FONTOS A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán
Uniós források

Lemond Juncker "buldózer" jobbkeze jövő héten

MTI
|
Portfolio
Martin Selmayr jövő héten lemond az Európai Bizottság főtitkári posztjáról azon aggályok eloszlatása érdekében, amelyek szerint Ursula von der Leyen bizottsági elnökké választásával túl sok lenne a német a testület vezetésében - jelentette kedden a Politico.
A vitatott körülmények között kinevezett Selmayr azt közölte a brüsszeli hírportállal, hogy döntéséről tájékoztatta az uniós tagállami vezetők által Jean-Claude Juncker utódjául jelölt von der Leyent is, akinek megbízatásáról ma, azaz kedd este dönt az Európai Parlament.

Von der Leyen ma reggel 9-től megtartotta beszédét az Európai Parlament plenáris ülésén, és elemzők szerint nem vehető biztosra, hogy összejön a legalább 374 támogató szavazat a 751-tagú parlamentben mögötte, ráadásul 400 támogató szavazat alatt elég rossz az optikája a leendő Bizottsági elnöknek a parlamenti érdekérvényesítés szempontjából. Von der Leyen maga is lemondott a német hadügyminiszteri posztról, illetve tegnap az EP-frakcióknak levelet is küldött különféle terveiről:

Azt mondtam neki, a legfontosabb most az, hogy megnyerje ezt a szavazást

- jelentette ki ma Selmayr.

Von der Leyen már előző nap utalt Selmayr távozására, amikor kiemelte, csak egy magas rangú német lehet a bizottság vezetésében, és ez remélhetőleg ő maga lesz.

Sokan bírálták a "hivatali visszásságokat", amelyeket szerintük elkövettek a Brüsszelben sokak által egyszerre csodált és rettegett német jogász tavaly februári kinevezésekor. Az egyesek által "buldózerként" jellemzett, Juncker jobbkezének tartott Selmayrt a nyilvánosság számára teljességgel váratlanul választották meg, Emily O'Reilly uniós ombudsman szerint egyenesen "puccsszerűen".

Selmayr úgy vélekedett, hogy utódja nagy valószínűséggel egy francia tisztségviselő lesz, például Olivier Guersent, az Európai Bizottság pénzügyi szolgáltatási, pénzügyi stabilitási főigazgatóságának vezetője.

A főtitkár az Európai Bizottság legmagasabb szintű bürokratája, aki a szervezet egészét szolgálja az apparátus működésének irányításával.

Lemond Juncker
Martin Selmayr (jobbra) bizottsági főtitkár és Jean-Claude Juncker bizottsági elnök a 2019. június 21-i EU-csúcson Brüsszelben, címlapkép és kép forrása: Thierry Monasse/Getty Images
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
eu-zaszlo-magyar-zaszlo-europai-unio-europai-parlament-valasztas-europai-parlamenti-valasztas-2024-es-europai-parlamenti-valasztas