Előfizetői tartalom

Kemény harc folyik a hatalomért Európa egyik legerősebb országában

Szeptembertől Liz Truss vagy Rishi Sunak lesz a Nagy-Britanniát kormányzó toryk vezetője és a következő brit miniszterelnök. Bár Truss előnye jelentős a pozícióról döntő konzervatív párttagok körében, a verseny még nem ért véget. A két jelölt gazdasággal kapcsolatos várakozásai és kínált megoldásai eltérőek, a következő egy hónapban pedig még számos impulzus érheti a tory tagságot. Végül bármelyik politikus győz és lép a lemondó Boris Johnson helyébe, nehéz helyzetben kell majd kormányoznia: rossz és egyre rosszabb gazdasági adatok, előretörő Munkáspárt, fellángoló skót függetlenségi vágyak. A szeptemberi választási győzelem tehát csak a kezdet a 2024-es választás felé vezető nehéz és kiszámíthatatlan úton.

Lesújtott Damoklész kardja

Botrányai miatt Boris Johnson kormányfő egyre nehezebb helyzetbe került a tavalyi év vége óta, lemondásának követelésétől voltak hangosak a brit parlament ellenzéki padsorai és a nagy-britanniai lapok. A kormányfővel való elégedetlenség egyre inkább túlmutatott a természetes politikai “ellenségeken” – így például a Munkáspárton, a Liberális Demokratákon és a Skót Nemzeti Párton –, saját pártja körül, majd saját frakciójában is megnőtt a miniszterelnök leváltását támogatók száma.

A politikus lemondását követelő, nagy visszhangot keltő felszólalások mellett folyamatosan Damoklész kardjaként lebegett Johnson feje felett a bizalmatlansági szavazás lehetősége.

A bizalmatlansági szavazásra végül sor is került. Boris Johnson végül a 359 fősre csökkenő konzervatív frakció 211 (59%) képviselőjének támogatásával hatalmon maradhatott a június 6-i bizalmatlansági szavazáson – amely következtében 1 évig nem kellett volna újabb szavazástól tartania –, azonban mi is jeleztük: a tory pártvezető egyáltalán nem lehet nyugodt.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés