Rendkívüli EU-csúcsot tarthatnak az új uniós költségvetésről
Uniós források

Rendkívüli EU-csúcsot tarthatnak az új uniós költségvetésről

Portfolio
Valószínűleg szükség lesz egy, kizárólag a 2021-2027-es uniós költségvetési vitáknak szentelendő rendkívüli uniós csúcstalálkozó összehívására, de egyelőre korai minden találgatás arról, hogy erre mikor kerülhet sor – jelezte csütörtökön Zágrábban Charles Michel.

Az Európai Tanács új elnöke a horvát soros EU-elnökség indítása kapcsán járt a horvát fővárosban és a fenti kijelentés kapcsán a Bruxinfo azt jegyezte meg beszámolójában, hogy egyes jól értesült brüsszeli források február 21-re valószínűsítik a csúcs időpontját.

Ez azért lényeges, mert a decemberi EU-csúcson, amikor a finn soros elnökség javaslatára először beszéltek állam- és kormányfői szinten konkrét számokról a 2021-2027-es költségvetésnél, sok más téma is nyomta a 2 napos csúcstalálkozó napirendjét, egy rendkívüli EU-csúcs viszont csak ezzel a komplex témával foglalkozna. Ez azért is lenne indokolt, mert egyelőre továbbra sincs jelentős előrelépés a nagyobb vitás kérdésekben a tagállami blokkok között: a finn soros elnökség javaslatát a nettó haszonélvező tagállamok, főként a kohéziós és agrárpolitikai támogatások jelentős vágása miatt elutasítja, miközben viták zajlanak a klímavédelmi törekvésekhez rendelt uniós források elégségességéről, a jogállamiság és az EU-pénzek összekötéséről, a néhány tagállamnak járó brit visszatérítési rendszer eltörléséről és sok egyéb más témáról. Ráadásul a Brexit is legalább 60 milliárd eurós befizetés csökkenést okoz Michel tegnapi jelzése szerint, így ez is nehezíti a megegyezést a 27 bent maradó tagállam között.

A költségvetési viták tartalmáról néhány fontosabb közelmúltbeli cikkünk:

A decemberi EU-csúcs zárónyilatkozata érdekes módon Charles Michelt bízta meg azzal, hogy a következő időszakban mérje fel az egyes tagállamokban a vörös vonalakat a költségvetési vitában és az egyes tagállami igényeket és ezek alapján azonosítsa azt, hogy hogyan haladhat a vita.

Megfigyelők szerint ezzel csaknem kivette a legfiatalabb uniós tagállam, Horvátország kezéből, ennek a kulcsfontosságú egyeztetésnek a legnagyobb részét, és részben ez, részben a szerteágazó és súlyos viták táplálják azt a várakozást, hogy majd az év második felében, a német soros elnökség alatt lesz meg az alku a 2021-2027-es keretköltségvetés minden részletéről.

Ez viszont azzal a veszéllyel járna, hogy a 2014-2020-as ciklushoz hasonlóan (amiről a végső alku csak 2013 decemberében született meg) ismét késéssel tudna elindulni az új EU-ciklus, így Magyarországon például a pályázatok nagy volumenű kiírása, elbírálása és kifizetése inkább csak 2022-től indulhatna meg, miközben a mostani ciklus keretének 70%-a feletti rész már ki van fizetve a nyerteseknek.

Nem szokatlan, hogy a többéves pénzügyi keretről eltérőnek az álláspontok. Mindig szembetaláljuk magunkat azzal a dilemmával, ami a nettó befizetők és a nettó kedvezményezettek eltérő érdekei miatt keletkezik

– vélekedett Michel vendéglátója, Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök.

Lényeges volt az is a tegnapi zágrábi eseményen, hogy mind a horvát kormányfő, mind vendége bizakodónak mondta magát a tekintetben, hogy a következő hetekben sikerül olyan módosításokat javasolni a csatlakozási tárgyalások módszertanában, amelyek hatására Párizs félreteheti majd a bővítési folyamattal és az észak-macedón, továbbá az albán tárgyaláskezdéssel kapcsolatos fenntartásait. 

Címlapkép forrása: DARIO PIGNATELLI, Európai Tanács médiatára, Európai Unió

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
feldolgozóipar