Karbonlábnyom: nem csak zöld szempont, versenyképességi kérdés is
Gazdaság

Karbonlábnyom: nem csak zöld szempont, versenyképességi kérdés is

Portfolio
Az éghajlatváltozás elleni fellépés első lépése, hogy megértsük a hatásunkat annak érdekében, hogy csökkenteni tudjuk azt. A karbonlábnyom-számítás lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy a kibocsátásuk azonosításával és számszerűsítésével, valamint az ellátási lánc átláthatóságának megteremtésével a környezetre gyakorolt hatásuk csökkentése érdekében lépéseket tegyenek. A kérdés már régen nem csupán környezetvédelmi jellegű: a szabályozás folyamatos szigorodása és a növekvő költségek miatt egyre inkább versenyképességi tényezővé válik az üvegházhatású gázkibocsátás mérése és csökkentése.

A legtöbb vállalat ma már tisztában van az éghajlatváltozással, és a cégek elkezdtek cselekedni is a környezeti hatás csökkentése érdekében - gyakran a karbonlábnyomuk csökkentésével. A gazdaság jelenlegi körülményei között a legtöbb tevékenység és termék a mögötte meghúzódó ellátási lánccal együtt gázkibocsátást generál.

Egy cég akár csomagolt termékeket értékesít, akár árukat importál-exportál, akár szolgáltatásokat nyújt, a kibocsátás így vagy úgy, de az ellátási lánc során megtörténik.

Nagy kérdés, hogy kinek kell felelősséget vállalnia ezekért a kibocsátásokért, és egyáltalán hogyan lehet mérni ezt. Ha egy vállalat egy év távlatában vizsgálja a szén-dioxid-kibocsátását, milyen ismérvek mentén döntheti el, hogy jól vagy rosszul teljesít-e? Le tudjuk-e írni a cégek hatását releváns adatokkal? Ezen kérdések megválaszolására szolgál a karbonlábnyom-számítás. Ez a módszer nem csak azt teszi lehetővé a vállalatok és ágazatok számára, hogy meghatározzák kibocsátási forrásaikat és mérjék azok hatását, hanem azt is, hogy azonosítsák a túlzott energiafelhasználást vagy más hatékonysági deficiteket.

Számszerűsíteni a hatásokat

A személyes karbonlábnyom fogalmát a British Petroleum (BP) egyik reklámkampánya tette ismertté, amelynek  burkolt célja az volt, hogy az olajtermelőkről a fogyasztókra hárítsák a felelősséget. A kampány azt  sugallta, hogy a kibocsátás-csökkentésnek a fogyasztóktól kell elindulnia. Miközben valóban fontos, hogy a fogyasztók átálljanak a zöldebb lehetőségek használatára - ezzel egyidejűleg segítve a piac gyorsabb átállását -, nem szabad szem elől téveszteni azt sem, hogy a vállalatoktól és a kormányoktól jelentős kötelezettségvállalásokat várnak.

A cégeknek tehát lépniük kell. A karbonlábnyom-számítás a szén-dioxid-kibocsátás kezelésének elengedhetetlen kezdeti lépése, ahol a vállalat vagy tevékenység által kibocsátott üvegházhatású gázok (ÜHG) mennyiségét széndioxid-egyenértékben (CO2e) mérve  állapítják meg. A CO2e az összes üvegházhatású gázkibocsátás CO2-re átszámított összege, mivel nem minden üvegházhatású gázkibocsátás rendelkezik azonos globális felmelegedési potenciállal, vagyis egyes gázok károsabbak, mint mások. Például 1 tonna metán (CH4) 28-szor több hőt tárol a légkörben, mint 1 tonna szén-dioxid.

Mit veszünk figyelembe?

A karbonlábnyom-számítás az összes iparágban alkalmazható, a gyártástól a mezőgazdaságig, a közlekedéstől a hulladékártalmatlanításig. Még azon iparágak felelőssége is tetten érhető,  amelyeknek nincs nyilvánvaló közvetlen kibocsátása, hiszen a közvetett kibocsátás is számít. Ennek figyelembevételével a karbonlábnyom három területen is értelmezhető:

