GettyImages-1187464786
Uniós források

Macron a 7 éves EU-költségvetésről: ma még nem lesz alku

Portfolio
MTI
Az Európai Unió következő hosszú távú költségvetésének meg kell őriznie azokat a politikákat, amelyek Európát naggyá tették, beleértve a közös agrárpolitikát - jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön Brüsszelben, az uniós csúcstalálkozót megelőzően.

A francia elnök érkezésekor kijelentette: "világossá akarom tenni a gazdáink számára, hogy mögöttük leszünk". Szavai szerint olyan Európában hisz, amely megőrzi az élelmiszerellátás önállóságát és jó minőségű élelmiszereket állít elő.

Véleménye szerint az unió 2021 utáni hétéves költségvetését illetően a tagországok vezetői nem jutnak kompromisszumra a csütörtöki tárgyalási napon.

Ez az első vita és sok eltérés van a tagállami álláspontok között, ezért a tárgyalás lezárása nem valószínű. Macron reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy módszertant és menetrendet azonban meg tudnak határozni.

A formálódó 2021-2027-es költségvetéssel kapcsolatos elmúlt hetekbeli fontosabb cikkeink:

Az, hogy ma nem lesz alku a 2021-2027-es büdzséről, nem új: a finn soros elnökség által minap közzétett javaslat sok eleméről nagy a vita még a tagállamok között, messze vannak az álláspontok és a tegnap bejelentett 2050-es klímacél és zöld megállapodás részleteit is ki kell még tárgyalni, hogy ez az egyes tagállamoknak mennyiben és hogyan segít a nagy átállás uniós költségvetésből való finanszírozásában. Névleg a magyar kormány is támogatná a 2050-es célt, de olyan feltételeket társított hozzá, amelyek végülis az ellenállás folytatását vetítik előre.

Angela Merkel német kancellár az EU-csúcsra érkezve riportereknek az mondta: az Európai Uniónak nagyon erős jelzést kell küldenie a világnak a klímaváltozás ügyében. A kancellár reményét fejezte ki, hogy a találkozó alkalmával egyetértés mutatkozik a tekintetben, hogy az unió minden tagállama támogatja azt a célkitűzést, hogy Európa gazdasága klímasemleges legyen.

Nagyon erős jelzés lenne, ha Európa azt üzenné a világnak, hogy a kontinens 2050-re teljesen klímasemlegessé válik, azonban ehhez feszített ütemű tárgyalásokra van szükség

- mondta. Merkel hozzátette, e tekintetben is gyümölcsöző együttműködést remél a december elején hivatalba lépett Charles Michel új európai tanácsi elnökkel, ahogy Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság új elnökével is.

Charles Michel is kifejtette álláspontját az ülésre érkezve a témában: szerinte jelentős mértékű befektetések kellenek a kutatás, az innováció és az új technológiák kifejlesztése területén a klímasemlegesség elérése érdekében.

Az Európai Tanács elnöke hozzátette, nagyszabású projektekre van szükség, hogy az Európai Unió 2050-re elérje a klímasemlegességet, és élen járjon a zöld gazdaság kiterjesztésében. Ehhez azonban olyan tervre van szükség, amely magában foglalja az uniós tagországok álláspontjait és figyelembe veszi a társadalmakra gyakorolt hatást is.

 A 2021 utáni hétéves uniós keretköltségvetéssel kapcsolatban kifejtette: az európai pénzügyi eszközök hatékony mobilizálása a legfontosabb szempont a tervezés közben megfogalmazott célok eléréséhez.

Címlapkép forrása: Christophe Morin/Bloomberg via Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Hamar Zoltán ZalaZone
oltás vakcina
koronavírus oltás pfizer
GettyImages-853538994 (2)
proud boys
joe biden usa amerika
GettyImages-1230685201
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres
európai uniós zászló európai bizottság