FONTOS Már bruttó 655 ezer forintot keresnek a magyarok
Hiába az akkugyárak, a magyarokat nem zavarnák a kínai szomszédok
Globál

Hiába az akkugyárak, a magyarokat nem zavarnák a kínai szomszédok

Portfolio
Új podcast sorozatot indított Telepesek címmel a Portfolio. A hatrészes sorozat a magyar letelepedési kötvényprogrammal Magyarországra költözött kínai családok történetét dolgozza fel, valamint bemutatja a hazánkban élő kínai közösség fejlődését a rendszerváltás óta. A készítők egy reprezentatív mérést is végeztek, mely a magyar lakosság kínaiakkal kapcsolatos attitűdjét vizsgálta.

Július 12-én megjelent a Telepesek, a Portfolio új podcast sorozatának első epizódja. A sorozat egy Budapestre költözött letelepedési kötvényes kínai apuka és családja történetét dolgozza fel hat epizódban. Az első rész már meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, az összes nagyobb podcast platformon, valamint itt, a cikkbe illesztette lejátszóban:

KÖVESS MINKET

Miről szól az új sorozat?

A Telepesek bemutatja a befektetésért globálisan elérhető letelepedési engedélyek piacát, köztük a 2013 és 2017 között élő magyar letelepedési kötvényprogramot. E mellett a sorozatból megismerhetővé válnak olyan társadalmi folyamatok, melyek előbb a kínai középosztály példátlanul gyors megszületéséhez járultak hozzá, ma viszont már pont ezt a társadalmi réteget feszítik.

A sorozat főszereplője Kai, egy kínai édesapa, aki 2017-ben költözött Magyarországra családjával. Az ő történetét az egész sorozat végig követi.

A sorozatban kibomlik a főszereplő társadalmi felemelkedésének íve, megjelennek a Pekingből Budapestre költözés okai, és arra is választ kapunk, hogy a most már hat éve hazánkban élő család mennyire találta meg itthon a számítását.

A Telepesek hét hónapig készült, történetének alapja Beck Fanni, a CEU PhD-hallgatójának kutatása, ami a Magyarországra költözött letelepedési kötvényes kínai családok példáján keresztül tár fel egy új típusú migrációs mintázatot. Beck 2011-ben végzett az ELTE kínai szakán és azóta kutatja a magyarországi kínai közösséget – ő társházigazdaként és producerként vett részt a sorozat elkészítésében. A sorozat másik házigazdásja Forrás Dávid, a Portfolio vezető podcast producere.

2017-ben mindkét gyerekem óvodájában növekvő számban kezdtek el megjelenni kínai gyerekek. Ez számomra nemcsak azért volt érdekes, mert akkor már évek óta a magyarországi kínai közösséget kutattam, hanem mert azok a családok, akikkel így találkoztam, teljesen más történeteket hoztak magukkal, mint akik korábban, például a kilencvenes években érkeztek

– fogalmazott Beck Fanni.

Elmondta: a hazánkba a rendszerváltás utáni időszakban megjelenő kínaiakat főleg az üzleti lehetőségek vonzották Magyarországra. Ezzel szemben a 2010-es évek második felében hozzánk érkező kínai családokra sokkal inkább jellemző volt, hogy azért jöttek, mert a Kínában rendelkezésre álló lehetőségektől jelentősen eltérő, szabadabb környezetben szerették volna felnevelni a gyerekeiket.

De mégis hány kínai él Magyarországon?

A Telepesek készítői a sorozat gyártása folyamán megrendeltek egy, a magyar okostelefon-felhasználókra reprezentatív mérést, mely a válaszadók kínaiakkal, kínai kultúrával kapcsolatos attitűdjét mérte fel. Az Opinio piackutató applikáció segítségével, 1163 válaszadó bevonásával végzett kutatás eredménye szerint

a magyarok közel fele, 43%-a jelentősen felülbecsüli a Magyarországon élő kínai származású emberek számát.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint ugyanis 2023. január 1-jén 18 ezer kínai állampolgár tartózkodott Magyarországon, s bár ez a szám nem tartalmazza az ide érkezésük óta magyar állampolgárságot szerző kínaiakat, ezzel együtt érdekes, hogy a válaszadók 34%-a szerint a Magyarországon élő kínaiak létszáma 100 ezer és egymillió közé esik. További 9% ráadásul úgy véli: hazánkban egymilliónál is több kínai származású ember él, ami ugye több, mint minden tizedik magyarországi lakost jelentené.

