FONTOS Brutális adat érkezett Amerikából, széttépik a dollárt
Magnetbank fiókja Budapesten
Gazdaság

Még néhány napig lehet felvenni a 3,5%-os vállalati hitelt

Portfolio
A kamatlábak magasak, a hitelfeltételek szigorodnak, ugyanakkor a forgóeszközhitel-szükséglet megnőtt, és az energiahatékonysági fejlesztésekhez is forrásokra van szüksége a kkv-knak. Ebben a környezetben meghosszabbította a kormány a Széchenyi Kártya Programot, 2023 első félévében kezelési költség nélkül, a piaci kamatszinthez képest rendkívül kedvező, évi 5%-os ügyfélkamattal teszi elérhetővé annak hiteltermékeit, de a Széchenyi Likviditási MAX hitelt november 11-ig, a Széchenyi Beruházási MAX hitelt pedig november 30-ig még a korábbi 3,5%-os kamatra is lehet igényelni. A program részleteiről Posch Richárdot, a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt. banküzleti Igazgatóját kérdeztük.

A jelenlegi kamatkörnyezetben egyre többen adnak hangot félelmeiknek, hogy kiszárad a hitelpiac, ugyanakkor a Széchenyi KAVOSZ MAX hitelek elég jó feltételekkel elérhetőek. Mik az elmúlt hetek tapasztalatai, hány igénylés érkezett a MagNet Bankhoz?

A MagNet Bank 2022. tavaszán kötött csatlakozási szerződést a KAVOSZ-szal és szeptember 1-től elérhetők bankunknál a Széchenyi Likviditási Hitel MAX és a Széchenyi Beruházási Hitel MAX termékek. Jelenleg a vállalatfinanszírozó kollégák a teljes vállalati hitelállomány 10 %-nak megfelelő SZK MAX beruházási és likviditási hiteligényt dolgoznak fel. Azt gondolom ez az arány magáért beszél és megerősít bennünket, hogy jól döntöttünk, amikor elkezdtünk együttműködni a KAVOSZ-szal. A jelenlegi kamatkörnyezetben nagyon nehéz olyan piaci finanszírozást találni egy vállalkozásnak, amit ki tud gazdálkodni. A Széchenyi termékek viszont elérhető finanszírozási megoldást nyújtanak, emiatt is nagyon örülünk annak, hogy a program 2023-ban is folytatódik.

Mi szükséges a hitelek felvételéhez, milyen feltételeknek kell megfelelni?

Szükséges feltétel például, hogy a kérelmezőnek ne legyen lejárt köztartozása, sem lejárt hiteltartozása, rendelkezzen egy teljes lezárt éves működési múlttal és megfeleljen a Széchenyi Kártya Program Üzletszabályzatában meghatározott feltételeknek valamit megfeleljen az intézményi kezesek (GHG, AVHGA) üzletszabályzataiban előírtaknak. Természetesen emellett szükséges a finanszírozó bank pozitív döntése a hitelkérelemre vonatkozóan. Alapvetően azt gondoljuk, hogy a feltételrendszer, a kondíciók, a bankokkal történő együttműködési folyamat is annak jegyében került kialakításra, hogy minél hatékonyabban támogassa a hazai kis és középvállalkozások üzleti elképzeléseit és fejlesztéseit. Reményeink szerint a 2023-ban folytatódó konstrukciók feltételrendszere is hasonlóan kedvező lesz.

Posch Richárd MagNet Bank banküzleti igazgató
Posch Richárd, a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt. banküzleti Igazgatója

Hogyan látják, mennyire lehetnek megoldások ezek a hiteltermékek a vállalkozások általános problémáira, például a megnövekedett rezsikiadásokra? Milyen fejlesztések, beruházások azok, amelyeket meg tudnak lépni ezek segítségével?

A mostani környezetben minden vállalkozásnak racionalizálnia szükséges a költségeit saját lehetőségein belül. Az energia a nagy kérdés napjainkban, ezért minden vállalkozásnak át kell állnia az olcsóbb, megújuló és fenntartható energiaforrásokra.

