Autópályától dűlőútig: megnéztük, hogy veszi fel a versenyt egy feltörekvő egri pincészet a legnagyobbakkal
Gazdaság

Autópályától dűlőútig: megnéztük, hogy veszi fel a versenyt egy feltörekvő egri pincészet a legnagyobbakkal

A hazai szőlészeti és borászati ágazatban a generációváltás gőzerővel zajlik, ugyanakkor az agrárium más szegmenseihez hasonlóan a pályát egyre kevesebben folytatják, akik viszont igen, azok határozott koncepció mentén képzelik el a pincészetük, és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások fejlesztését. Gombamód szaporodnak a bio- és natúrborokkal foglalkozó apró borászatok, amelyek jórészt szerelemprojektnek indulnak, de egy idő után elengedhetetlen a bizonyos fokú professzionalizálódás. Egy biztos: megfelelő géppark nélkül nem lehet hatékonyan termelni és értékesíteni, ezért szükség van olyan multifunkcionális járműre, amely nem riad vissza a traktornyomos dűlőutaktól és a borosrekeszektől sem, de a sales tevékenységben is hatékonyan részt tud venni. Az Egri borvidék egyik feltörekvő pincészetét, a Havas és Tímár Pincészetet egy Suzuki Vitarával látogattuk meg.
Nem a jövő, hanem a jelenünk gazdasági folyamatai alakultak át - erről szól a minden iparágat érintő szeptember 4-i Sustainable World konferencia, ahol a hazai fenntartható üzleti világ szereplői találkoznak.

Számos problémával küzd a hazai szőlészeti- és borászati ágazat, amelyek felsorolása helyett most inkább a pozitív tendenciákra érdemes koncentrálni. Az agrárium más szektoraihoz hasonlóan

a borászati ágazatban is dübörög a generációváltás, amely – sok áldozat mellett – számos lehetőséget is biztosít az ambiciózus fiatal gazdák számára.

Az új, határozott elképzeléssel rendelkező pincészetek megjelenése akár a szőlőterületek folyamatos visszaszorulását is megállíthatja, új, az aktuális trendeknek megfelelő fajták kerülhetnek a felhagyott területekre.

Suzuki vitara

A folyamat számos buktatóval jár, de egy pincészet átvétele, és saját képre formálása kezdetben inkább szerelemprojektként értelmezhető általában, mintsem racionális üzleti befektetésként. A szőlészettel, borászattal aztán könnyű szerelembe esni, és a hobbi lassan átveheti a korábbi főfoglalkozás helyét. Ehhez viszont a professzionalizálódás elkerülhetetlen, amelynek infrastrukturális és adminisztratív aspektusai egyaránt vannak. A szőlőfeldolgozás és borkészítés eszközei, a pincekörülmények fejlesztése, a géppark megújítása és bővítése, valamint a különböző engedélyek, őstermelői igazolás, stb. megszerzése szintén sok energiát emészthetnek fel.

A borértékesítés sikere pedig vízválasztó lehet a pincészet jövőjét illetően: általánosan kijelenthető, hogy hosszútávon fenntartható üzleti modell a jóminőségű palackos bor értékesítése, adott esetben falusi vendégasztal és turisztikai szolgáltatásokkal kiegészítve.

A Havas és Tímár Pincészet története is nagyon hasonlóképpen indult, két barát összefogásának eredményeként 2008-ban volt az első szüret, mára pedig – főként a felsőkategóriás borok esetében – egyre nagyobb szeletet hasít ki termékeikkel a piacból. A hétköznapi munkáért és operatív teendőkért Havas Balázs felel, aki a vendéglátóipari érettségi után Budafokon, a Soós István Borászati Technikumot, míg végül később a Budapesti Corvinus Egyetem szőlész-borász szakát is elvégezte.

Havas és tímár
Havas Balázs, a Havas és Tímár Pincészet egyik alapítója

A szakmai felkészültség azért is kiemelten fontos, mert a KSH 2023-as adatai alapján a hazai gazdaságokat vezetők csupán fele rendelkezik a megfelelő szakképesítéssel, ezért a sikeres generációváltás egyik záloga is a biztos szakmai tudás lehet.

