Tulajdonjog fenntartással történő eladás szabályai - Fontos jogi tudnivaló a Németországgal kereskedő cégeknek
Gazdaság

Tulajdonjog fenntartással történő eladás szabályai - Fontos jogi tudnivaló a Németországgal kereskedő cégeknek

Szalóki Gergely, Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda
Az export-import kereskedelmi ügyekben Európa-szerte gyakori, hogy az eladók tulajdonjog-fenntartással védik eladott vagyontárgyaikat, amíg a vevő ki nem fizeti a teljes vételárat. A tulajdonjog-fenntartás lehetővé teszi az eladók számára, hogy visszaköveteljék a vagyontárgyakat, ha a vevő nem fizet, sőt abban az esetben is, ha időközben csődbe megy, mielőtt a fizetés megtörténne. Magyarországon azonban egy ilyen megállapodás kellemetlen meglepetéseket okozhat az eladóknak.

A tulajdonjog-fenntartás Magyarországon nyilvántartásba vételhez kötött, és ha nincs nyilvántartásba véve - ami általában az ilyen megállapodásoknál előfordul -, akkor az eladónak visszaadandó vagyontárgyat a vevő szándéka és tudta nélkül zálogjoggal terhelhetik meg. Ez a kockázat felmerülhet mindazoknál, akinek németországi kereskedelmi kapcsolata van, Németországból nagy mennyiségben és rendszeresen vásárolnak, legyen szó KKV-król vagy a nagyvállalati szektorról.

A tulajdonjogfenntartás az eladó és a vevő számára is jelentős előnyöket kínál. Az eladó számára lehetőséget teremt arra, hogy fenntartsa tulajdonjogát a vételár teljes kifizetéséig. Ez a jogi intézmény hatékonyan csökkenti a vevő által okozott nemteljesítési kockázatot. Még akkor is, ha a vevő minden más feltételnek eleget tesz a tulajdon megszerzéséhez, ha nem fizet, az eladó továbbra is tulajdonos maradhat. Ez az eladó számára kulcsfontosságú védelem, különösen, ha a vevő a dolgot tovább értékesíti, vagy zálogjogot alapítana rajta.

A magyar jog szerint a megállapodást írásban rögzíteni kell, még akkor is, ha az adásvételi szerződés szóban vagy ráutaló magatartással létrejön. Nincs olyan előírás, amely szerint a tulajdonjogot csak az adásvételi szerződés megkötésekor lehet fenntartani, így a tulajdonjogfenntartás más időpontban is lehetséges, például akkor, ha a vevő váratlan fizetési nehézségekkel szembesül.

Az ingóságok esetében a tulajdonjogfenntartás akkor érvényes, ha az adásvételi szerződés tartalmazza a szükséges adatokat. Ha a tulajdonjogfenntartás nincs nyilvántartásba bejegyezve, akkor a vevő úgy viselkedhet a forgalomban, mintha tulajdonosa lenne a dolognak, ami veszélyeztetheti a gazdaság biztonságát.

Dr. Szalóki Gergely
Dr. Szalóki Gergely

Schönherr Hetényi Ügyvédi IrodaHitelpiaci tranzakciók, Kötvények, értékpapírok, Refinanszírozás és adósság-átütemezés, Vállalati finanszírozás, Lízing, Projektfinanszírozás, Strukturált vállalatfinanszírozás, Hitelezői jogok, Reorganizáció és szerkezetátalakítás, Szabályzott pénzügyi befektetések, Banki- és finanszírozási jog

Dr. Szalóki Gergely partner, valamint a banki, finanszírozási és tőkepiaci terület vezetője, több mint tizennyolc éves szakmai tapasztalattal háta mögött. Szakterülete a banki finanszírozás és a tőkep... Tovább

Milyen szabályokat kell figyelembe vennünk, ha Németországgal kereskedünk?

Ha egy adásvételi szerződés külföldi elemeket tartalmaz, a tulajdonjogfenntartás joghatásai a dolog fekvése szerinti állam joga alapján alkalmazandók, hacsak a felek nem választják a dolog jövőbeli rendeltetési helyének jogát.

Amennyiben a külföldi jog alatt működő tulajdonjogfenntartásra a magyar jog az irányadó a fentiek alapján, a nyilvántartásba bejegyzés hiánya nem befolyásolja a  jogi érvényességet, és az a felek között   érvényben marad. Azonban a jogfenntartás harmadik felekkel szembeni  hatálya kétséges lehet.

