cimlap_egyetem_nemzetkozi
Gazdaság

Nemzetközi egyetemet végeznél Magyarországon? Erre érdemes figyelni a felvételi előtt

Portfolio
A külföldi egyetemek rengeteg magyar fiatalt vonzanak, sokan gondolják úgy, hogy a külföldön megszerzett diploma jobb munkalehetőségeket tartogathat számukra. Becslések szerint jelenleg is több mint tízezren tanulnak valamilyen határon túli felsőoktatási intézményben. Ugyanakkor ma már magyarországi egyetemeken is lehetőség van idegen nyelvű képzést végezni, nemzetközi tapasztalatra is szert lehet tenni, sőt, lehetőség van arra is, hogy valaki a magyar egyetemének képzésével párhuzamosan egy külföldi partnerintézmény képzését is elvégezze, ezzel egyszerre két oklevelet szerezve. Vajon a külföldi egyetem automatikusan azt is jelenti, hogy jobb képzést nyújt, mint a magyar? És mégis, milyen nemzetközi lehetőségei lehetnek azoknak, akik magyar egyetemet választanának? Ennek jártunk utána.

A szeptemberben induló osztatlan, alap- és mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre 2021. február 15-ig lehet jelentkezni. Sok mindent mérlegelni kell az adott intézmény adott képzésének kiválasztásakor. Érdekes adat, hogy 2020-ban - az elmúlt 19 év negatív rekordját elérve - mintegy 20 ezerrel kevesebben felvételiztek a hazai felsőoktatási intézményekbe, mint egy évvel azelőtt. Ennek hátterében rengeteg minden állhat, közre játszhat az is, hogy egyre többen vannak, akik különböző okokból kifolyólag külföldi intézménybe jelentkeznek.

Becslések szerint jelenleg is több mint tízezer magyar diák folytat felsőoktatási tanulmányokat a határon túlon.

Ugyanakkor korántsem biztos, hogy egy külföldi intézmény képzése jobb, mint egy magyar egyetemé. A magyar felsőoktatásban tanulók számára az utóbbi években kinyílt a világ: igényük és lehetőségük is van külföldi kitekintésre, nemzetközi tapasztalatszerzésre, új kultúrák megismerésére.

A Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi kapcsolatokért és akkreditációkért felelős vezetője, Szántó Zoltán Oszkár segítségével azt jártuk körbe, mégis milyen szempontokat érdemes mérlegelni a felvételinél.

Akkreditációk

"A különböző nemzetközi akkreditációk garanciát nyújtanak a hallgatóknak és oktatóknak, hogy valóban kiváló színvonalú, a nemzetközi minőségi sztenderdeknek maximálisan megfelelő, naprakész tudást nyújt az intézmény. A Corvinus például 2018-ban nyerte el az EFMD-EQUIS minősítését, tavaly pedig az AMBA akkreditációját. Több más (pl. programszintű) akkreditációval és minősítéssel is rendelkezik az egyetem az elmúlt évek tudatos törekvéseinek eredményeképpen" – mondta a szakember, hozzátéve, az optimista forgatókönyv szerint 2022-ben a Corvinus megszerezheti az AACSB akkreditációt is, ezzel pedig bekerül a világ legjobb egyetemei közé az általa művelt szakterületeken.

Az akkreditációknak a hallgatók szempontjából azért van fontos szerepe, mert a munkaerőpiacon komoly előnyre tesznek szert, ha nemzetközi akkreditációkkal rendelkező intézményben vagy képzésben szereznek diplomát, épp ezért ezt mindenképp érdemes figyelembe venni az egyetemválasztásnál.

Double degree, vagyis kettős diplomaprogramok

Három év alatt akár két, köztük egy külföldi egyetem oklevelét is meg lehet szerezni az úgynevezett double degree, vagyis kettős diplomát adó képzésekkel. Ennek lényege, hogy a hallgató a saját egyetemének képzésével párhuzamosan egy külföldi partnerintézmény képzését is el tudja végezni úgy, hogy a kettős diploma program tulajdonképpen rövidebb ideig tart, mintha valaki mind a két intézmény képzését külön-külön végezné el. Ennek alapját a tantárgyak kölcsönös elismerése, a kreditek kölcsönös beszámítása adja. A program jellegétől függően bizonyos félévet/féléveket a hallgatónak a külföldi partnernél kell elvégeznie, így tehát jelentős nemzetközi tapasztalatra is szert tehet.

Angol nyelvű képzések

Elképzelhető, hogy valaki az egyetem elvégzése után külföldön szeretne szerencsét próbálni, ahogy az is, hogy olyan nemzetközi cégnél helyezkedik el Magyarországon, ahol mindennaposak a külföldi üzleti utak vagy a külföldi üzleti partnerekkel való tárgyalások. Épp ezért érdemes akár az alapképzést, akár a mesterképzést idegen nyelven hallgatni magyar egyetemen.

Egy idegen nyelvű képzés lehetővé teszi, hogy külföldi vendégoktatók tartsanak kurzusokat, és azt is, hogy valóban nemzetközi színtéren, külföldi diákokkal tanulhasson a magyar hallgató az országhatáron belül

– mondta Szántó Zoltán Oszkár.

CEMS

A mesterszakosok számára kiemelkedő nemzetközi szakmai fejlődési lehetőséget biztosít a CEMS Master in International Management (MIM) mester szintű vezetőképzés. Ez a program a Financial Times szeptember 28-án publikált 2020-as rangsorában a 13. helyen szerepel, és például Corvinusos hallgatóként erre a programra is lehet pályázni.

Aki bekerül a programba, gyakorlatilag a világ legjobb egyetemeinek egyikére juthat el, külföldi szakmai gyakorlatot végezhet a világ 33 országában a legjobb üzleti és menedzsment képzést nyújtó iskolákban és a több mint 70 vállalati partner egyikénél. A végzett diákok után kapkodnak a cégek, nagyon jók a jövőbeni előrelépési lehetőségeik.

Master of Business Administration (MBA) mesterképzési szak

Az MBA menedzseri, vezetői tevékenységekhez szükséges, a vállalati gyakorlatban használható tudást nyújt, korántsem csak közgazdász alapszakos hallgatók számára lehet érdekes és hasznos, a diploma után pedig jelentősen nőnek az elhelyezkedési esélyek.

A Diplomás Pályakövetési Rendszer adatai alapján a 2017/2018-as tanévben végzett Corvinusos MBA-diplomával rendelkezők bruttó kezdő fizetése 927 884 forint volt.

A cikk megjelenését a Budapesti Corvinus Egyetem támogatta.

Címlapkép: Getty Images

forint, dollár
síoktatás gyerek tél
csaj a strandon gety
infláció piac
berlin
koronavirus tavolsagtartas
melinda gates getty editorial

Alapblog A "cash"-nek annyi!

Túlzás nélkül drámai változásokat generál a negatív kamat a globális pénzvilágban. Hosszabb távon - feltéve...

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Minden, amit az ETF-ekről tudni akartál, de eddig nem mertél megkérdezni.
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
síoktatás gyerek tél