Még néhány napig lehet felvenni a 3,5%-os vállalati hitelt
Gazdaság

Még néhány napig lehet felvenni a 3,5%-os vállalati hitelt

Portfolio
A kamatlábak magasak, a hitelfeltételek szigorodnak, ugyanakkor a forgóeszközhitel-szükséglet megnőtt, és az energiahatékonysági fejlesztésekhez is forrásokra van szüksége a kkv-knak. Ebben a környezetben meghosszabbította a kormány a Széchenyi Kártya Programot, 2023 első félévében kezelési költség nélkül, a piaci kamatszinthez képest rendkívül kedvező, évi 5%-os ügyfélkamattal teszi elérhetővé annak hiteltermékeit, de a Széchenyi Likviditási MAX hitelt november 11-ig, a Széchenyi Beruházási MAX hitelt pedig november 30-ig még a korábbi 3,5%-os kamatra is lehet igényelni. A program részleteiről Posch Richárdot, a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt. banküzleti Igazgatóját kérdeztük.

A jelenlegi kamatkörnyezetben egyre többen adnak hangot félelmeiknek, hogy kiszárad a hitelpiac, ugyanakkor a Széchenyi KAVOSZ MAX hitelek elég jó feltételekkel elérhetőek. Mik az elmúlt hetek tapasztalatai, hány igénylés érkezett a MagNet Bankhoz?

A MagNet Bank 2022. tavaszán kötött csatlakozási szerződést a KAVOSZ-szal és szeptember 1-től elérhetők bankunknál a Széchenyi Likviditási Hitel MAX és a Széchenyi Beruházási Hitel MAX termékek. Jelenleg a vállalatfinanszírozó kollégák a teljes vállalati hitelállomány 10 %-nak megfelelő SZK MAX beruházási és likviditási hiteligényt dolgoznak fel. Azt gondolom ez az arány magáért beszél és megerősít bennünket, hogy jól döntöttünk, amikor elkezdtünk együttműködni a KAVOSZ-szal. A jelenlegi kamatkörnyezetben nagyon nehéz olyan piaci finanszírozást találni egy vállalkozásnak, amit ki tud gazdálkodni. A Széchenyi termékek viszont elérhető finanszírozási megoldást nyújtanak, emiatt is nagyon örülünk annak, hogy a program 2023-ban is folytatódik.

Mi szükséges a hitelek felvételéhez, milyen feltételeknek kell megfelelni?

Szükséges feltétel például, hogy a kérelmezőnek ne legyen lejárt köztartozása, sem lejárt hiteltartozása, rendelkezzen egy teljes lezárt éves működési múlttal és megfeleljen a Széchenyi Kártya Program Üzletszabályzatában meghatározott feltételeknek valamit megfeleljen az intézményi kezesek (GHG, AVHGA) üzletszabályzataiban előírtaknak. Természetesen emellett szükséges a finanszírozó bank pozitív döntése a hitelkérelemre vonatkozóan. Alapvetően azt gondoljuk, hogy a feltételrendszer, a kondíciók, a bankokkal történő együttműködési folyamat is annak jegyében került kialakításra, hogy minél hatékonyabban támogassa a hazai kis és középvállalkozások üzleti elképzeléseit és fejlesztéseit. Reményeink szerint a 2023-ban folytatódó konstrukciók feltételrendszere is hasonlóan kedvező lesz.

Posch Richárd MagNet Bank banküzleti igazgató
Posch Richárd, a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt. banküzleti Igazgatója

Hogyan látják, mennyire lehetnek megoldások ezek a hiteltermékek a vállalkozások általános problémáira, például a megnövekedett rezsikiadásokra? Milyen fejlesztések, beruházások azok, amelyeket meg tudnak lépni ezek segítségével?

A mostani környezetben minden vállalkozásnak racionalizálnia szükséges a költségeit saját lehetőségein belül. Az energia a nagy kérdés napjainkban, ezért minden vállalkozásnak át kell állnia az olcsóbb, megújuló és fenntartható energiaforrásokra.

