5 éve tanár  vagy? Téged is utolért a szakmunkás minimálbér
Gazdaság

5 éve tanár vagy? Téged is utolért a szakmunkás minimálbér

Portfolio
Idén már a 3-5 év szakmai tapasztalattal rendelkező pedagógusok alapbérét is elérte a garantált bérminimum (hétköznapi nevén szakmunkás minimálbér). Megkérdeztük a minisztériumot, hogy milyen lépéseket kívánnak tenni a bérskála torzulása ellen.
  • 2019-ben megtörtént, hogy a főiskolai diplomával (BA/BSc) rendelkező, pályakezdő pedagógusok illetménye alacsonyabbá vált, mint az akkori garantált bérminimum (közkeletű nevén szakmunkás minimálbér). Azóta a pedagógusoknak erre az összegre, vagyis a garantált bérminimumra egészítik ki a fizetését.
  • 2020-ban megtörtént, hogy a mesterdiplomával (MA/MSc) rendelkező, pályakezdő pedagógusok fizetését is a szakmunkás minimálbérre kell korrigálni. Az ok egyszerű: a pedagógusok bére akkor sem emelkedett, a minimálbér és a garantált bérminimum viszont 8-8%-kal nőtt, ami utolérte/meghaladta a mesterdiplomás tanárok fizetését is.
  • 2021-ben megtörtént, hogy a 3-5 év szakmai tapasztalattal rendelkező, a 2 év gyakornoki idejüket teljesítő, majd sikeres minősítő vizsgát tett pedagógusoknak (Pedagógus I. fokozatba lépett) az alapilletményét is utolérte a garantált bérminimum. Ugyanis a bérminimum 4%-kal nőtt (219 ezer forintra), miközben a pedagógusok alapfizetése semennyivel sem emelkedett (219 240 forint maradt).

A kezdő pedagógusok bérét tehát minden évben mindössze annyival kell emelnie a kormánynak, hogy elérje a garantált bérminimumot, másnéven szakmunkás minimálbért. Ezt azért kell megtennie, mert a diplomás dolgozónak nem lehet kisebb a bére, mint a szakmunkásoknak.

Hogy mégis miért érte utol a bérminimum a pedagógusok fizetését? Nos, azért, mert a pedagógusok bére továbbra is a 2014-es minimálbértől függ, ami 101 500 forint. Miközben a minimálbér azóta 65%-kal nőtt, a pedagógusok alapbére még mindig a 7 évvel ezelőtti minimálbértől függ.

Megkérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy tervezik-e emelni a pedagógusok fizetését idén, illetve tervezik-e, hogy tesznek-e lépéseket az összetorlódott bérskála ellen. A kérdéseinkre az alábbi választ adta az Emmi:

„A koronavírus-járvány okozta gazdasági kihívások mellett is 10 %-os béremelésre került sor 2020-ban ágazati szakmai pótlék formájában valamennyi pedagógus részére, emellett az intézményvezetők és a helyettesek pótléka is jelentős mértékben nőtt. A Kormány természetesen folyamatosan vizsgálja a pedagógusok juttatási és ösztönző rendszerének továbbfejlesztésére vonatkozó lehetőségeket.”

Címlapkép: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Olyat lépnek nyugdíjügyben a lengyelek, ami Magyarországnak is példa lehet