nyíregyháza roadashow
Gazdaság

Milyen finanszírozási lehetőségei vannak a kelet-magyarországi vállalkozásoknak?

Portfolio
Új lendületet a hazai vállalkozásoknak! címmel elindult a Portfolio őszi rendezvénysorozata. Az első állomás Nyíregyháza volt.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere köszöntőjében hangsúlyozta, hogy stabil a város pénzügyi helyzete, ez pedig a vállalkozások számára is biztonságos fejlődési környezetet, alapot jelent.

A statisztikák azt mutatják, hogy sok fiatal költözik Nyíregyházára, akik közül sokan magasan képzettek: a munkahelyteremtő gazdaságfejlesztés valamint az oktatás jelentik a város gazdaságának alapjait a városvezető szerint, a szakképzett munkaerő pedig az egyik távlati prioritássá válik.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere
Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere

A polgármester kiemelte, hogy a Nyíregyházi Egyetem hallgatóinak létszáma meghaladja a 4 ezer főt. Kovács Ferenc úgy látja, a város olyan stratégiai célokkal és infrastruktúrával rendelkezik, amiből a helyi és a jövőben Nyíregyházára érkező vállalkozások is tudnak profitálni, legyen szó kkv-ról vagy nagyvállalatról. Egyre több nagyberuházás választja nyírségi megyeszékhelyt, százmilliárdos projektek is érkeznek a következő években.

Antal Ferenc, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium stratégiai tranzakciókért felelős helyettes államtitkára előadásában a kormányzati gazdaságpolitikai céljaival kapcsolatban elmondta, reális cél, hogy az infláció egy számjegyűre csökkenjen a következő hónapokban. A munkanélküliségi ráta jelenleg megfelelő szinten van, az ipari termelés volumenének növelésére pedig nagy hangsúlyt fektet a kormányzat. A gazdaság jövőre visszatér a növekedési pályára - tette hozzá.

Antal Ferenc, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium stratégiai tranzakciókért felelős helyettes államtitkára
Antal Ferenc, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium stratégiai tranzakciókért felelős helyettes államtitkára

Kiemelte: a kormányzati programoknak, például a Baross Gábor Hitelprogramnak köszönhetően már látszik a fordulat az új vállalati hitelszerződéseknél. A magyar gazdaságnak a jövőben is export-és beruházásra alapozottnak kell lennie: ehhez a beruházási rátát 30 százalék körüli, az FDI-beáramlást pedig a beruházásokhoz viszonyítva 20 százalék feletti szinten szükséges tartani.

Balogh Zoltán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke előadásában kiemelte: nincs olyan kis vállalkozás, amelyikre ne hatna a gazdasági/üzleti környezet változása. A csökkenő vásárlóerő mellett feszített költséggazdálkodással működnek a megyei vállalkozások: sokan tartalékok híján kénytelenek voltak csökkenteni a termelésüket vagy bezárni a vállalkozást. A megye GDP-je az országos átlag 45%-a, a munkanélküliségi ráta idén már 10% alá esett. Az alelnök szerint ugyanakkor egyértelműen látszanak a biztató jelek, példaként említette, hogy Nyíregyháza az akkumulátor alkatrészgyártás egyik központja lesz, ebből pedig a helyi kisvállalkozások is profitálhatnak.

Balogh Zoltán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke
Balogh Zoltán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke

Toldi Nikoletta, az MBH Bank területi értékesítési vezetője a mikro-és kisvállalkozások finanszírozási lehetőségeiről beszélt. A pénzintézet friss kutatásából kiderül, hogy a vállalkozások számára a legnagyobb kihívást az energiaárak és az alapanyagárak növekedése jelenti. A vállalkozások 65 százaléka kis mértékű megtakarítással rendelkezik, 12 százalékuknak pedig semmilyen megtakarítása sincs, gyakorlatilag napról-napra élnek.