„Egyszemélyben vagyok a borászat egyik alapítója és tulajdonosa, borásza, szőlésze, grafikusa, marketingese, takarítója, kertésze, szakácsa, felszolgálója és minden egyéb teendőt ellátó dolgozója” – mondta Havas Balázs, a pincészet egyik alapítója. „A borászatunk ezért nem csak a nevében kézműves, hanem valóban ilyen értékeket és munkamódszereket vallunk: a metszéstől az értékesítésig mi csinálunk minden munkafolyamatot. Nincs alkalmazottunk és nincs űrtechnológiánk sem” – tette hozzá.

Havas és tímár

Ezerarcú borvidék

A borászat másfél hektár saját szőlőterülettel rendelkezik, de jellemzően 4-5 hektárról vásárol is szőlőt a környező dűlőkből. Az Egri borvidék az egyik legszínesebb Magyarországon mind szőlőfajták, mind a borok szempontjából. A Havas és Tímár Pincészetnél ennek megfelelően sokfajta bor készül az egész könnyed gyümölcsös rozétól a nagytestű, hordós erjesztésű fehérborig, vagy akár több évig hordóban érlelt vörösborig. Évente körülbelül 15-16 ezer palack bort készítenek, amely belföldön és a külpiacokon egyaránt gazdára talál.

A borászat fő értékesítési csatornái a budapesti top gasztronómia, borbárok, borszaküzletek, prémium delikát üzletek.

A belföldi értékesítés mellett tudatosan fordultak az exportpiacok felé is, amelyben nagy segítség volt az alapító borkereskedő múltja is. A covid járvány alatt a HoReCa szektor 80 százaléka bezárt, ugyanakkor a külföldi értékesítés lehetősége megerősödött, és az összes eladás felét tette ki. A vészhelyzet megszűnése után ez az arány visszaesett, de az amerikai, belga, francia, svájci, lengyel és dél-koreai kapcsolatok továbbra is fennmaradtak.

Havas és tímár

„A belépő borunk egy Kékfrankos Cabernet Sauvignon rozé, amely egy friss, könnyed, reduktív bor. Mindig ez a legfrissebb, ezért én ezzel szoktam a kóstolósort is indítani, ezután általában a hordós érlelésű fehérborok következnek. A vörösborokban is igyekszünk változatos kínálattal készülni, a Burger fantázianevű, reduktív eljárással készülő könnyed, gyümölcsös vörösborunk a mindennapok bora. Ezt követi a Pinot Noir, a Bikavér, a Kékfrankos, a Cabernet Sauvignon, a zászlósborunk pedig a Cabernet Francból készülő Franom Hordóválogatás, illetve egy nagy cuvéet is készítünk” – mondta el Havas Balázs.

Szakmai kuriózumnak számít a kékszőlőből, Cabernet Franc-ból készülő fehérbor, ami szintén hordóban erjed, és érlelődik"

A boroknak – főként adminisztratív okokból - nincs hivatalos bio-minősítése, azonban mind a szőlőtermesztés, mind a borkészítés során igyekeznek minimalizálni a vegyszeres beavatkozást. A szőlőben nincs gyomirtás, csak talajművelés, a permetezés esetében is előnyben részesítik a természetes anyagokat. A borkészítéshez fajélesztőt használnak, de minimális kénen kívül más adalékanyagot nem, és a borokat nem is derítik, sőt a vörösborokat nem is szűrik. Az, hogy ez a bor minőségének romlása nélkül történhessen meg, extra higiéniát és odafigyelést igényel: a hordókon kívül nincs természetes anyag a pincékben, amelyek elkezdhetnek korhadni vagy gombásodni, páramentesítőt, ózongenerátort, vízszűrőt is használnak.

