Ingatlan

Új szereplők, új metodika - Megújult a BRF

Portfolio
Az újjáalakult Budapest Research Forum (BRF) sajtótájékoztatóján jártunk, ahol a 10 éve életre jött hazai szerveződés új tagjai mellett, az új kutatási metodikát is megismertették az egybegyültekkel.

A sokat hangoztatott tagi változások mellett, miszerint a Colliers kikerült, a King Sturge és a GVA Robertson pedig bekerült a fórumba, metodikai váltzások is történtek. A legfontosabbak az új részpiaci lehatárolások, a saját tulajdonú irodaterületek bekerülése, valamint hogy mostantól az ipari terültekkel is bővül a kutatás anyaga. Az új piaci lehatárolás a következőképpen alakul: Belváros, Pest központ, Buda központ, Pest nem-központi piac, Észak-Buda, Dél-Buda, Váci úti irodafolyosó és az Agglomeráció. A saját tulajdonú irodaterületek bekerelüsével az összesített irodaállomány közel fél millió négyzetméterrel növekedett, de erre a lépésre azért volt szükség, mert a résztvevők elmondása szerint, a környező országokban is beleszámolják ezeket a területeket, így reálisabb képet kaphat egy befektető a KKE régió országainak irodapiaci helyzetéről.

Klikk a képre!

Forrás: BRF A 2010 Q1-es időszakra vonatkozó legfontosabb mutatók pedig a BRF közlése szerint a következők. Az új kínálat 91,927 nm, a teljes irodaállomány (saját tulajdonú irodaterületekkel növelt adat) 3,024,888 nm, a kihasználatlanság 628,655 nm, ami a bérirodák esetében 24,85%-os, míg a teljes állományt nézve 20,48% üresedési rátát eredményez. A teljes kereslet pedig 76,689 nm volt 2010 első negyedévében.

Klikk a képre!

Forrás: BRF A BRF, melynek tagjai: CB Richard Ellis, Cushman & Wakefield, DTZ, GVA Robertson, Jones Lang LaSalle és King Sturge - ezúton teszi közzé a 2010. első negyedévére vonatkozó irodapiaci adatokat. 2010. első negyedévében a teljes budapesti irodapiaci állomány - beleértve a saját tulajdonban álló irodaházakat - elérte a 3,024,888 m2-t. Az új irodaállomány a magánvállalatok saját tulajdonban álló irodáit is tartalmazza, de az állami ingatlanokat nem foglalja magában. A saját tulajdonban álló irodák összterülete 495,297 m2, míg az "A" és "B" kategóriájú bériroda állomány összesen 2,529,591 m2 volt. A piacra kerülő új irodakínálat magas volt, annak ellenére, hogy számos erre a negyedévre tervezett átadást elhalasztottak. Összesen 91,927 m2 "A" kategóriájú irodaterületet adtak át az első negyedév során, melynek átlagos kihasználatlansága 90%. Ez egyértelműen erős hatással volt bérirodák kihasználatlanságára, ami ebben a negyedévben 24,8%-ra nőtt, míg a teljes piac kihasználatlansága 20,8% volt. Saját tulajdonban álló irodaház-átadás nem történt. Az első negyedév teljes irodapiaci kereslete 76,689 m2 volt, melynek 33%-a szerződés hosszabbítás volt. A nettó kereslet (beleértve az új szerződéseket és a bővüléseket) a teljes kereslet 45%-át tette ki. Az új szerződések adják a kereslet 39%-át, míg a bővülések mindössze 6%-ot tettek ki. Egy jelentős saját tulajdonú irodaterületre is született megállapodás: az Allianz megvette a 17,202 m2-es irodaterülettel rendelkező K3 irodaházat saját használatra. A három legnagyobb bérbeadás szerződés hosszabbítás volt; az Ernst&Young 5,868 m2-en, az Unilever 5,500 m2-en és a Cemex 3,476 m2-en hosszabbított. A legnagyobb új bérleti szerződés az Infopark B-ben történt 1,931 m2-en. Az átlagosan bérelt terület 570 m2. A negyedévben lezajlott 104 bérleti szerződés nagy része (69%-a) 500 m2 alatti területre köttetett. A BRF ebben a negyedévben felülvizsgálta az irodapiaci állományt és 5 épületet kizárt az épületek műszaki állapota miatt, két épületet pedig a saját tulajdonú állományba tett át. A kizárt épületek mérete összesen kb. 17,000 m2, ami a piaci adatokban nem okozott lényeges változást.

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kezdő befektető kalauz - grafikonok, megbízások

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Andy Vajna