Lemond Juncker buldózer jobbkeze jövő héten
Uniós források

Lemond Juncker "buldózer" jobbkeze jövő héten

MTI
Portfolio
Martin Selmayr jövő héten lemond az Európai Bizottság főtitkári posztjáról azon aggályok eloszlatása érdekében, amelyek szerint Ursula von der Leyen bizottsági elnökké választásával túl sok lenne a német a testület vezetésében - jelentette kedden a Politico.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet
A vitatott körülmények között kinevezett Selmayr azt közölte a brüsszeli hírportállal, hogy döntéséről tájékoztatta az uniós tagállami vezetők által Jean-Claude Juncker utódjául jelölt von der Leyent is, akinek megbízatásáról ma, azaz kedd este dönt az Európai Parlament.

Von der Leyen ma reggel 9-től megtartotta beszédét az Európai Parlament plenáris ülésén, és elemzők szerint nem vehető biztosra, hogy összejön a legalább 374 támogató szavazat a 751-tagú parlamentben mögötte, ráadásul 400 támogató szavazat alatt elég rossz az optikája a leendő Bizottsági elnöknek a parlamenti érdekérvényesítés szempontjából. Von der Leyen maga is lemondott a német hadügyminiszteri posztról, illetve tegnap az EP-frakcióknak levelet is küldött különféle terveiről:

Azt mondtam neki, a legfontosabb most az, hogy megnyerje ezt a szavazást

- jelentette ki ma Selmayr.

Von der Leyen már előző nap utalt Selmayr távozására, amikor kiemelte, csak egy magas rangú német lehet a bizottság vezetésében, és ez remélhetőleg ő maga lesz.

Sokan bírálták a "hivatali visszásságokat", amelyeket szerintük elkövettek a Brüsszelben sokak által egyszerre csodált és rettegett német jogász tavaly februári kinevezésekor. Az egyesek által "buldózerként" jellemzett, Juncker jobbkezének tartott Selmayrt a nyilvánosság számára teljességgel váratlanul választották meg, Emily O'Reilly uniós ombudsman szerint egyenesen "puccsszerűen".

Selmayr úgy vélekedett, hogy utódja nagy valószínűséggel egy francia tisztségviselő lesz, például Olivier Guersent, az Európai Bizottság pénzügyi szolgáltatási, pénzügyi stabilitási főigazgatóságának vezetője.

A főtitkár az Európai Bizottság legmagasabb szintű bürokratája, aki a szervezet egészét szolgálja az apparátus működésének irányításával.

Lemond Juncker
Martin Selmayr (jobbra) bizottsági főtitkár és Jean-Claude Juncker bizottsági elnök a 2019. június 21-i EU-csúcson Brüsszelben, címlapkép és kép forrása: Thierry Monasse/Getty Images
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
usa_zaszlo_2
vasút vonat keszthely pályaudvar
berlin nemetorszag
tel sieles magyarorszag koronavirus jarvany201030
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos elemzések, ötletek, lehetséges forgatókönyvek.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Ursula von der Leyen velemeny cikk digitalis atallas europai bizottsag 200219