Lakásárak: innen már nehéz nagyot ugrani

2018. július 9. 14:11    
nyomtatás
 
A tavaly tavaszi Portfolio Ingatlanmagazint lapozgatva jött szembe egy hirdetés, amelyben az egyik lakásfejlesztő a XIII. kerületi projektjében hatalmas betűkkel hirdette, hogy kulcsrakész lakások már 16 millió forinttól elérhetők. Az ár akkor meglehetősen magasnak tűnt egy új építésű garzonlakásért, másfél év elteltével azonban azt látjuk, hogy Budapesten csak elvétve találni 20 millió forint alatt új lakást, a 16 milliós árcédula pedig már az olcsóbb kerületekben is csak álom. A számok láttán egyre többekben merül fel a kérdés, hogy hol lehet az áremelkedés vége, ki az, akinek a mostani árszinteken is megéri új lakást venni, és egyáltalán meddig tarthat a mostani lakáspiaci szárnyalás. A kérdésről a hazai szakma elismert szereplőit kérdeztük meg, akik egy kérdőíves felmérés során most is elmondták véleményüket arról, hogy mi várható az év hátralévő részében a hazai lakáspiacon.

Save the date! November 22-én újra Property Investment Forum, Magyarország legjelentősebb ingatlanszakmai eseménye! Új helyszínen, kiállításokkal, a legforróbb témákkal, a legfontosabb szakértőkkel és döntéshozókkal, exkluzív programokkal, egyedülálló networking lehetőségekkel várjuk a részvevőket az egész napos programra. Írja be a naptárába már most!Az árak tekintetében a megkérdezettek többsége szerint tovább folytatódhat az emelkedés, de ennek ütemével kapcsolatban egyre óvatosabbak a becslések. Az óvatosság nem alaptalan, hiszen négy-öt év alatt a mélypontról elértük a válság előtti csúcsokat, a növekedés pedig nem tarthat örökké, bár egyelőre a gazdasági folyamatok nem utalnak arra, hogy a közeljövőben bármiféle korrekció jönne a piacon.

Lakásárak: innen már nehéz nagyot ugrani

Lakásáfa


Bár a kérdéseket még azelőtt tettük fel, hogy Varga Mihály bejelentette a 2019 végéig érvényes kedvezményes lakásáfa piacról való lehetséges kivezetését, a szakértők közül már így is sokan az áfa valamiféle emelésére számítottak. Hogy jön-e bármiféle ösztönző a 2019 utáni újlakás-piacon, arról jelenleg még nem született döntés.
2018.07.05 08:27 Összegyűjtöttük: minden, amit a lakásáfáról tudni érdemes

Befektetés, külföldiek, hitelezés


A leginkább kiegyenlített válasz a befektetési célú vásárlók vonatkozásában érkezett, akiknek az arányával kapcsolatban a szakértők stagnálásra számítanak. Az idei évben a vezető ingatlanügynökségek szerint a tavalyinál is több lakás cserélhet majd gazdát, de úgy tűnik, a befektetői és a saját célú vásárlások arányában nem lesz jelentős elmozdulás. A külföldi vásárlók számában is inkább stagnálásra számít a többség, de itt többek szerint enyhe növekedés is bekövetkezhet.

2018.02.11 17:35 Tömeges csúszások és 18 százalékos áfa - Tényleg ez a zord jövő vár a lakáspiacra?

Lakásárak: innen már nehéz nagyot ugrani

Ami a hitellel történő lakásvásárlások számát és arányát illeti, a megkérdezettek több mint 90 százaléka továbbra is emelkedésre számít, néhányan gondolják csak úgy, hogy év végéig inkább a mostani szinten maradhat a hitelezés, de a hitelfelvételi hajlandóság csökkenését senki nem tartja valószínűnek. A jövővel szembeni bizonytalanság azonban itt is megmutatkozik abban, hogy a lakáshitelt felvevők 70 százaléka fixált kamattal veszi fel a hitelét, vagyis előre felkészül a kamatok esetleges emelkedésére.A felmérésben az alábbi szakemberek vettek részt:


Balla Ákos - Balla Ingatlan, Balogh László - Ingatlan.com, Benedikt Károly - Duna House, Horváth Áron - Budapesti Lakáspiaci Riport, Kricsfalussy Tamás - Metrodom, Mester Nándor - Otthontérkép, Pálfi Péter - MRICS, Sápi Zoltán - Eltinga, Soóki-Tóth Gábor - Otthon Centrum, Valkó Dávid - OTP Jelzálogbank és a Portfolio Ingatlan csapata

Lakásárak: innen már nehéz nagyot ugrani


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium