
Számos problémával küzd a hazai szőlészeti- és borászati ágazat, amelyek felsorolása helyett most inkább a pozitív tendenciákra érdemes koncentrálni. Az agrárium más szektoraihoz hasonlóan
a borászati ágazatban is dübörög a generációváltás, amely – sok áldozat mellett – számos lehetőséget is biztosít az ambiciózus fiatal gazdák számára.
Az új, határozott elképzeléssel rendelkező pincészetek megjelenése akár a szőlőterületek folyamatos visszaszorulását is megállíthatja, új, az aktuális trendeknek megfelelő fajták kerülhetnek a felhagyott területekre.

A folyamat számos buktatóval jár, de egy pincészet átvétele, és saját képre formálása kezdetben inkább szerelemprojektként értelmezhető általában, mintsem racionális üzleti befektetésként. A szőlészettel, borászattal aztán könnyű szerelembe esni, és a hobbi lassan átveheti a korábbi főfoglalkozás helyét. Ehhez viszont a professzionalizálódás elkerülhetetlen, amelynek infrastrukturális és adminisztratív aspektusai egyaránt vannak. A szőlőfeldolgozás és borkészítés eszközei, a pincekörülmények fejlesztése, a géppark megújítása és bővítése, valamint a különböző engedélyek, őstermelői igazolás, stb. megszerzése szintén sok energiát emészthetnek fel.
A borértékesítés sikere pedig vízválasztó lehet a pincészet jövőjét illetően: általánosan kijelenthető, hogy hosszútávon fenntartható üzleti modell a jóminőségű palackos bor értékesítése, adott esetben falusi vendégasztal és turisztikai szolgáltatásokkal kiegészítve.
A Havas és Tímár Pincészet története is nagyon hasonlóképpen indult, két barát összefogásának eredményeként 2008-ban volt az első szüret, mára pedig – főként a felsőkategóriás borok esetében – egyre nagyobb szeletet hasít ki termékeikkel a piacból. A hétköznapi munkáért és operatív teendőkért Havas Balázs felel, aki a vendéglátóipari érettségi után Budafokon, a Soós István Borászati Technikumot, míg végül később a Budapesti Corvinus Egyetem szőlész-borász szakát is elvégezte.

A szakmai felkészültség azért is kiemelten fontos, mert a KSH 2023-as adatai alapján a hazai gazdaságokat vezetők csupán fele rendelkezik a megfelelő szakképesítéssel, ezért a sikeres generációváltás egyik záloga is a biztos szakmai tudás lehet.
„Egyszemélyben vagyok a borászat egyik alapítója és tulajdonosa, borásza, szőlésze, grafikusa, marketingese, takarítója, kertésze, szakácsa, felszolgálója és minden egyéb teendőt ellátó dolgozója” – mondta Havas Balázs, a pincészet egyik alapítója. „A borászatunk ezért nem csak a nevében kézműves, hanem valóban ilyen értékeket és munkamódszereket vallunk: a metszéstől az értékesítésig mi csinálunk minden munkafolyamatot. Nincs alkalmazottunk és nincs űrtechnológiánk sem” – tette hozzá.

Ezerarcú borvidék
A borászat másfél hektár saját szőlőterülettel rendelkezik, de jellemzően 4-5 hektárról vásárol is szőlőt a környező dűlőkből. Az Egri borvidék az egyik legszínesebb Magyarországon mind szőlőfajták, mind a borok szempontjából. A Havas és Tímár Pincészetnél ennek megfelelően sokfajta bor készül az egész könnyed gyümölcsös rozétól a nagytestű, hordós erjesztésű fehérborig, vagy akár több évig hordóban érlelt vörösborig. Évente körülbelül 15-16 ezer palack bort készítenek, amely belföldön és a külpiacokon egyaránt gazdára talál.
A borászat fő értékesítési csatornái a budapesti top gasztronómia, borbárok, borszaküzletek, prémium delikát üzletek.
A belföldi értékesítés mellett tudatosan fordultak az exportpiacok felé is, amelyben nagy segítség volt az alapító borkereskedő múltja is. A covid járvány alatt a HoReCa szektor 80 százaléka bezárt, ugyanakkor a külföldi értékesítés lehetősége megerősödött, és az összes eladás felét tette ki. A vészhelyzet megszűnése után ez az arány visszaesett, de az amerikai, belga, francia, svájci, lengyel és dél-koreai kapcsolatok továbbra is fennmaradtak.

