Majdnem újabb tömeges halpusztulás lett a balatoni vízszintet szabályozó EU-s projektből
Uniós források

Majdnem újabb tömeges halpusztulás lett a balatoni vízszintet szabályozó EU-s projektből

Portfolio
Anélkül kezdték el hétfőn a balatoni vízszint szabályozásával kapcsolatos uniós nagyprojekt újabb munkálatait Siófoknál, hogy a duzzasztott csatornaszakasz vizéből előtte kimentették volna a halakat, így tavaly november után csaknem újabb tömeges halpusztulás következett be - írja a 444.hu.

Mi ez a projekt?

A közelmúltban megkezdődött a Balaton vizét leeresztő Sió-zsilip és a Sió-csatorna felújítása egy eredetileg 14,5 milliárd forintosra tervezett uniós projekt keretében, amelyhez a kormány egy tavaly nyári határozattal jelentős többletforrásokat biztosított. Így most már 18,9 milliárd forintos keretről beszélhetünk, amiből 14,5 milliárd forint jön a Környezetvédelmi és Energiahatékonysági Operatív Programból (KEHOP), a további 4,4 milliárd forint pedig tisztán a magyar költségvetésből.

A projektet az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-Dunántúli Vízügyi Főigazgatóság konzorciuma valósítja meg és a hivatalos támogatási adatbázis szerint 2016 februárjában nyerték el a támogatást a „Balaton levezető rendszerének korszerűsítése” című munkára a KEHOP-1.3.0-15 - Fenntartható vízgazdálkodás infrastrukturális feltételeinek javítása című pályázatban. Az uniós társfinanszírozási ráta 65%, a pénz a Kohéziós Alapból érkezik.

A projekt adatlapja szerint az előkészítő munkálatok már 2018. áprilisában elkezdődtek, és az összes projektfeladattal 2022. december 31-re fognak végezni. Összesen 10,157 milliárd forintot már kifizettek a munkálatokra (legutóbb idén január 3-án fizettek), de ennek szinte teljes egésze még előleg alapú, hiszen számlaalapú kifizetés csak 215 millió forint volt eddig.

Mi történt tegnap?

A siófoki duzzasztott csatornaszakasz vizét ezen építkezés egyik fázisa miatt kellett leengedni, ugyanis most kezdik meg a duzzasztott rész alsó végét alkotó kiliti műtárgy átépítését az alapozással.

Kiderült azonban tegnap, hogy a vízügyesek ezen a szakaszon nem foglalkoztak a vízben lévő halakkal, így a vízszint leeresztése számukra csaknem végzetes lett.

Végül a siófoki horgászegyesület jelzésére napközben a vízügy néhány órán belül 20-30 centiméterrel megemelte ennek a résznek a vízszintjét, így az addig el nem pusztult halak megmenekültek. A helyi horgászegyesület elnökének jelzése szerint a pusztulás most minimális volt.

A lap emlékeztet rá, hogy legutóbb 2019. őszén fordult elő, hogy a vízügy hirtelen, bármiféle értesítés  és mentési terv nélkül leeresztette a siófoki városi szakasz vizét. Akkor megfogalmazása szerint

sok hal pusztult el, mert az illetékesek a horgászok jelzéseire sem reagáltak időben, és amikor végül nyitottak a zsilipen, a víz már csak a dögöket tudta lesodorni.

Miért van szükség a projektre?

A projekt adatlapja szerint a 2013-2014-es csapadékos időjárásból és megemelkedő vízszintből eredő káros következmények (súlyos belvíz és vízleengedési kapacitások korlátozott működése), illetve a klímahatásokkal kapcsolatos eddigi vizsgálatok növelik a Balaton vízszint szabályozására irányuló igényt. Összességében megállapítják a projekt készítői, hogy

Valós probléma a Balaton vízszintszabályozásának rugalmatlansága, mely a jelenlegi műtárgyak üzemeltetésével nem képes megfelelő biztonsággal követni a szélsőséges időjárási körülmények hatására egyre gyakrabban előforduló, rövid idő alatt jelentkező nagy mennyiségű csapadékterhelést.

Emellett a mezőgazdasági és nyári turisztikai szempontok sokasága is afelé mutat, hogy a vízszint szabályozás kérdését hathatósan meg kell oldani.

A vízjogi üzemeltetési engedély alsó és felső szabályozási határokat rögzít, azonban az alsó érték befolyásolására (+70 cm) nincs lehetőség. A felső szabályozási értéket (+110 cm) meghaladó, esetleg már károsan magas vízállást okozó többletvizek elvezetése kizárólag pedig a Siófoki vízszintszabályzó műtárgy megnyitásával a Sió-csatornán keresztül lehetséges, egyéb műszaki megoldás nem létezik.

