Uniós források

Bejelentették: nyáron újabb nagy EU-pályázatok jönnek

Portfolio
Jön a "Magyar Multi Program" második és harmadik felvonása összesen 12,9 milliárd forintos uniós pályázati kerettel, folytatódik a "Modern Mintaüzem Program" 8 milliárdos kerettel, májusban megjelenik egy új napelemes céges pályázat 15 milliárd forintos, illetve egy megújuló energiás pályázat 10 milliárd forintos keretösszeggel, továbbá júliusban jön az "Új gyakornoki program" szintén 10 milliárd forintos kerettel - derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent, szombaton hatályba lépett kormányhatározatból.
A minap jelent meg az 1256/2019. (V. 3.) számú kormányhatározat, amely "a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program éves fejlesztési keretének megállapításáról szóló 1006/2016. (I. 18.) Korm. határozat módosításáról" szól, így tehát a gazdaságfejlesztési célú uniós pályázatok új rendjét állapítja meg. A terjedelmes kormányhatározat egyrészt számos ponton módosítja a már korábban kiírt uniós pályázatok keretösszegét, amely kapcsán nyilván figyelembe vették az eddigi pályázatok sikerességét (benyújtott ajánlatok, nyertes projektek, felszabaduló/visszahulló keretek) és az új piaci igényeket, illetve elvárásokat.

Április elején a Portfolio már felhívta a figyelmet az ECC-Consulting Zrt. szakértője segítségével arra, hogy

bár a GINOP 7 évre szóló keretének 99%-át kiírták, de a korábbi pályázatokból történő átcsoportosítások, illetve egyéb okok miatt több tízmilliárd forintos új uniós pályázati keretek várhatók. Jórészt ezek köszönnek most vissza az új kormányhatározatban, pontosabban a GINOP új hatályos Éves Fejlesztési Keretében (ÉFK).

Mielőtt ezek főbb információit bemutatjuk, érdemes tisztázni két program születésének előzményeit:
  • A Magyar Mintaüzem Program I. nevű pályázat úgy született, hogy a kiíró most átírta a már 2017-ben kiírt, GINOP-1.1.3-16 kódszámon futó, 6,18 milliárd forintos keretösszegű "Termelő KKV-k digitális és automatizációs fejlesztéseinek élénkítése érdekében "Ipar 4.0" mintaalkalmazások kialakítása" című pályázatot erre: "Modern Mintaüzem Program I. - mikro-, kis- és középvállalkozások üzletviteli folyamatainak megújítása, valamint a digitális és automatizációs fejlesztések élénkítése".
  • A Magyar Multi Program I. nevű pályázat úgy született, hogy a kiíró a szintén már 2017-ben kiírt, GINOP-1.1.4-16 kódszámon futó, "A kiemelt növekedési és innovációs potenciállal bíró feldolgozóipari KKV-k azonosítása, felmérése, motiválása, támogatása nemzetközi versenyképességük és hálózatosodásuk elősegítése céljából" című pályázatot átírta most erre a címre: "Magyar Multi Program I. A kiemelt növekedési potenciállal bíró kis- és középvállalkozások azonosítása, felmérése, motiválása, fejlesztési igényeik meghatározása". Ezzel párhuzamosan 2019. április 30-án összesen 21 oldalas változásjegyzékben jócskán átírta a pályázat szabályrendszerét és ezzel együtt az eddigi 5,77 milliárd forintos pályázati keretet 2,2 milliárdra levágta. Ezt rögzíti a mostani Éves Fejlesztési Keret is.


