Uniós források

Pintér Sándorra hivatkoztak EU-pénzes lehúzásokban, börtönt kaptak

Portfolio
A Fővárosi Főügyészség egy valótlan befolyásokra hivatkozó terhelti kör és a "szolgáltatásokat" igénybe vevő személyek ellen emelt vádat, amely ügynek az lett a vége, hogy a bíróság tizenöt személyt elítélt első fokon, köztük ketten letöltendő börtönbüntetést kaptak - derül ki a Fővárosi Főügyészség közleményéből. Az elsőfokú ítélet ellen több esetben fellebbeztek, így az még nem jogerős.
A férfi, aki az elkövetési módot kitalálta, valótlanul hivatkozott magas szintű kapcsolatrendszerére - egyes esetekben Pintér Sándor belügyminiszterre és kitalált hozzátartozójára - amikor azt állította, hogy pályázati ügyintézés keretében jelentős Európai Uniós támogatásokhoz tudja juttatni az ügyfeleket, illetve akár büntetőeljárásban alkalmazott kényszerintézkedés megszüntetését is el tudja érni - tartalmazza az ügyészségi közlemény.

A vád lényege egyébként az, hogy egy férfi a 2012. évben magát pályázati ügyintézéssel foglalkozó személynek adta ki, és így pénzt csalt ki a pályázni szándékozó más személyektől. Emellett már ekkor is utalt egyes esetekben - valójában nem létező - minisztériumi kapcsolataira. A férfi megismerkedett egy 51 éves férfival, aki korábban egy felsőoktatási intézmény gazdasági igazgatójaként dolgozott, illetve egy 54 éves nővel és 59 éves férfi társával. Az így kibővült vádlotti kör a 2012-2013. években nagyobb szervezettséggel,,,tőkeerősebb" sértetteket, illetve befolyás vásárlókat tudott megtéveszteni, és nagyobb összegekhez jutott hozzá.

A Fővárosi Főügyészség - több, később egyesített ügyben - összesen 18 személlyel szemben emelt vádat. A vád tárgyát csalás, befolyással üzérkedés, közokirat-hamisítás bűntette, a támogatásokat igénybe venni kívánók oldalán befolyás vásárlásának bűntette képezte. Az eljárás során két vádlott elhunyt.

A Fővárosi Törvényszék tizenöt vádlottat bűnösnek mondott ki, egy vádlottat - bizonyítottság hiányában - felmentett.

A bíróság két vádlottat végrehajtandó börtönbüntetésre, két vádlottat végrehajtásban felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt, a befolyást vásárló vádlottakat próbára bocsátotta.

Emellett a bíróság három vádlottat fejenként 1 millió forintot meghaladó összegű pénzbüntetésre is ítélt, illetve több mint 21 millió forint vagyonelkobzást alkalmazott az ügyben.

Az ítélet ellen az ügyész több vádlott terhére, súlyosításért, illetve az egy vádlott felmentése miatt fellebbezett, valamint több vádlott és védő is felmentésért jelentett be fellebbezést. Az eljárás másodfokon folytatódik.
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
koronavirus
koronavirus romania jarvany
koronavirus szlovakia kijarai tilalom
boris johnson brexit
franciaorszagparizs
palaolaj
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Thierry Breton europai bizottsag koronavirus valsag javaslat