Nemzetközi egyetemet végeznél Magyarországon? Erre érdemes figyelni a felvételi előtt
Gazdaság

Nemzetközi egyetemet végeznél Magyarországon? Erre érdemes figyelni a felvételi előtt

Portfolio
A külföldi egyetemek rengeteg magyar fiatalt vonzanak, sokan gondolják úgy, hogy a külföldön megszerzett diploma jobb munkalehetőségeket tartogathat számukra. Becslések szerint jelenleg is több mint tízezren tanulnak valamilyen határon túli felsőoktatási intézményben. Ugyanakkor ma már magyarországi egyetemeken is lehetőség van idegen nyelvű képzést végezni, nemzetközi tapasztalatra is szert lehet tenni, sőt, lehetőség van arra is, hogy valaki a magyar egyetemének képzésével párhuzamosan egy külföldi partnerintézmény képzését is elvégezze, ezzel egyszerre két oklevelet szerezve. Vajon a külföldi egyetem automatikusan azt is jelenti, hogy jobb képzést nyújt, mint a magyar? És mégis, milyen nemzetközi lehetőségei lehetnek azoknak, akik magyar egyetemet választanának? Ennek jártunk utána.

A szeptemberben induló osztatlan, alap- és mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre 2021. február 15-ig lehet jelentkezni. Sok mindent mérlegelni kell az adott intézmény adott képzésének kiválasztásakor. Érdekes adat, hogy 2020-ban - az elmúlt 19 év negatív rekordját elérve - mintegy 20 ezerrel kevesebben felvételiztek a hazai felsőoktatási intézményekbe, mint egy évvel azelőtt. Ennek hátterében rengeteg minden állhat, közre játszhat az is, hogy egyre többen vannak, akik különböző okokból kifolyólag külföldi intézménybe jelentkeznek.

Becslések szerint jelenleg is több mint tízezer magyar diák folytat felsőoktatási tanulmányokat a határon túlon.

Ugyanakkor korántsem biztos, hogy egy külföldi intézmény képzése jobb, mint egy magyar egyetemé. A magyar felsőoktatásban tanulók számára az utóbbi években kinyílt a világ: igényük és lehetőségük is van külföldi kitekintésre, nemzetközi tapasztalatszerzésre, új kultúrák megismerésére.

A Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi kapcsolatokért és akkreditációkért felelős vezetője, Szántó Zoltán Oszkár segítségével azt jártuk körbe, mégis milyen szempontokat érdemes mérlegelni a felvételinél.

Akkreditációk

"A különböző nemzetközi akkreditációk garanciát nyújtanak a hallgatóknak és oktatóknak, hogy valóban kiváló színvonalú, a nemzetközi minőségi sztenderdeknek maximálisan megfelelő, naprakész tudást nyújt az intézmény. A Corvinus például 2018-ban nyerte el az EFMD-EQUIS minősítését, tavaly pedig az AMBA akkreditációját. Több más (pl. programszintű) akkreditációval és minősítéssel is rendelkezik az egyetem az elmúlt évek tudatos törekvéseinek eredményeképpen" – mondta a szakember, hozzátéve, az optimista forgatókönyv szerint 2022-ben a Corvinus megszerezheti az AACSB akkreditációt is, ezzel pedig bekerül a világ legjobb egyetemei közé az általa művelt szakterületeken.

Az akkreditációknak a hallgatók szempontjából azért van fontos szerepe, mert a munkaerőpiacon komoly előnyre tesznek szert, ha nemzetközi akkreditációkkal rendelkező intézményben vagy képzésben szereznek diplomát, épp ezért ezt mindenképp érdemes figyelembe venni az egyetemválasztásnál.

Double degree, vagyis kettős diplomaprogramok

Három év alatt akár két, köztük egy külföldi egyetem oklevelét is meg lehet szerezni az úgynevezett double degree, vagyis kettős diplomát adó képzésekkel. Ennek lényege, hogy a hallgató a saját egyetemének képzésével párhuzamosan egy külföldi partnerintézmény képzését is el tudja végezni úgy, hogy a kettős diploma program tulajdonképpen rövidebb ideig tart, mintha valaki mind a két intézmény képzését külön-külön végezné el. Ennek alapját a tantárgyak kölcsönös elismerése, a kreditek kölcsönös beszámítása adja. A program jellegétől függően bizonyos félévet/féléveket a hallgatónak a külföldi partnernél kell elvégeznie, így tehát jelentős nemzetközi tapasztalatra is szert tehet.

Angol nyelvű képzések

Elképzelhető, hogy valaki az egyetem elvégzése után külföldön szeretne szerencsét próbálni, ahogy az is, hogy olyan nemzetközi cégnél helyezkedik el Magyarországon, ahol mindennaposak a külföldi üzleti utak vagy a külföldi üzleti partnerekkel való tárgyalások. Épp ezért érdemes akár az alapképzést, akár a mesterképzést idegen nyelven hallgatni magyar egyetemen.

Egy idegen nyelvű képzés lehetővé teszi, hogy külföldi vendégoktatók tartsanak kurzusokat, és azt is, hogy valóban nemzetközi színtéren, külföldi diákokkal tanulhasson a magyar hallgató az országhatáron belül

– mondta Szántó Zoltán Oszkár.

CEMS

A mesterszakosok számára kiemelkedő nemzetközi szakmai fejlődési lehetőséget biztosít a CEMS Master in International Management (MIM) mester szintű vezetőképzés. Ez a program a Financial Times szeptember 28-án publikált 2020-as rangsorában a 13. helyen szerepel, és például Corvinusos hallgatóként erre a programra is lehet pályázni.

Aki bekerül a programba, gyakorlatilag a világ legjobb egyetemeinek egyikére juthat el, külföldi szakmai gyakorlatot végezhet a világ 33 országában a legjobb üzleti és menedzsment képzést nyújtó iskolákban és a több mint 70 vállalati partner egyikénél. A végzett diákok után kapkodnak a cégek, nagyon jók a jövőbeni előrelépési lehetőségeik.

Master of Business Administration (MBA) mesterképzési szak

Az MBA menedzseri, vezetői tevékenységekhez szükséges, a vállalati gyakorlatban használható tudást nyújt, korántsem csak közgazdász alapszakos hallgatók számára lehet érdekes és hasznos, a diploma után pedig jelentősen nőnek az elhelyezkedési esélyek.

A Diplomás Pályakövetési Rendszer adatai alapján a 2017/2018-as tanévben végzett Corvinusos MBA-diplomával rendelkezők bruttó kezdő fizetése 927 884 forint volt.

A cikk megjelenését a Budapesti Corvinus Egyetem támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
streaming netflix