Milyen finanszírozási lehetőségei vannak a kelet-magyarországi vállalkozásoknak?
Gazdaság

Milyen finanszírozási lehetőségei vannak a kelet-magyarországi vállalkozásoknak?

Portfolio
Új lendületet a hazai vállalkozásoknak! címmel elindult a Portfolio őszi rendezvénysorozata. Az első állomás Nyíregyháza volt.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere köszöntőjében hangsúlyozta, hogy stabil a város pénzügyi helyzete, ez pedig a vállalkozások számára is biztonságos fejlődési környezetet, alapot jelent.

A statisztikák azt mutatják, hogy sok fiatal költözik Nyíregyházára, akik közül sokan magasan képzettek: a munkahelyteremtő gazdaságfejlesztés valamint az oktatás jelentik a város gazdaságának alapjait a városvezető szerint, a szakképzett munkaerő pedig az egyik távlati prioritássá válik.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere
Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere

A polgármester kiemelte, hogy a Nyíregyházi Egyetem hallgatóinak létszáma meghaladja a 4 ezer főt. Kovács Ferenc úgy látja, a város olyan stratégiai célokkal és infrastruktúrával rendelkezik, amiből a helyi és a jövőben Nyíregyházára érkező vállalkozások is tudnak profitálni, legyen szó kkv-ról vagy nagyvállalatról. Egyre több nagyberuházás választja nyírségi megyeszékhelyt, százmilliárdos projektek is érkeznek a következő években.

Antal Ferenc, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium stratégiai tranzakciókért felelős helyettes államtitkára előadásában a kormányzati gazdaságpolitikai céljaival kapcsolatban elmondta, reális cél, hogy az infláció egy számjegyűre csökkenjen a következő hónapokban. A munkanélküliségi ráta jelenleg megfelelő szinten van, az ipari termelés volumenének növelésére pedig nagy hangsúlyt fektet a kormányzat. A gazdaság jövőre visszatér a növekedési pályára - tette hozzá.

Antal Ferenc, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium stratégiai tranzakciókért felelős helyettes államtitkára
Antal Ferenc, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium stratégiai tranzakciókért felelős helyettes államtitkára

Kiemelte: a kormányzati programoknak, például a Baross Gábor Hitelprogramnak köszönhetően már látszik a fordulat az új vállalati hitelszerződéseknél. A magyar gazdaságnak a jövőben is export-és beruházásra alapozottnak kell lennie: ehhez a beruházási rátát 30 százalék körüli, az FDI-beáramlást pedig a beruházásokhoz viszonyítva 20 százalék feletti szinten szükséges tartani.

Balogh Zoltán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke előadásában kiemelte: nincs olyan kis vállalkozás, amelyikre ne hatna a gazdasági/üzleti környezet változása. A csökkenő vásárlóerő mellett feszített költséggazdálkodással működnek a megyei vállalkozások: sokan tartalékok híján kénytelenek voltak csökkenteni a termelésüket vagy bezárni a vállalkozást. A megye GDP-je az országos átlag 45%-a, a munkanélküliségi ráta idén már 10% alá esett. Az alelnök szerint ugyanakkor egyértelműen látszanak a biztató jelek, példaként említette, hogy Nyíregyháza az akkumulátor alkatrészgyártás egyik központja lesz, ebből pedig a helyi kisvállalkozások is profitálhatnak.

Balogh Zoltán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke
Balogh Zoltán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke

Toldi Nikoletta, az MBH Bank területi értékesítési vezetője a mikro-és kisvállalkozások finanszírozási lehetőségeiről beszélt. A pénzintézet friss kutatásából kiderül, hogy a vállalkozások számára a legnagyobb kihívást az energiaárak és az alapanyagárak növekedése jelenti. A vállalkozások 65 százaléka kis mértékű megtakarítással rendelkezik, 12 százalékuknak pedig semmilyen megtakarítása sincs, gyakorlatilag napról-napra élnek.

Toldi Nikoletta, az M B H Bank Nyrt. területi értékesítési vezetője
Toldi Nikoletta, az MBH Bank területi értékesítési vezetője

A területi értékesítési vezető szerint a jelenlegi környezetben fontos, hogy a vállalkozások felülvizsgálják és reálisan lássák pénzügyi helyzetüket - ebben a folyamatban egy bank partner tud lenni. A pénzügyek átvilágítását követően, a vállalkozás sajátosságainak megfelelően érdemes szakértő segítséggel választani a különböző banki termékek, szolgáltatások közül – mind a napi bankolás, mind a finanszírozás terén.

Hozzátette: az MBH Bank speciális finanszírozási megoldásokat nyújt vállalkozói ügyfeleinek, az ingadozó forgalomhoz alkalmazkodó termékcsaláddal és alacsony bankolási költségekkel, a vállalat mérethez igazodó termékajánlatok és digitális megoldásokkal (például a megújult BUPA pénzügyi asszisztens programmal), valamint személyre szabható termékekkel és egyéni kapcsolattartással.

Az előadásokat követő panelbeszélgetésben Tálosi János, az East-West Intermodális Logisztikai Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a fényeslitkei terminálon az 1435 milliméteres és az 1520 milliméteres nyomtávú vasúti sínek közötti összeköttetést biztosítják és az árurakodási munkákat távolról irányítható daruk segítik. A terminál a vonatok mellett kamionok és félpótkocsik fogadására is alkalmas, tehát multifunkciós csomópontként segíti a logisztikai tevékenységek elvégezését. A terminál iránt nagy az érdeklődés, ezt mutatja, hogy folyamatosan jelentkeznek a céghez potenciális munkavállalók, százak várnak felvételre a jelenlegi 140 alkalmazott mellett. Ugyanakkor a cégvezető szerint magas színvonalú munkakörülményeket tudnak biztosítani a munkavállalóknak, így a lojalitás a dolgozók részéről is érezhető.

nyíregyháza roadshow
Balogh Zoltán, általános alelnök, Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara; Kulcsár Ildikó, ügyvezető, Cudy Future Kft.; Tálosi János, vezérigazgató, East-West Intermodális Logisztikai Szolgáltató Zrt.; Varjas Gergely, Középvállalati régióvezető, MBH Bank Nyrt.

Varjas Gergely, az MBH Bank Nyrt. középvállalati régióvezetője elmondta, hogy több új, digitalizált terméket, szolgáltatást mutatnak be a következő időszakban, ezek a digitális fejlesztések pedig várakozása szerint hatással lesznek a bank vállalati partnereire is.

Úgy látja, a régióban működő cégek számára is egyre fontosabb kérdés a fenntarthatóság: a megrendelők egyre inkább elvárják az ESG-alapú működést az alvállalkozóktól. Az MBH Bank is folyamatosan támogatja ügyfeleit ezen a téren, ugyanis már most látszik, hogy lesz hatása a finanszírozásra annak, hogy fenntarthatóan működik-e egy cég. Tömegesen finanszíroztak például vállalatokat napelemek telepítésében az elmúlt években.

A régióvezető azt tanácsolta a vállalkozóknak, hogy érdemes kihasználni a rendelkezésre álló kedvező finanszírozási forrásokat.

A rendezvénysorozat októberben Székesfehérváron és Pécsen folytatódik: a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Címlapkép és fotók: Portfolio

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
áramszünet_gyerek_olvasás