Az adatlap szerint azonban a szélesebb tartományban történő szabályozás kézenfekvő megoldása a felső szabályozási érték megnövelése lenne (120 cm-re – a szerk.), ami egyben jelentős tartalékot is képez a vízkészletben, csökkentve ezzel az alsó szabályozási érték alatti vízállások valószínűségét. A felső szabályozási érték növelése jelentős kockázattal jár, miközben számos egyéb előnyt is hozna – állapítja meg az összefoglaló.  

Mindezek mentén végül a szöveg azt rögzíti: a stabil használatokat támogató állapot elérése érdekében szükséges az árvízi biztonság egyidejű növelése, azaz a teljes Sió-csatorna vízlevezető rendszerének felújítása és bővítése, valamint a fentiekkel összefüggésben a műtárgyak – vízszintszabályozó zsilip, hajózsilip, Balatonkiliti duzzasztó – átépítése, az új, megváltozott körülményekhez és igényekhez igazodóan. A nagyobb vízlevezető kapacitással párhuzamosan gondoskodni kell a csatorna mentén jelentkező szivárgó vizek összegyűjtéséről és azok elvezetéséről, a betorkolló vízfolyások és felszíni csapadékvíz bevezető műtárgyak átépítéséről, az újonnan kialakuló környezethez való hozzáillesztéséről.

A kormány által tavaly nyáron adott többletforrás révén a 2014-2020-as és a 2021-2027-es programozási időszakban, ütemezetten sor kerül a Siófoki nagyműtárgyak rekonstrukcióján ésa Sió-csatorna kapacitásbővítésén túl további projektelemek (vizes élőhelyek kialakítása, Sió mentiárvízvédelmi töltésáthelyezés) megvalósítására is - derül ki a tavaly őszi projekt sajtóközleményből.

Tervezett munkák a projekt során

A megvalósítás során az alábbi résztevékenységek elvégzését tervezik:

 • Siófoki nagyműtárgyak átépítése (Siófoki leeresztő zsilip, hajózsilip, Balatonkiliti mederduzzasztó)

 • Sió-csatorna rekonstrukciója (meder és depóniafejlesztés, feliszaposodás és zátonyok megszüntetése, magassághiányos depóniák rendezése, korona stabilizációja, műtárgyfelújítások, mederalakítás töltésáthelyezéssel, Sió árvízkapu nagyműtárgy környezetében uszadék terelő mobil műtárgy elhelyezése, áramlásjavító mederrekonstrukció)

 •  Vizes élőhelyek kialakítása I. ütem

 • Monitoring rendszer fejlesztése (hidrometeorológiai és hidrometriai állomások telepítése)

 • Balatoni növényzettérkép készítése

Képek forrása: balatonlevezeto.ovf.hu

A projekt várható eredményei

 • Új nagyműtárgyak építése a Sió-csatornán

 • Sió-csatorna magassági hiányos árvízvédelmi töltésrendszerének rendezése

 • Sió-csatorna árvízvédelmi töltés áthelyezés

 • Sió-csatorna mentén lévő, kimerült magasságú magas partok rendezése

 • VKI szerinti jó állapotú/jó potenciálú víztestek aránya növekszik

 • A Sió csatornán a hajózási feltételek javulnak

Tavaly nyáron összeszedtük a legnagyobb közvetlen Balaton-parti önkormányzati uniós projekteket és akkor ez az eredmény jött ki:

Azóta voltak frissebb hírek is a Balaton körüli fejlesztésekről:

Címlapkép forrása: MTI/Varga György

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Holdblog

Lelassult a globális vagyon növekedése

Eléggé lelassult a globális vagyon növekedése az elmúlt évtizedben. A UBS nemrég publikált Global Wealth Report 2024 című jelentése szerint míg 2000 és 2010 között... The post Lelassult a g

Kiszámoló

Mindent a CSOK Pluszról

Hitelügyintéző Gáborunk új videót csinált a CSOK Pluszról, ha gondolkodtál azon, hogy igénybe vedd, akkor érdemes végignézned. Ha kérdésed van, keresd meg őt, a honlapján megtalálod a tel

SPB Blog

Mi befolyásolja az olaj árát?

A kőolaj a világ egyik legfontosabb árucikke. Az árát sok paraméter befolyásolja és talán evidens lenne a kereslet-kínálat kapcsolatával kezdenünk, mégis jóval izgalmasabb tényező az olaj

Holdblog

Gombnyomásra működünk, mint a gépek

Emlékeinket, akár egy gép funkcióit, gyakorlatilag gombnyomásra elő lehet hívni. És nemcsak mi: külön szakma, külön tudomány, hogyan kell mások gombjait céltudatosan nyomogatni. De kik,... T

KonyhaKontrolling

Álom a megfizethető lakhatás

A naiv emberek körében terjeng a megfizethető lakhatás álma, amivel ráadásul szavazatokat is lehet vásárolni. Bár a politika mindig is teljesíthetetlen ígéretek játszótere volt, fontos, hogy

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyetlen lépéssel magára haragította Oroszország a világ egyik legerősebb katonai hatalmát: fontos szövetségest nyerhet Ukrajna
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ursula von der leyen