A Széchenyi Beruházási hitelen belül elérhető egy többlettámogatott konstrukció fix 0,5% nettó éves kamattal, amit a vállalkozások energiahatékonyság javítására, illetve a technológiaváltás segítésére igényelhetnek, mely hosszútávon hozzájárul a megnövekedett rezsikiadásaik csökkentéséhez.

Ezen hitelcélokon belül lehetőségük van a vállalkozásoknak többek között utólagos hőszigetelésre, fűtési rendszerük korszerűsítésére, energiafelhasználást optimalizáló szoftverek beszerzésére, napelemrendszerek telepítésére, szélerőmű kiépítésére és az általa megtermelt energia hasznosítására.

A magyar gazdaság jelentős részét a kkv-k adják, makrogazdaság szintjen mekkora a jelentősége ennek a programnak?

A program sikere abban rejlik, hogy mindig az aktuális gazdasági környezethez és a vállalkozások problémáihoz igazodik, így megfelelő megoldást nyújt a kis- és középvállalkozásoknak arra, hogy biztonságos keretek között jussanak olyan támogatáshoz, ami a kiszámíthatatlan gazdasági helyzetben stabilitást nyújt számukra. Az elmúlt időszakban a kamatok jelentős emelkedésbe kezdtek, jelenleg a piaci hitelkamatok 15-20% körül mozognak, ebben a piaci kamatkörnyezetben a vállalkozások beruházási, fejlesztési és hitelfelvételi szándéka várhatóan csökken. A kialakult helyzetben a Széchenyi Kártya Program a KKV szektor versenyképességének elősegítését, gazdasági növekedés feltételeinek megteremtését támogatja, köszönhetően a kiszámítható fix kamatozásnak.

Találkoztak olyan helyzettel, ahol ezek a termékek sem ígérkeztek elegendőnek a vállalkozás megmentéséhez és azt javasolták a cégvezetőnek, hogy gondolja meg a hitel felvételét?

Az SZK termékek legnagyobb előnye, hogy a feltételrendszeren keresztül kiszámíthatóvá teszik a finanszírozást és ezáltal nagy biztonságot adnak például egy beruházás során, de ez önmagában nem elég: a hitelkérelemnek, üzleti tervnek alátámasztottnak kell lennie, a vállalkozásnak olyan stabil pénzügyi helyzettel és eredményes működéssel kell rendelkeznie, amiből a bank arra következtet, hogy a vállalkozás az adósságszolgálatot majd probléma nélkül tudja teljesíteni.  Természetesen találkozunk olyan hiteligénylésekkel, amikor ezen feltételek nem állnak fenn, ilyenkor azt gondolom a leghelyesebb magatartás az, ha ezt minél gyorsabban közöljük az ügyféllel és egyúttal elmondjuk, mire kell nagyobb figyelmet fordítani, mire kell ráerősíteni.

Meddig elérhetők ezek a hitelek a vállalkozások számára és miért éri meg a bankoknak ezeket az állami konstrukciókat népszerűsíteni?

A jelenlegi kamatszinteken a Széchenyi Likviditási MAX hiteligénylést november 11-ig, Széchenyi Beruházási MAX hitelt november 30-ig nyújthatják be a vállalkozások a KAVOSZ Zrt. regisztráló irodáiba,

azonban január 1-től június végéig 5%-os fix kamattal folytatódik tovább a Széchenyi Kártya Program. A KKV szektornak kiemelt szerepe van a gazdaság működésében, a mostani kamatkörnyezetben ezek a vállalkozások kiszámítható finanszírozást keresnek, így a támogatott Széchenyi Kártya konstrukciók előtérbe kerültek és ezáltal a bankszektor alapvető termékévé váltak.

A cikk megjelenését a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt. támogatta.

bull bear
Moldova zászló
németország
irodaház
tízezresek
Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Megmutatjuk hogyan tudsz kezdőként a forinttal kereskedni.
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Senior Privát Bankár (Miskolc)

Senior Privát Bankár (Miskolc)
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
amerika föld usa shutter