Bejelentették: nyáron újabb nagy EU-pályázatok jönnek
Uniós források

Bejelentették: nyáron újabb nagy EU-pályázatok jönnek

Portfolio
Jön a "Magyar Multi Program" második és harmadik felvonása összesen 12,9 milliárd forintos uniós pályázati kerettel, folytatódik a "Modern Mintaüzem Program" 8 milliárdos kerettel, májusban megjelenik egy új napelemes céges pályázat 15 milliárd forintos, illetve egy megújuló energiás pályázat 10 milliárd forintos keretösszeggel, továbbá júliusban jön az "Új gyakornoki program" szintén 10 milliárd forintos kerettel - derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent, szombaton hatályba lépett kormányhatározatból.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet
A minap jelent meg az 1256/2019. (V. 3.) számú kormányhatározat, amely "a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program éves fejlesztési keretének megállapításáról szóló 1006/2016. (I. 18.) Korm. határozat módosításáról" szól, így tehát a gazdaságfejlesztési célú uniós pályázatok új rendjét állapítja meg. A terjedelmes kormányhatározat egyrészt számos ponton módosítja a már korábban kiírt uniós pályázatok keretösszegét, amely kapcsán nyilván figyelembe vették az eddigi pályázatok sikerességét (benyújtott ajánlatok, nyertes projektek, felszabaduló/visszahulló keretek) és az új piaci igényeket, illetve elvárásokat.

Április elején a Portfolio már felhívta a figyelmet az ECC-Consulting Zrt. szakértője segítségével arra, hogy

bár a GINOP 7 évre szóló keretének 99%-át kiírták, de a korábbi pályázatokból történő átcsoportosítások, illetve egyéb okok miatt több tízmilliárd forintos új uniós pályázati keretek várhatók. Jórészt ezek köszönnek most vissza az új kormányhatározatban, pontosabban a GINOP új hatályos Éves Fejlesztési Keretében (ÉFK).

Mielőtt ezek főbb információit bemutatjuk, érdemes tisztázni két program születésének előzményeit:
  • A Magyar Mintaüzem Program I. nevű pályázat úgy született, hogy a kiíró most átírta a már 2017-ben kiírt, GINOP-1.1.3-16 kódszámon futó, 6,18 milliárd forintos keretösszegű "Termelő KKV-k digitális és automatizációs fejlesztéseinek élénkítése érdekében "Ipar 4.0" mintaalkalmazások kialakítása" című pályázatot erre: "Modern Mintaüzem Program I. - mikro-, kis- és középvállalkozások üzletviteli folyamatainak megújítása, valamint a digitális és automatizációs fejlesztések élénkítése".
  • A Magyar Multi Program I. nevű pályázat úgy született, hogy a kiíró a szintén már 2017-ben kiírt, GINOP-1.1.4-16 kódszámon futó, "A kiemelt növekedési és innovációs potenciállal bíró feldolgozóipari KKV-k azonosítása, felmérése, motiválása, támogatása nemzetközi versenyképességük és hálózatosodásuk elősegítése céljából" című pályázatot átírta most erre a címre: "Magyar Multi Program I. A kiemelt növekedési potenciállal bíró kis- és középvállalkozások azonosítása, felmérése, motiválása, fejlesztési igényeik meghatározása". Ezzel párhuzamosan 2019. április 30-án összesen 21 oldalas változásjegyzékben jócskán átírta a pályázat szabályrendszerét és ezzel együtt az eddigi 5,77 milliárd forintos pályázati keretet 2,2 milliárdra levágta. Ezt rögzíti a mostani Éves Fejlesztési Keret is.