A Széchenyi Beruházási hitelen belül elérhető egy többlettámogatott konstrukció fix 0,5% nettó éves kamattal, amit a vállalkozások energiahatékonyság javítására, illetve a technológiaváltás segítésére igényelhetnek, mely hosszútávon hozzájárul a megnövekedett rezsikiadásaik csökkentéséhez.

Ezen hitelcélokon belül lehetőségük van a vállalkozásoknak többek között utólagos hőszigetelésre, fűtési rendszerük korszerűsítésére, energiafelhasználást optimalizáló szoftverek beszerzésére, napelemrendszerek telepítésére, szélerőmű kiépítésére és az általa megtermelt energia hasznosítására.

A magyar gazdaság jelentős részét a kkv-k adják, makrogazdaság szintjen mekkora a jelentősége ennek a programnak?

A program sikere abban rejlik, hogy mindig az aktuális gazdasági környezethez és a vállalkozások problémáihoz igazodik, így megfelelő megoldást nyújt a kis- és középvállalkozásoknak arra, hogy biztonságos keretek között jussanak olyan támogatáshoz, ami a kiszámíthatatlan gazdasági helyzetben stabilitást nyújt számukra. Az elmúlt időszakban a kamatok jelentős emelkedésbe kezdtek, jelenleg a piaci hitelkamatok 15-20% körül mozognak, ebben a piaci kamatkörnyezetben a vállalkozások beruházási, fejlesztési és hitelfelvételi szándéka várhatóan csökken. A kialakult helyzetben a Széchenyi Kártya Program a KKV szektor versenyképességének elősegítését, gazdasági növekedés feltételeinek megteremtését támogatja, köszönhetően a kiszámítható fix kamatozásnak.

Találkoztak olyan helyzettel, ahol ezek a termékek sem ígérkeztek elegendőnek a vállalkozás megmentéséhez és azt javasolták a cégvezetőnek, hogy gondolja meg a hitel felvételét?

Az SZK termékek legnagyobb előnye, hogy a feltételrendszeren keresztül kiszámíthatóvá teszik a finanszírozást és ezáltal nagy biztonságot adnak például egy beruházás során, de ez önmagában nem elég: a hitelkérelemnek, üzleti tervnek alátámasztottnak kell lennie, a vállalkozásnak olyan stabil pénzügyi helyzettel és eredményes működéssel kell rendelkeznie, amiből a bank arra következtet, hogy a vállalkozás az adósságszolgálatot majd probléma nélkül tudja teljesíteni.  Természetesen találkozunk olyan hiteligénylésekkel, amikor ezen feltételek nem állnak fenn, ilyenkor azt gondolom a leghelyesebb magatartás az, ha ezt minél gyorsabban közöljük az ügyféllel és egyúttal elmondjuk, mire kell nagyobb figyelmet fordítani, mire kell ráerősíteni.

Meddig elérhetők ezek a hitelek a vállalkozások számára és miért éri meg a bankoknak ezeket az állami konstrukciókat népszerűsíteni?

A jelenlegi kamatszinteken a Széchenyi Likviditási MAX hiteligénylést november 11-ig, Széchenyi Beruházási MAX hitelt november 30-ig nyújthatják be a vállalkozások a KAVOSZ Zrt. regisztráló irodáiba,

azonban január 1-től június végéig 5%-os fix kamattal folytatódik tovább a Széchenyi Kártya Program. A KKV szektornak kiemelt szerepe van a gazdaság működésében, a mostani kamatkörnyezetben ezek a vállalkozások kiszámítható finanszírozást keresnek, így a támogatott Széchenyi Kártya konstrukciók előtérbe kerültek és ezáltal a bankszektor alapvető termékévé váltak.

A cikk megjelenését a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt. támogatta.

Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
euróérme