Prémium

Mi történt azoknál a vállalatoknál, ahol alacsonyabb szinten volt a digitalizáció? (x)

PR cikk
Óriási kihívás elé nézünk még a 2020-as években is, ugyanis a régi gyártósorokból rendkívül nehéz kinyerni a hatékonyság növeléséhez szükséges adatokat. Az elmúlt időszakban viszont az ipari működést kiszolgáló technológiák jelentős fejlődésnek indultak. A vállalatok is felismerték mekkora kincset jelent az adat az iparban és a gyártásinformatikában. A 4iG Nyrt. az ipari és többek között széleskörű rendszerintegrátori szakértelmével biztosítja akár retrofit gyártósorok digitalizációját is.
Erről a témáról is szó lesz a Portfolio-MAGE Járműipar 2021 konferencián, ahol a 4iG szakértői is előadást tartanak.

A digitalizáció jelenti a versenyelőny alapját

Az összekapcsolt, s hálózatba csatlakoztatott rendszerek alkotják az automatizációs piramist, ami átlátható működést biztosít. Egy-egy új hardver- vagy szoftverelem beépítésével a régi, alapvető rendeltetésüket megfelelő szinten ellátó, gyakorta nagy értékű berendezések nem vesznek kárba, ugyanis a rendszerek egymás mellett vagy éppen egymásra épülve működhetnek. A cél, a valós és biztonságos adatok kinyerése, illetve a kapott információk megfelelő feldolgozása, valamint elemzése. Fontos szerepet játszik a gyártási adatok objektív gyűjtése, a manuális folyamatok szabványosítása, automatizálása.

autóipar robotok
Az autóipari beszállítóknak kiemelten fontos, a megrendelők megszerzésének és megtartásának gyakran alapvető feltétele az átfogó ipari digitalizáció, amelyet több lépcsőben is lehet fejleszteni a 4iG szakértelmére és választékára támaszkodva. Fotó: Shutterstock

A pandémia rávilágított arra, hogy a digitalizáció mekkora előnyt jelen, a vészhelyzet fontos mozgatórugója lett a digitalizációnak. Ahol kevésbé voltak jelen az automatizált, robotizált és digitalizált folyamatok, ott hamarabb kellett leállni a termeléssel, mint ahol előrébb jártak ebben az evolúcióban. A korábban is magas szinten automatizált vállalatok továbbfejlesztették a friss tapasztalatok és az igények alapján a koncepciójukat, az eddig alacsonyabb szinten digitalizált cégeknél pedig igen komoly terveket készítenek a jövőben kihasználandó lehetőségekre.

Digitalizálunk, de emellett a munkaerőt is megtartanánk

„Az ipar 4.0 trendje a magyar iparvállalatok számára nem jelent mást, mint a digitalizáció adta hatékonyságnövelést, a meglévő eszközpark és munkaerő megtartása mellett” – hangsúlyozta Virág Aladár, a 4iG Nyrt. ipar 4.0 szaktanácsadója. „A hazai gyártók általánosságban a kapacitásuk szűkösségével – a munkaerőpiac helyzete és a rendelkezésre álló eszközpark lecserélésére szánt beruházás miatt – küzdenek, s növelni szeretnék a hatékonyságukat. Tíz-tizenöt éves berendezésekkel dolgoznak a gyártósorokon, ezekből próbálják kihozni a maximumot. Az ipar 4.0-ra való törekvésben kritikus kérdés, hogy a vállalat mennyire képes a meglévő eszközeit digitális irányba fejleszteni, még hatékonyabban üzemeltetni.”

virág aladár 4ig
Virág Aladár

Adattal az optimális döntésért

Az optimális, adat alapú döntéseket termelésirányítási (MES) rendszerek, energiamenedzsment rendszerek (EMES), karbantartás menedzsment (CMMS), felügyeleti (SCADA) rendszerek, programozható logikai vezérlők (PLC) és gyártási finomtervezők (APS) támogathatják. Az ezekből keletkező adatokból lehet meghatározni, hogyan avatkozzunk be a termelésbe, ezáltal minimalizáljuk a hibákat, leállásokat és a selejtszámot.