Suzuki vitara

Tervek vannak bőven

Egy, a Havas és Tímár Pincészethez hasonló birtok életében soha nem áll meg a fejlesztés, mindig adódik egy újabb lehetőség, egy megvásárolható szomszédos pince, egy hektár szőlő. A közvetlen értékesítés, vagyis a pincelátogatás, borkóstolók szervezéséhez szükséges infrastruktúra, a kínálótér, a későbbiekben pedig vendégházak kialakítása is a tervek között szerepel. A legaktuálisabb beruházás egy profi készáruraktár lenne, amely nagyban megkönnyítené a mindennapi logisztikát.

Egy kis pincészet nem feltétlenül engedhet meg magának – és nem is biztos, hogy szüksége van rá – több céges autót, ezért

olyan járműre van szüksége, amely minden feladatot el tud látni, kezdve a sáros dűlőutak leküzdésétől az áruszállításig és a hatékony sales tevékenységig.

„Évi 40-50 ezer kilométert teszünk meg általában, ezért úgy gondolom, hogy egy négykerékmeghajtású Suzuki Vitara jó választás lehet, amely egyfajta harmadik partnerként tudná segíteni a munkánkat. Nem riad meg a traktornyomos földutaktól, a borosrekeszektől és a gumicsizmától sem, de egy exkluzív borkereskedés előtt is meg lehet vele állni, ha árut viszünk” – mondta Havas Balázs.

Suzuki vitara

A beruházásokhoz szükséges tőkét a borászat a saját profitjának visszaforgatásával teremti meg, mivel a pályázati feltételeknek sokszor egy ilyen életszakaszban lévő vállalkozás még nem felel meg, de a turisztikai támogatásokban nagy potenciál lehet.

Eger akár a felmelegedés nyertese is lehet

A klímaváltozás számos negatív hatása, az aszály, a gyakori jégverés vagy túl enyhe telek mellett akár pozitívan is befolyásolhatja az Egri borvidék jövőjét.

A felmelegedés kedvezhet a késői érésű kékszőlőfajtáknak, így a borvidék zászlósbora, az Egri Bikavér is újra méltó helyére kerülhet.

A borfajta már nemzetközi szinten is kezdi visszanyerni megérdemelt hírnevét, amelyben a kis, progresszív, feltétlen minőségre törekvő pincészeteknek is nagy szerepe van.

Ugyanakkor számos évtizedes-évszázados borkészítési hagyományt kell gyökeresen újra gondolni, hiszen a klímaváltozás a szüreti időpontokra, cukormennyiségre, sőt még a zöldmunkára is hatással van. Az a szőlész-borász, aki ezekhez nem tud időben alkalmazkodni, komoly nehézségekkel találhatja szembe magát. A jövőkép azonban egyértelműen pozitív: a borturizmus szempontjából kifejezetten előnyös helyzetben van a borrégió, hiszen Eger számos látnivalót tartogat, akár egy hetet is el lehet úgy tölteni turistaként, hogy minden napra jut egy új látnivaló. A kérdés csak az, hogy hosszútávon ki tudja-e használni a szektor a jó adottságokat, és tovább tud-e építkezni a komparatív előnyei mentén.

A cikk megjelenését a Magyar Suzuki Zrt. támogatta.

Címlapkép és fotók forrása: Portfolio - Stiller Ákos

Holdblog

Az S&P-huszárok hanyatlása

Új jelenség ütötte fel fejét falamon. Az S&P 500 ETF-ező kommentelőket lecserélték a Commerzbankozók.  "Aki három éve Commerzbankot vett, annak annálismégsokkaljobb a hozama!" De hadd.

FIN-CON 2025

FIN-CON 2025

2025. szeptember 3.

Portfolio Sustainable World 2025

2025. szeptember 4.

Sikerklub hazai kkv-nak

2025. szeptember 16.

Követeléskezelési trendek 2025

2025. szeptember 16.

Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Díjmentes előadás

A platformok harca – melyiken érdemes kereskedni?

Online előadásunkon bemutatjuk a különböző kereskedési felületeket, megmutatjuk, melyik mire jó, milyen költségekkel számolhatsz, és milyen funkciók segítenek a hatékony befektetésben.

Ez is érdekelhet