  • Az 1. hatókör minden olyan tevékenységre vonatkozik, amely közvetlenül kapcsolódik az üzleti tevékenységükhöz, mint például a vállalati járművek vagy a termelésből származó kibocsátások. A közvetett kibocsátások a másik két területre oszlanak.
  • A 2. hatókörbe a saját használatra vásárolt villamos energiából, gőzfűtésből vagy hűtésből származó közvetett kibocsátások tartoznak; más szóval a cég irodájában felhasznált villamos energia valószínűleg a 2. hatókörbe tartozik.
  • A 3. hatókörbe tartoznak a szállításból (szállítás és logisztika, ingázás, üzleti utak stb.), a működés során vagy azt követően keletkező hulladékból, a bérelt eszközökből és a beszállítók, vállalkozók és ügyfelek által felhasznált villamos energia vagy földgáz közvetett fogyasztásából származó kibocsátások. Mivel a 3. hatókör a legnehezebben mérhető, általában ez a legutolsó, amelyet ki kell egészíteni, ám hatása kifejezetten nagy: általában az összes üvegházhatásúgáz-kibocsátás 60 százalékát teszi ki.

Sok olyan iparág, amelynek nincs közvetlen kibocsátása (1. hatókör), tévesen állíthatja, hogy elhanyagolható kibocsátása van, mivel nem irányítja közvetlenül a gyártást, vagy csak elektromos gépekkel rendelkezik. Még ha ezeket a közvetett kibocsátásokat (3. hatókör) nem is érzékeljük első ránézésre, ezek akkor is externáliák, amelyekkel foglalkozni kell.

Költségek és előnyök

A hatókör a karbonlábnyom meghatározásának költségeit is befolyásolja.

A számítás ára a figyelembe vett terület határaitól függően változik. Minden cég másképp dönt arról, hogy mit szeretne figyelembe venni, és ennek megfelelően változik a szolgáltatás költségvonzata is.

Az árat befolyásoló másik tényező a vállalat mérete, az irodák száma, a vállalkozás típusa és az ágazat, amelyben a megrendelő tevékenykedik” – mondta el a Portfolio-nak Alexandra Petrujinschi a Strive Karbon- és Megújuló Tanúsítvány Tanácsadója.

A költségek ellenére a karbonlábnyom mérésének világos indokai vannak. „A szén-dioxid-kibocsátás mérése mögött több mozgatórugót is megemlíthetünk. Ilyenek például a felkészülés a szabályozási változásokra, a költség- és energiahatékonyság növelése, a márka megkülönböztetése, valamint a befektetőkkel és üzleti partnerekkel való kapcsolattartás, a tehetségek vonzásának javítása. Ennél sokkal több tényező is szerepet játszhat, amelyet a vállalatok figyelembe vesznek, amikor a környezeti hatásuk mérésén gondolkodnak.

Fontos megérteni, hogy a karbonlábnyom csak a kezdete annak a szén-dioxid-mentesítési útnak, amely pozitív hatást gyakorol a vállalatra

– fogalmazott Francois Aze, a Strive Fenntarthatósági Tanácsadás menedzsere.

Versenyképességi tényező

A kibocsátás feltérképezése utat nyithat az ökológiailag releváns beruházások, fejlesztések, illetve az ilyen szemléletű folyamatoptimalizálás előtt. Ha egy céget jelenleg semmilyen éghajlat-védelmi szabályozás sem érint, akkor is számíthat arra, hogy már a közeljövőben új szabályok, előírások lépnek életbe, egyre szigorúbb elvárások képében, hiszen az éghajlatváltozás számos országban egyre komolyabb prioritássá válik.

Egyre több vállalatnak kell megfizetnie az árat minden egyes tonna kibocsátott üvegház-gáz után.

A szén-dioxid-kibocsátás nyomon követése és csökkentése nemcsak kötelezettséggé válik, hanem üzleti lehetőséggé is, amelynek révén az időben lépő cégek a versenytársaik elé kerülhetnek.

A szakember szerint tévedés lenne azt hinni, hogy a karbonlábnyom-számítás még mindig csak a közepes vagy nagyvállalatok kedvenc témája. Manapság már nem csak a nagyvállalatok, hanem a kisvállalkozók számára is egyre fontosabb a kibocsátás-csökkentési célok kitűzése. „Kétségkívül ma még a karbonlábnyomot mérő vállalatok döntő része a nagy és közepes vállalatok közül kerül ki. A különböző érdekelt felek részéről a nyomás inkább a nagyvállalatokra nehezedik, amelyek gyakran erősebb éghajlati hatással is bírnak.

De a kkv-knak is érdeke, hogy mérjék karbonlábnyomukat. A nagyvállalatok, amelyekkel együtt dolgoznak, egyre gyakrabban követelik ezt meg tőlük, és egyre több pályázat tartalmaz környezetvédelmi kritériumokat

– figyelmeztetett Alexandra Petrujinschi.

A cikk megjelenését a Strive támogatta.

Fotó: Getty Images

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
fdic épülete