A fentiek után a friss kormányhatározat fontosabb új pályázatai:
  • Éppen a fenti második pályázatra épül a friss ÉFK szerinti "Magyar Multi Program II. - A kiemelt növekedési potenciállal bíró kis- és középvállalkozások megerősítése, értékhozzáadó tevékenysége és piacbővítési lehetőségeinek fejlesztése" című pályázat. Ennek GINOP-1.1.8-19 a kódszáma, 2019 júniusában jelenik meg és 1 milliárd forintos a keretösszege, illetve egyszerűsített a pályázat meghirdetési módja (a jogosult pályázók széles köre indulhat rajta).
  • Ezen a vonalon tovább haladva szintén 2019. júniusában jelenik meg a "Magyar Multi Program III. - A kiemelt növekedési potenciállal bíró feldolgozóipari kis- és középvállalkozások komplex fejlesztéseinek támogatása" című, GINOP-1.2.7-19 kódszámú pályázat, amelynek keretösszege 11,9 milliárd forint. Ennek a pályázatnak szintén egyszerűsített a meghirdetési módja.
  • A mintaüzem programnak is lesz második "felvonása", hiszen a friss ÉFK szerint 2019. júliusában várható 7,99 milliárd forintos keretösszeggel, GINOP-1.2.8-19 kódszám és egyszerűsített meghirdetés mellett a "Modern Mintaüzem program II. - A mikro-, kis- és középvállalkozások megújulását és modern üzleti kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása" című felhívás.
  • Amint április eleji cikkünkben előrevetítettük, a szabad vállalkozási zónákban működő kkv-k fejlesztéseinek támogatását célzó pályázat is megjelenik rövidesen, mégpedig az új ÉFK szerint 2019. augusztusában 1 milliárd forintos kerettel, egyszerűsített meghirdetés mellett "Szabad vállalkozási zónákban működő mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztéseinek támogatása" címmel, GINOP-1.2.9-19 kódszám mellett.
  • Szintén előrevetítettük, hogy várható egy megújuló energia használatát, illetve energiahatékonyság növelését célzó uniós pályázat is. A most megjelent ÉFK szerint 15 milliárd forintos lesz a 2019. májusában megjelenő "Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak" címet viselő pályázat, amely a GINOP-4.1.3-19 a kódszámot viseli. Emellett 10 milliárdos kerettel szintén májusra várható a "Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása" című pályázat, amelynek GINOP-4.1.4-19 a kódszáma. Amint megírtuk, ennek a pályázatnak már el is indult áprilisban a társadalmi egyeztetése.
  • A cégek számára fokozottan érdekes lehet az az új pályázat is, amely 2019. júliusában várható 10 milliárd forintos keretösszeggel "Új gyakornoki program" címmel, GINOP-5.2.4-19 kódszámmal. Szintén fontos lehet a cégeknek az a 2019. szeptemberben várható 1 milliárdos pályázat, amely a "Vállalati képzések támogatása a közlekedési ágazatban KKV-k számára" címet viseli GINOP-6.1.9-19 kódszám mellett.
  • A fentieken túl lényeges, bár csak előre kijelölt pályázók indulhatnak (kiemelt felhívás) a júniusban megjelenő "A gazdaság fokozatváltását támogató innovatív képzések" című pályázaton, amelynek a szakképzési centrumoknak szólnak, 7,11 milliárd forintos a keretösszege és GINOP-6.1.10-19 a kódszáma. Szintén júniusban jelenik meg 1,1 milliárdos kerettel a "Versenyképes vállalkozói attitűd fejlesztése, a lehetőség-orientált vállalkozások arányának növelése" című, GINOP-1.1.9-19 kódszámú kiemelt felhívás, illetve a szintén júniusban 1 milliárdos kerettel jelenik meg "A mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének javítása a vállalkozói ismeretek bővítése révén" című, GINOP-1.1.10-19 kódszámú kiemelt felhívás. Szintén kiemelt felhívásként júniusban jelenik meg 1 milliárdos kerettel a "Professzionális felkészítés a tudatos külpiacra lépéshez KKV-k számára" GINOP-1.3.7-19 kódszám mellett.


Címlapkép forrása: MTI Fotó Varga György
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
bull
france
qr-kód mobilapp
GettyImages-864893078
cramer
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Felügyelő

Felügyelő
Online előadás
Olvass a grafikonban és lovagold meg a trendet!
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
Heiko Maas jogallamisag unios koltsegvetes megallapodas 201124