1F28F5D2-2BEB-E340-A8B7-1DB5AA14A54B
Uniós források

Rendkívüli EU-csúcsot tarthatnak az új uniós költségvetésről

Portfolio
Valószínűleg szükség lesz egy, kizárólag a 2021-2027-es uniós költségvetési vitáknak szentelendő rendkívüli uniós csúcstalálkozó összehívására, de egyelőre korai minden találgatás arról, hogy erre mikor kerülhet sor – jelezte csütörtökön Zágrábban Charles Michel.

Az Európai Tanács új elnöke a horvát soros EU-elnökség indítása kapcsán járt a horvát fővárosban és a fenti kijelentés kapcsán a Bruxinfo azt jegyezte meg beszámolójában, hogy egyes jól értesült brüsszeli források február 21-re valószínűsítik a csúcs időpontját.

Ez azért lényeges, mert a decemberi EU-csúcson, amikor a finn soros elnökség javaslatára először beszéltek állam- és kormányfői szinten konkrét számokról a 2021-2027-es költségvetésnél, sok más téma is nyomta a 2 napos csúcstalálkozó napirendjét, egy rendkívüli EU-csúcs viszont csak ezzel a komplex témával foglalkozna. Ez azért is lenne indokolt, mert egyelőre továbbra sincs jelentős előrelépés a nagyobb vitás kérdésekben a tagállami blokkok között: a finn soros elnökség javaslatát a nettó haszonélvező tagállamok, főként a kohéziós és agrárpolitikai támogatások jelentős vágása miatt elutasítja, miközben viták zajlanak a klímavédelmi törekvésekhez rendelt uniós források elégségességéről, a jogállamiság és az EU-pénzek összekötéséről, a néhány tagállamnak járó brit visszatérítési rendszer eltörléséről és sok egyéb más témáról. Ráadásul a Brexit is legalább 60 milliárd eurós befizetés csökkenést okoz Michel tegnapi jelzése szerint, így ez is nehezíti a megegyezést a 27 bent maradó tagállam között.

A költségvetési viták tartalmáról néhány fontosabb közelmúltbeli cikkünk:

A decemberi EU-csúcs zárónyilatkozata érdekes módon Charles Michelt bízta meg azzal, hogy a következő időszakban mérje fel az egyes tagállamokban a vörös vonalakat a költségvetési vitában és az egyes tagállami igényeket és ezek alapján azonosítsa azt, hogy hogyan haladhat a vita.

Megfigyelők szerint ezzel csaknem kivette a legfiatalabb uniós tagállam, Horvátország kezéből, ennek a kulcsfontosságú egyeztetésnek a legnagyobb részét, és részben ez, részben a szerteágazó és súlyos viták táplálják azt a várakozást, hogy majd az év második felében, a német soros elnökség alatt lesz meg az alku a 2021-2027-es keretköltségvetés minden részletéről.

Ez viszont azzal a veszéllyel járna, hogy a 2014-2020-as ciklushoz hasonlóan (amiről a végső alku csak 2013 decemberében született meg) ismét késéssel tudna elindulni az új EU-ciklus, így Magyarországon például a pályázatok nagy volumenű kiírása, elbírálása és kifizetése inkább csak 2022-től indulhatna meg, miközben a mostani ciklus keretének 70%-a feletti rész már ki van fizetve a nyerteseknek.

Nem szokatlan, hogy a többéves pénzügyi keretről eltérőnek az álláspontok. Mindig szembetaláljuk magunkat azzal a dilemmával, ami a nettó befizetők és a nettó kedvezményezettek eltérő érdekei miatt keletkezik

– vélekedett Michel vendéglátója, Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök.

Lényeges volt az is a tegnapi zágrábi eseményen, hogy mind a horvát kormányfő, mind vendége bizakodónak mondta magát a tekintetben, hogy a következő hetekben sikerül olyan módosításokat javasolni a csatlakozási tárgyalások módszertanában, amelyek hatására Párizs félreteheti majd a bővítési folyamattal és az észak-macedón, továbbá az albán tárgyaláskezdéssel kapcsolatos fenntartásait. 

Címlapkép forrása: DARIO PIGNATELLI, Európai Tanács médiatára, Európai Unió

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
koronavírus covid-19 járvány orvos
pompeo
kórházi ápolás műtét elektróda
kórház orvosok koronavírus
trader23
foldgaz_vezetek
spacexshutter-20170905
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
2020. június 4.
Járműipar: Az új technológiák átrendezik az erőviszonyokat
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior modellező, pénzügyi modellező

Junior modellező, pénzügyi modellező

Kutató / Junior kutató

Kutató / Junior kutató
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén. Hogyan csináld a gyakorlatban?
Online előadás
Grafikonelemzési fortélyok aktuális tőzsdei helyzetekben.
gernot bluemel ausztria negy fukar unios helyreallitasi alap200531