Toldi Nikoletta, az M B H Bank Nyrt. területi értékesítési vezetője
Toldi Nikoletta, az MBH Bank területi értékesítési vezetője

A területi értékesítési vezető szerint a jelenlegi környezetben fontos, hogy a vállalkozások felülvizsgálják és reálisan lássák pénzügyi helyzetüket - ebben a folyamatban egy bank partner tud lenni. A pénzügyek átvilágítását követően, a vállalkozás sajátosságainak megfelelően érdemes szakértő segítséggel választani a különböző banki termékek, szolgáltatások közül – mind a napi bankolás, mind a finanszírozás terén.

Hozzátette: az MBH Bank speciális finanszírozási megoldásokat nyújt vállalkozói ügyfeleinek, az ingadozó forgalomhoz alkalmazkodó termékcsaláddal és alacsony bankolási költségekkel, a vállalat mérethez igazodó termékajánlatok és digitális megoldásokkal (például a megújult BUPA pénzügyi asszisztens programmal), valamint személyre szabható termékekkel és egyéni kapcsolattartással.

Az előadásokat követő panelbeszélgetésben Tálosi János, az East-West Intermodális Logisztikai Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a fényeslitkei terminálon az 1435 milliméteres és az 1520 milliméteres nyomtávú vasúti sínek közötti összeköttetést biztosítják és az árurakodási munkákat távolról irányítható daruk segítik. A terminál a vonatok mellett kamionok és félpótkocsik fogadására is alkalmas, tehát multifunkciós csomópontként segíti a logisztikai tevékenységek elvégezését. A terminál iránt nagy az érdeklődés, ezt mutatja, hogy folyamatosan jelentkeznek a céghez potenciális munkavállalók, százak várnak felvételre a jelenlegi 140 alkalmazott mellett. Ugyanakkor a cégvezető szerint magas színvonalú munkakörülményeket tudnak biztosítani a munkavállalóknak, így a lojalitás a dolgozók részéről is érezhető.

nyíregyháza roadshow
Balogh Zoltán, általános alelnök, Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara; Kulcsár Ildikó, ügyvezető, Cudy Future Kft.; Tálosi János, vezérigazgató, East-West Intermodális Logisztikai Szolgáltató Zrt.; Varjas Gergely, Középvállalati régióvezető, MBH Bank Nyrt.

Varjas Gergely, az MBH Bank Nyrt. középvállalati régióvezetője elmondta, hogy több új, digitalizált terméket, szolgáltatást mutatnak be a következő időszakban, ezek a digitális fejlesztések pedig várakozása szerint hatással lesznek a bank vállalati partnereire is.

Úgy látja, a régióban működő cégek számára is egyre fontosabb kérdés a fenntarthatóság: a megrendelők egyre inkább elvárják az ESG-alapú működést az alvállalkozóktól. Az MBH Bank is folyamatosan támogatja ügyfeleit ezen a téren, ugyanis már most látszik, hogy lesz hatása a finanszírozásra annak, hogy fenntarthatóan működik-e egy cég. Tömegesen finanszíroztak például vállalatokat napelemek telepítésében az elmúlt években.

A régióvezető azt tanácsolta a vállalkozóknak, hogy érdemes kihasználni a rendelkezésre álló kedvező finanszírozási forrásokat.

A rendezvénysorozat októberben Székesfehérváron és Pécsen folytatódik: a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Címlapkép és fotók: Portfolio

teherhajók fekete-tenger
hőség stressz ipar meleg gyár raktár
egyiptom piramisok
maggiore tó olaszország
ukrajna-lengyelorszag-szlovakia-csehorszag
eso-zivatar-idojaras-magyarorszagon-milyen-idojaras-lesz-ma-milyen-ido-lesz-milyen-idojaras-varhato-esernyo-sarga-riasztas-sarga-figyelmeztetes-sarga-veszelyjelzes
niger

Holdblog Peak nonszensz

Vendégünk Kun-Welsz Edit, témánk számos, közte WeWorkkel, szunnyadó vulkánokkal, Matáv-kudarcokkal. Valamint megünnepeljük...

Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
teherhajók fekete-tenger