Telepesek Csárt 1
N=1163; okostelefonos kutatás Opinio applikációval; adatfelvétel időpontja: 2023. 04. 25. - 2023. 04. 27.; az eredmény a magyar okostelefon-felhasználók körében reprezentatív

Bár a Telepesek által készített kutatás trendek megállapítására nem alkalmas, de az, hogy a magyar lakosság jó része jelentősen felülbecsüli a Magyarországon élő kínai származású emberek számát, abból is származhat, hogy a Magyarországon régebben itt élő kínaiakkal összevetve, a letelepedési kötvényes kínai családok sokkal gyakrabban jelennek meg a magyar középosztály által amúgy is látogatott helyeken.

Én is azt tapasztaltam a kutatásaim során, hogy a hazánkba korábban érkezett kínaiakat jelentősen nehezebben értem el, mivel szinte éjt nappallá téve dolgoztak

– mondta el Beck Fanni. Hozzátette: velük szemben az általa megismert kötvényes családok jellemzően a fogyasztó középosztály tagjai, többségük nem végez kereső tevékenységet Magyarországon, így pedig egyszerűen több idejük van parkokban, éttermekben, kávézókban időt tölteni és a helyi lakossággal kapcsolatokat kialakítani.

De mit szólnának a magyarok egy kínai szomszédhoz?

A már említett kutatásban arra is kíváncsiak voltak a Telepesek készítői, hogy zavarná-e a válaszadókat, ha a szomszédjukba kínai származású ember költözne. A lekérdezést még április végén készítették, amikor elég felfokozott volt a hangulat sok településen a hazánkba települő, jellemzően ázsiai akkugyárak miatt, így félő volt, hogy ez a kérdés nagyon megosztó lesz.

Ezzel szemben a lekérdezés során azt tapasztalták, hogy a magyarok túlnyomó többségét (87%) nem zavarná vagy egyáltalán nem zavarná, ha kínai származású ember költözne a szomszédba.

A legelutasítóbb csoport egyébként a kutatásba bevont legidősebb korcsoport, az 50-59 évesek voltak: közülük majdnem minden ötödik (18%) válaszolta azt, hogy zavarná vagy nagyon zavarná egy kínai származású szomszéd.

Abra_Telepesek_PF2
N=1163; okostelefonos kutatás Opinio applikációval; adatfelvétel időpontja: 2023. 04. 25. - 2023. 04. 27.; az eredmény a magyar okostelefon-felhasználók körében reprezentatív

Meddig tart és hol hallgatható meg a Telepesek

A Telepesek első epizódja már meghallgatható minden nagyobb podcast platformon, így a Spotify-on, az Apple Podcasten és a Google Podcasten is, valamint itt, a cikkbe illesztett lejátszóban:

KÖVESS MINKET

Új epizód szerdánként jelenik meg egészen augusztus 16-ig, amikor a hatodik, egyben befejező rész is elérhetővé válik. A Telepesek zenéjét Tövisházi Ambrus szerezte, aki a sorozat hangzásvilágának és audio-identitásának megalkotásáért is felelt. A sorozat borítóképét Tóth-Teszéri Vera tervezte.

Címlapkép: Portfolio/Tóth-Teszéri Vera/Juhász Katinka

RSM Blog

Bizalmi vagyonkezelés 2024

A bizalmi vagyonkezelési (BVK) struktúrák az utóbbi pár évben terjedtek el igazán. Az elmúlt években hazánkban is egyre népszerűbbé vált a komplex vagyontervezési megoldásokat kínáló biz

Holdblog

Most érdemes Teslát venni?

A kérdés - persze - nem a február elején elindult támogatott elektromosautó-vásárlási lehetőség esetleges kihasználására vonatkozik, hanem a vállalatba való befektetésre. Érdemes most vá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jaksity György: Kilépés az Európai Unióból. Megéri?

Privát bankár

Privát bankár
Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Retail Day 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Agrárium 2024
2024. március 19.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!