A német jogrendszerben a tulajdonjogfenntartás bejegyzése nem kötelező semmilyen nyilvántartásba, és ez a magyar hitelbiztosítéki nyilvántartásban sem szokott megtörténni. Az eladó az ún. Verlängerungsklauseln-nel biztosítja ezen jogát.

 A kínoshelyzet sokszor véletlenül jön létre, az alkalmazott jogszabályok összekapcsolódása eredményeképpen. A német eladó, aki a tulajdonjogfenntartást a vételár megfizetésének biztosítékaként tekinti, nem mindig számol azzal, hogy a vevő a dolog  birtokába kerülésekor automatikusan zálogjogot alapít a dolgon, ha a vevő korábban egyik bankja felé olyan zálogjogot nyújtott hitelbiztosítékként, amely a jövőben megszerzendő dolgokra is kiterjed. Ez meglehetősen gyakori a magyar banki gyakorlatban. Ennek eredményeképpen a vételárfizetési követelése a zálogjogosult bank követelése mögé kerülhet rangsorolásra.

A magyar jog jelenleg nem tud megoldást a fenti anomáliára, ezért a jogi rizikók legjobb és legeredményesebb elkerülése mindig egyéni elemzés után adható meg.

Mi lehet a megoldás?

Felvetődhet a kérdés, hogy a kialakult, nemzetgazdasági szinten is jelentős, egyébként nem kívánt helyzetet miként lehetne rendezni. A német jog alatti tulajdonjogfenntartás bejegyzése a hitelbiztosítéki nyilvántartásba vagy a releváns lajstromba nyilvánvalóan nem lehet elvárás, egyfelől mivel ezek a lajstromok csak magyarul érhetőek el, mely nyelvi kompetenciával egy német kereskedelmi vállalat aligha rendelkezik, másfelől mivel a bejegyzéssel járó adminisztrációs teher észszerűen vállalhatatlan. 

A jogszabály módosítása sem tűnik üdvözítőnek; a feszes dogmatikai elvek mentén kialakult szabályozás ilyen speciális – még ha gazdaságilag jelentős – helyzethez való igazítása fokozott elővigyázatosság mellett is előre nem látható buktatókat tartogathat. Egy esetleges módosítás adott esetben több kárt okoz, mint hasznot, ha az általános forgalombiztonság szenved emiatt csorbát.

Megoldásnak tűnhet a hitelezők zálogszerződéseiben a zálogtárgy cizelláltabb meghatározása, mely körülírás esetén is periméteren kívül hagyja a be nem jegyzett tulajdonjogfenntartással érintett ingóságokat, így azok semmiképpen nem válhatnak zálogtárggyá. Ez nagyfokú tudatosságot követel meg a zálogkötelezettől (azaz a magyar vevőtől), mely tudatosság a magyar nagyvállalati szektorban talán jelen van, de a magyar-német gazdasági kapcsolatok zömét kitevő középvállalati szektorból – szubjektív megítélésünk szerint – teljesmértékben hiányzik; de még ha jelen is lenne, a középvállalati szektorban a finanszírozási szerződések egyedi letárgyalásának lehetősége erősen korlátozott, mivel a legelterjedtebb megoldás ebben a szegmensben az általános szerződési feltételek és blanketta szerződések alkalmazása a hitelezők oldaláról.

Jelen írásnak azonban elsősorban az volt a célja, hogy felhívjuk a figyelmet egy nemzetgazdaságilag jelentős anomáliára. A potenciálisan kényes helyzet megoldására a megoldási lehetőségek egyike sem vonzó. 

Szalóki Gergely

Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda

Címlapkép forrása: Daniel Bockwoldt/picture alliance via Getty Images

MNB Intézet

A növekvő adósságok dilemmája

Mind az USA-ban, mind Kínában heves viták folynak az adósságszintek emelkedéséről. Michael Pettis szerint ez alapvetően strukturális probléma, és szükségszerűség a jelenlegi gazdaságpoliti

Holdblog

Lítiumbirodalommá vált a kenguruk földje

Két ország dominálja a lítium globális kitermelését, a versenyhivatalok vakarhatják a fejüket egy esetleges lítiumkartell felemelkedése miatt. Ami az olajban az Arab-félsziget, az uránban Kaza

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új nagybank született Magyarországon, ötből egy bankszámlát már nála nyitnak a magyarok
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
csapadék eső zápor zivatar