A fentiek után a friss kormányhatározat fontosabb új pályázatai:
  • Éppen a fenti második pályázatra épül a friss ÉFK szerinti "Magyar Multi Program II. - A kiemelt növekedési potenciállal bíró kis- és középvállalkozások megerősítése, értékhozzáadó tevékenysége és piacbővítési lehetőségeinek fejlesztése" című pályázat. Ennek GINOP-1.1.8-19 a kódszáma, 2019 júniusában jelenik meg és 1 milliárd forintos a keretösszege, illetve egyszerűsített a pályázat meghirdetési módja (a jogosult pályázók széles köre indulhat rajta).
  • Ezen a vonalon tovább haladva szintén 2019. júniusában jelenik meg a "Magyar Multi Program III. - A kiemelt növekedési potenciállal bíró feldolgozóipari kis- és középvállalkozások komplex fejlesztéseinek támogatása" című, GINOP-1.2.7-19 kódszámú pályázat, amelynek keretösszege 11,9 milliárd forint. Ennek a pályázatnak szintén egyszerűsített a meghirdetési módja.
  • A mintaüzem programnak is lesz második "felvonása", hiszen a friss ÉFK szerint 2019. júliusában várható 7,99 milliárd forintos keretösszeggel, GINOP-1.2.8-19 kódszám és egyszerűsített meghirdetés mellett a "Modern Mintaüzem program II. - A mikro-, kis- és középvállalkozások megújulását és modern üzleti kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása" című felhívás.
  • Amint április eleji cikkünkben előrevetítettük, a szabad vállalkozási zónákban működő kkv-k fejlesztéseinek támogatását célzó pályázat is megjelenik rövidesen, mégpedig az új ÉFK szerint 2019. augusztusában 1 milliárd forintos kerettel, egyszerűsített meghirdetés mellett "Szabad vállalkozási zónákban működő mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztéseinek támogatása" címmel, GINOP-1.2.9-19 kódszám mellett.
  • Szintén előrevetítettük, hogy várható egy megújuló energia használatát, illetve energiahatékonyság növelését célzó uniós pályázat is. A most megjelent ÉFK szerint 15 milliárd forintos lesz a 2019. májusában megjelenő "Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak" címet viselő pályázat, amely a GINOP-4.1.3-19 a kódszámot viseli. Emellett 10 milliárdos kerettel szintén májusra várható a "Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása" című pályázat, amelynek GINOP-4.1.4-19 a kódszáma. Amint megírtuk, ennek a pályázatnak már el is indult áprilisban a társadalmi egyeztetése.
  • A cégek számára fokozottan érdekes lehet az az új pályázat is, amely 2019. júliusában várható 10 milliárd forintos keretösszeggel "Új gyakornoki program" címmel, GINOP-5.2.4-19 kódszámmal. Szintén fontos lehet a cégeknek az a 2019. szeptemberben várható 1 milliárdos pályázat, amely a "Vállalati képzések támogatása a közlekedési ágazatban KKV-k számára" címet viseli GINOP-6.1.9-19 kódszám mellett.
  • A fentieken túl lényeges, bár csak előre kijelölt pályázók indulhatnak (kiemelt felhívás) a júniusban megjelenő "A gazdaság fokozatváltását támogató innovatív képzések" című pályázaton, amelynek a szakképzési centrumoknak szólnak, 7,11 milliárd forintos a keretösszege és GINOP-6.1.10-19 a kódszáma. Szintén júniusban jelenik meg 1,1 milliárdos kerettel a "Versenyképes vállalkozói attitűd fejlesztése, a lehetőség-orientált vállalkozások arányának növelése" című, GINOP-1.1.9-19 kódszámú kiemelt felhívás, illetve a szintén júniusban 1 milliárdos kerettel jelenik meg "A mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének javítása a vállalkozói ismeretek bővítése révén" című, GINOP-1.1.10-19 kódszámú kiemelt felhívás. Szintén kiemelt felhívásként júniusban jelenik meg 1 milliárdos kerettel a "Professzionális felkészítés a tudatos külpiacra lépéshez KKV-k számára" GINOP-1.3.7-19 kódszám mellett.


Címlapkép forrása: MTI Fotó Varga György
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
HitelesAndrás

Egy sikeres Bankmonitor szakmai napja

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Egy sikeres Bankmonitor szakmai napja 2011-ben kezdtem dolgozni egy Takarékszövetkezetben… az azóta eltelt 13 év alatt eszméletlen sokat tanultam, n

RSM Blog

SAP a HR és bérszámfejtés területén

Az SAP rendszer a pénzügy, a beszerzés, és az ügyfélkapcsolatok kezelése mellett a humánerőforrás (HR) és a bérszámfejtés területén is központosított keretet biztosít a vállalatok szám

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A második világháború óta a legnagyobb puccs készült Németországban – Mi lett volna, ha megdöntik az államrendet a Reichsbürgerek?
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
frontex