Moduláris digitalizációs keretrendszer

A 4iG ipari digitalizációs megoldásainak alapja az új fejlesztésű keretrendszerük, a 4iOP, amibe beilleszthetők a már meglévő és a továbbiakban kifejlesztett rendszerek. A 4iOP egy olyan ipari digitalizációs platform, amely a gyártók gyakorta egyedi igényeire és követelményeire is kínál megoldásokat, amelyek aztán fejleszthetők. Az elemző és előrejelző funkciókkal kiegészített felületen a 4iG ügyfelei – többek közt közép- és nagyvállalatok – automatizálhatják a gyártási folyamatukat, növelhetik hatékonyságukat, gépi tanulás segítségével analízist készíthetnek, nem kívánt leállást, vagy meghibásodást jelezhetnek előre.

Kevesebb hibázás és prediktív karbantartás

A gyártási minőséget javítjuk a szalagon futó termékek ellenőrzésével, például kameraszenzorral. Ezzel a kis lépéssel jelentős megtakarítást realizálhatunk, hiszen a selejt időben kiszűrhető, ezáltal nem kerül további megmunkálásra, csökken az idő és a költség, megismerhető a beavatkozási szükség. A nem kívánt leállásokat a gépektől érkező adatok alapján megelőzhetjük, hatékonyan ütemezett prediktív karbantartással. Akár tíz-húsz éves gépek is felokosíthatók a 4iOP-ban, szenzorai valós időben biztosítják az információkat, ezzel elősegítve az optimális döntések meghozatalát.

Mesterséges intelligencia is támogathatja az ezáltal egyre hatékonyabban dolgozó 4iOP kameraszenzor működését

4iOP kameraszenzoros rendszer. A kamera és a mesterséges intelligenciával ellátott szoftver képes tárgyakat látni, érzékelni, mérni, azonosítani és osztályozni – a metaadatait felismeri, akár meg is számolja. A rendszer segítségével megoldható a darabszám-meghatározás, online adattovábbítás, minőség-ellenőrzés, illetve különböző mozgások mérése.

A 4iOP termelőcella-optimalizáló rendszere

4iOP MCO termelőcella-optimalizáló rendszer. A teljes eszközhatékonyság (az Overall Equipment Effectiveness, OEE) számításához szükséges mérőszámokat az MCO gyűjti és automatizálja. Gépi tanulási moduljával a rendszer előre jelzi a leállásokat és azok okát. Tervezhetővé válnak a szükséges megelőző beavatkozások, ezáltal maximalizálható a termelési idő.

A versenyképességet és a környezettudatos működést egyaránt támogatják a 4iOP energiamenedzsment rendszerei.
A versenyképességet és a környezettudatos működést egyaránt támogatják a 4iOP energiamenedzsment rendszerei.

4iOP energiamenedzsment rendszer. A vállalatok legmagasabb kiadása az energiafogyasztásból adódik, ezért fontos szerepet kap a tervezés. A fejlesztés alatt álló rendszerrel feltérképezhetők a fölösleges energiafelhasználási pontok, a beavatkozás után az intézkedések eredménye is követhető. A gépi tanulási modulnak köszönhetően előre jelezhető az energiafogyasztás, optimalizálhatók a források. Mindezek mellett a 2020 január 16-án megjelent MEKH-rendelet által érintett fogyasztók mérőrendszereinek megfelelősége is biztosított a 4iOP moduláris EMS rendszereivel.

A 4iOP portfóliója további fejlesztéseket is tartalmaz, mint például az RTLS (Real Time Location System), vagy az APS (Advanced Production and Scheduling). Ezek elsősorban logisztikai területeken (intralogisztika, termeléstervezés) képesek jelentős mértékű javulást elérni.

A 4iOP modularitásának és rugalmasságának köszönhetően az ipar 4.0 lehetőségeit nem csak a nagyvállalatok használhatják ki. Amennyiben látszik a cél, kis lépésekkel is el lehet indulni az ipari digitalizáció útján. Arra kell csak ügyelni, hogy a bevezetendő megoldások egységes egészet alkossanak, tényleges problémákat oldjanak meg, és a korunkban szintén felértékelődött információbiztonság szempontjából is megállják a helyüket.

(x)

Erről a témáról is szó lesz a Portfolio-MAGE Járműipar 2021 konferencián, ahol a 4iG szakértői is előadást tartanak.
Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13