„A belépő borunk egy Kékfrankos Cabernet Sauvignon rozé, amely egy friss, könnyed, reduktív bor. Mindig ez a legfrissebb, ezért én ezzel szoktam a kóstolósort is indítani, ezután általában a hordós érlelésű fehérborok következnek. A vörösborokban is igyekszünk változatos kínálattal készülni, a Burger fantázianevű, reduktív eljárással készülő könnyed, gyümölcsös vörösborunk a mindennapok bora. Ezt követi a Pinot Noir, a Bikavér, a Kékfrankos, a Cabernet Sauvignon, a zászlósborunk pedig a Cabernet Francból készülő Franom Hordóválogatás, illetve egy nagy cuvéet is készítünk” – mondta el Havas Balázs.
Szakmai kuriózumnak számít a kékszőlőből, Cabernet Franc-ból készülő fehérbor, ami szintén hordóban erjed, és érlelődik"
A boroknak – főként adminisztratív okokból - nincs hivatalos bio-minősítése, azonban mind a szőlőtermesztés, mind a borkészítés során igyekeznek minimalizálni a vegyszeres beavatkozást. A szőlőben nincs gyomirtás, csak talajművelés, a permetezés esetében is előnyben részesítik a természetes anyagokat. A borkészítéshez fajélesztőt használnak, de minimális kénen kívül más adalékanyagot nem, és a borokat nem is derítik, sőt a vörösborokat nem is szűrik. Az, hogy ez a bor minőségének romlása nélkül történhessen meg, extra higiéniát és odafigyelést igényel: a hordókon kívül nincs természetes anyag a pincékben, amelyek elkezdhetnek korhadni vagy gombásodni, páramentesítőt, ózongenerátort, vízszűrőt is használnak.

Tervek vannak bőven
Egy, a Havas és Tímár Pincészethez hasonló birtok életében soha nem áll meg a fejlesztés, mindig adódik egy újabb lehetőség, egy megvásárolható szomszédos pince, egy hektár szőlő. A közvetlen értékesítés, vagyis a pincelátogatás, borkóstolók szervezéséhez szükséges infrastruktúra, a kínálótér, a későbbiekben pedig vendégházak kialakítása is a tervek között szerepel. A legaktuálisabb beruházás egy profi készáruraktár lenne, amely nagyban megkönnyítené a mindennapi logisztikát.
Egy kis pincészet nem feltétlenül engedhet meg magának – és nem is biztos, hogy szüksége van rá – több céges autót, ezért
olyan járműre van szüksége, amely minden feladatot el tud látni, kezdve a sáros dűlőutak leküzdésétől az áruszállításig és a hatékony sales tevékenységig.
„Évi 40-50 ezer kilométert teszünk meg általában, ezért úgy gondolom, hogy egy négykerékmeghajtású Suzuki Vitara jó választás lehet, amely egyfajta harmadik partnerként tudná segíteni a munkánkat. Nem riad meg a traktornyomos földutaktól, a borosrekeszektől és a gumicsizmától sem, de egy exkluzív borkereskedés előtt is meg lehet vele állni, ha árut viszünk” – mondta Havas Balázs.

