. Ezen belül a gyógyító megelőző kassza 1204 milliárd forintról 1273 milliárd forintra hízik, a gyógyszerkassza pedig 25 milliárd forinttal 362 milliárd forintra.

Az egészségbiztosítási alap bevételi oldalán a szociális hozzájárulási adó és járulékok összege is szépen hízik: 1381 milliárd forintról 1735 milliárd forintra. Ebben már szerepelhet az egészségügyi hozzájárulás összegének nagy része, mivel a kormány ennek összevonását tervezi és a külön soron az idei 183 milliárd forintos bevétel helyett már csak 24 milliárd forint szerepel az eho soron. Az E-Alap költségvetés támogatásai viszont csökkennek: 530 milliárdról 452 milliárd forintra.


Adóemelés is lesz 2019-ben?
Jön a Portfolio magánegészségügyi konferenciája!

Adóemelés jön?

Az Egészségbiztosítási Alap egyéb bevételein belül találhatunk még érdekességeket. Ez a tétel összességében az idei 152 milliárd forintról 155 milliárd forintra emelkedik, de ez úgy jön össze, hogy

a népegészségügyi termékadóból származó bevétel 30 milliárd forintról majdnem megduplázódik, 57,2 milliárd forintra.

A baleseti adó összege viszont 36 milliárdról 2,4 milliárdra csökken, mivel ez utóbbi várhatóan a biztosítási adóhoz kerül, ami központi bevétel.

A népegészségügyi termékadó esetében ez akkora bővülés, hogy nem tudjuk elképzelni, hogy ez adóemelés vagy a termékskála kiszélesítése nélkül megvalósítható lenne. Ezért ezen a területen adóemelést valószínűsítünk, ennek a részletei a jövő héten benyújtandó adócsomagból derülhetnek ki. Mindenesetre a népegészségügyi termékadó emelése vagy szigorítása logikus lépés lenne annak fényében, hogy az új egészségügyi kormányzat és maga Orbán Viktor is arról beszélt az egészségügyi célok kapcsán, hogy a népbetegségeket radikálisan vissza kell szorítani és itt erős ösztönzők alkalmazását említették. "A kormány célja, hogy 2030-ra Európa egyik legegészségesebben élő nemzete legyen a magyar" - mondta épp csütörtökön a miniszterelnök.

Valamire készül a kormány

A jövő évi költségvetésben a Pénzügyminisztérium fejezetében megjelent egy eddig nem látott tétel is: közszolgáltatások fejlesztése címmel, 40 milliárd forint értékben. A törvényjavaslat normaszövegéből kiderül, hogy ebből az előirányzatból

az egészségügyi ágazat fejlesztésével, az ellátórendszer hatékonyságának növelésével, a finanszírozási rendszer fenntarthatóságának javításával összefüggő támogatásra lehet költeni.

Ez alapján számunkra úgy tűnik, hogy a kormány a kórházak környékén készül beavatkozásra és ezt plusz állami támogatással ösztönözné.

Beruházásokra van pénz

A költségvetés külön foglalkozik az egészségügyben várható fejlesztésekkel. Az Egészséges Budapest Program keretében 2019-ben folytatódik a fővárosi és Pest megyei egészségügyi szakellátások fejlesztése, az érintett intézmények infrastrukturális megújítása, a szolgáltatásokhoz való hozzáférés megkönnyítése, valamint a sürgősségi esetek ellátásának hatékonyabbá tétele - sorolja a dokumentum. Emellett jön a családbarát szülészet pályázati program, többletforrás jut a mentőszolgálatnak új mentőgépjárművek beszerzésére, és az Országos Sportegészségügyi Intézet végleges elhelyezésére is lesz fejlesztési pénz. A költségvetésben rendelkezésre áll továbbá a hazai tüdő-transzplantációs program fejlesztéséhez szükséges fedezet is.

Minden információ a 2019-es költségvetésről ide kattintva megtalálható.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Kovács Tamás
Frankfurt Stock Exchange
The logo of the OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development
BÉT-Hiventures_2
shutterstock_564998512
Bales of waste paper
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
The logo of the OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development