Megduplázza villamosenergia-tároló kapacitását az Alteo
Gazdaság

Megduplázza villamosenergia-tároló kapacitását az Alteo

Portfolio
Az elektromos járművekhez kifejlesztett akkumulátorokat is felhasználja új energiatárolási projektjében az Alteo. A kazincbarcikai beruházás révén a cég pedig megduplázza tárolókapacitását, az autóakkumulátorok pedig fontos tapasztalatokkal szolgálnak majd a technológia továbbfejlesztésében. A rendszerszintű szabályozásba bevont összes hazai akkumulátoros villamosenergia-tároló infrastruktúra hozzávetőleg 60 százalékét az Alteo építette.

Az eredeti terveknek megfelelően zajlottak le az ALTEO „Különböző paraméterű akkumulátorcellákkal felépített tárolólétesítmény integrálása a villamosenergiarendszerbe” projektjének kivitelezési munkálatai. A Kazincbarcikai Fűtőerőmű területén kialakított, 5MW/5MWh kapacitású villamosenergia-tárolót a napokban adták át hivatalosan, a projekt pályázati zárása pedig január 13-án várható.

A beruházás révén az Alteo villamosenergia-tárolási kapacitása megduplázódik

– közölte a cég a Portfolio-val. A vállalat az első, 6MW/4MWh kapacitású villamosenergia-tárolóját még 2018-ban hozta létre Budapesten, a Zuglói Fűtőerőmű területén. A mostani beruházás az országos rendszer viszonylatában is jelentős lépésnek számít, hiszen a rendszerszintű szabályozásba bevont összes hazai akkumulátoros villamosenergia-tároló infrastruktúra hozzávetőleg 60 százalékét a vállalat építette, üzemelteti és hasznosítja.

Ezer háztartás teljesítménye

A létesítmény tárolókapacitása összemérhető egy átlagos szélturbina 2-3 óra alatt megtermelhető maximális villamosenergia-mennyiségével, azaz nagyjából 2 átlagos háztartás teljes éves fogyasztásával. A teljesítmény, amelyen keresztül ez a tároló kapacitás elérhető pedig hozzávetőleg 1000 háztartás egyidejű maximális teljesítményének felel meg.

Alteo villamosenergia tároló berendezés Kazincbarcika

A mostani beruházással az Alteo – az automatikus frekvenciahelyreállítási tartalékkal (aFRR) összefüggő szabályozási képességének minőségi javítása mellett – az időjárásfüggő megújuló energiaforrások térhódítása miatt megugró kiegyenlítési igényekre keres innovatív, a körforgásos gazdaság keretrendszerébe illeszkedő megoldást. A lehetséges utak egyike az akkumulátoros energiatárolók létesítése.

Elektromos járművek akkumulátorai

Egyedülálló, hogy a kifejezetten a villamosenergia-rendszer energiatárolási feladataira fejlesztett akkumulátorok mellett elektromos autókhoz gyártottak is szerepet kapnak

– mondta Luczay Péter, az Alteo termelésmenedzsmentért és üzletfejlesztésért felelős vezérigazgató-helyettese. Az új tárolórendszer üzemeltetése Luczay Péter szerint lehetőséget ad az vállalatnak, hogy valós körülmények között szerezzen releváns működési tapasztalatot az elektromos autókhoz gyártott akkumulátorok alternatív, a villamosenergia-rendszerben történő felhasználásáról is.

Az Alteo a Portfolio kérdésére közölte: a gépjárművekben alkalmazott és az energetika számára fejlesztett technológia alapjaiban nagyon hasonló. A Li-ion alapú tárolási technológiák működési elvét és az abban rejlő lehetőségeket relatív jól ismerjük.

Az igazi megválaszolandó kérdés a Li-ion technológiák hasznos élettartama, a terület legnagyobb kihívása pedig a használat módja és az élettartam közötti minél pontosabb összefüggés meghatározása. Az Alteo 2018-óta dolgozik ezen

– tette hozzá a cég.

Jelen fejlesztéssel együtt az ALTEO összesen 11MW/9MWh villamosenergia-tároló kapacitással rendelkezik. Ezzel Magyarországon piacvezető a villamosenergia-tárolási projektek megvalósítása és üzemeltetése területén.

A cikk megjelenését az Alteo Nyrt. támogatta.

Fotó: Shutterstock, Alteo

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Olyat lépnek nyugdíjügyben a lengyelek, ami Magyarországnak is példa lehet