A beruházásokhoz szükséges tőkét a borászat a saját profitjának visszaforgatásával teremti meg, mivel a pályázati feltételeknek sokszor egy ilyen életszakaszban lévő vállalkozás még nem felel meg, de a turisztikai támogatásokban nagy potenciál lehet.
Eger akár a felmelegedés nyertese is lehet
A klímaváltozás számos negatív hatása, az aszály, a gyakori jégverés vagy túl enyhe telek mellett akár pozitívan is befolyásolhatja az Egri borvidék jövőjét.
A felmelegedés kedvezhet a késői érésű kékszőlőfajtáknak, így a borvidék zászlósbora, az Egri Bikavér is újra méltó helyére kerülhet.
A borfajta már nemzetközi szinten is kezdi visszanyerni megérdemelt hírnevét, amelyben a kis, progresszív, feltétlen minőségre törekvő pincészeteknek is nagy szerepe van.
Ugyanakkor számos évtizedes-évszázados borkészítési hagyományt kell gyökeresen újra gondolni, hiszen a klímaváltozás a szüreti időpontokra, cukormennyiségre, sőt még a zöldmunkára is hatással van. Az a szőlész-borász, aki ezekhez nem tud időben alkalmazkodni, komoly nehézségekkel találhatja szembe magát. A jövőkép azonban egyértelműen pozitív: a borturizmus szempontjából kifejezetten előnyös helyzetben van a borrégió, hiszen Eger számos látnivalót tartogat, akár egy hetet is el lehet úgy tölteni turistaként, hogy minden napra jut egy új látnivaló. A kérdés csak az, hogy hosszútávon ki tudja-e használni a szektor a jó adottságokat, és tovább tud-e építkezni a komparatív előnyei mentén.
A cikk megjelenését a Magyar Suzuki Zrt. támogatta.
Címlapkép és fotók forrása: Portfolio - Stiller Ákos
Nagyon súlyos támadást indított Izrael Irán ellen, rengeteg a veszteség - Cikkünk percről percre frissül
Cikkünk folyamatosan frissül az iráni-izraeli konfliktus legfontosabb híreivel.
Számolj háromig és start! Te készen állsz?- díjmentes, interaktív előadás
Hasznos, gyakorlati, érthető.
Moszkva keményen üzent Izraelnek az Irán elleni támadás után
Az orosz külügy szerint a csapás indokolatlan és törvénytelen.
Lezuhant egy Londonba tartó repülőgép 242 emberrel a fedélzetén, friss hírek érkeztek
Felszállás közben történt a baleset.
Biodiverzitás-barát vállalkozások: nemcsak felelősség, üzleti lehetőség
A biodiverzitás megőrzése nem csupán környezetvédelmi kérdés, hanem egyre inkább gazdasági érdek is. A vállalatok számára ma már nem elég a környezeti hatásukat mi
Indulnak a revízió háborúi
700 ezer kontra 7 milliárd. Az egyik nagyságrendekkel kisebb szám, mint a másik. A számok elvont világából a reális világba tolva a dolgot: hétmilliárd eurónak...
The post Indulnak a revízió
Azok a drága előfizetések!
Az előfizetések kérdése a pénzügyi tudatosságban mindig zavart, talán soha nem tudtam eléggé kapcsolódni hozzá, mert nekem nincs sok, legalábbis mindig így éreztem. Pedig az előfizetések,
VIDEÓ! Önvezető autók: A következő nagy befektetési robbanás?
Az önvezető autók fejlesztése és bevezetése nem csupán technológiai kihívás, hanem egyre inkább a globális gazdasági és geopolitikai verseny egyik kulcsfontosságú terepe. Az USA és Kína
Adócsomag 2025 tavasz - Jönnek az állandó extraprofitadók és új kedvezmények
2025. május 13-án nyújtotta be a kormány T-11920. számú törvényjavaslatában a tavaszi adócsomagot. Jelen blogunkban összefoglaljuk a vállalkozások számára legfontosabb változásokat, több
Még a jó cégeket is adják, de találni vonzó lehetőségeket Törökországban
Nagyon mélyről indult a török gazdaság, de legalább jó irányba halad. A mínuszos évek után újra a pozitív tartományban van a reálkamat, így a helyi...
The post Még a jó cégeket is adják
Újra komoly hozamlehetőségek vannak a zöld részvényekben
Az energiaátmenet korunk megkérdőjelezhetetlen megatrendje, amibe sokáig áramlott a pénz, de a lufi kipukkadt: 2021 óta jelentős eséseket láttunk az ágazatban. Mostanra viszont az értékeltség
Szilikátakkumulátorok - új irányok az energiatárolásban?
A Worcester Műszaki Intézet kutatói áttörést értek el Edison több mint 100 éve feltalált vas-nikkel akkumulátorának továbbfejlesztésében.


- Napokon belül kirobbanhat a háború, amitől mindenki tartott – Egyre több az aggasztó jel
- Rengeteg lakást öntenek a piacra pillanatok alatt – Vége a nagy biznisznek?
- Kellemetlen meglepetés az inflációban
- Forint helyett itt az euró - Ezt kevesen várták a kormánytól
- Minden eddigi tervét a kukába dobta Magyarország – Beleléptek a csapdába a hitelminősítők?
Tőzsdei fordulat zajlik a szemünk előtt – Mit érdemes most venni?
Eljött a kicsik ideje.
Véget ért a mezőgazdaság aranykora? Ami most történik, arra senki nincs felkészülve
Évről évre újabb meglepetések érik a gazdákat a földeken, egyre kisebb a mozgástér.
Lehet még egyszer a Teslából Volkswagen?
Fontos következtetéseket vonhatunk le Trump és Musk csörtéjéből.
Kiadó modern irodaházak
Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.
Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez
Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.
Számolj háromig és start!
Ne maradj le számlanyitási akciónkról! Webináriumunkon megmutatjuk, hogyan indítsd el első befektetésed, milyen új funkciók érhetők el kereskedési platformjainkon, milyen bónuszokat érdemes kihasználni, és hogyan vághatsz bele magabiztosan a tőzsdei kereskedésbe – akár már holnap.