Majdnem újabb tömeges halpusztulás lett a balatoni vízszintet szabályozó EU-s projektből
Uniós források

Majdnem újabb tömeges halpusztulás lett a balatoni vízszintet szabályozó EU-s projektből

Portfolio
Anélkül kezdték el hétfőn a balatoni vízszint szabályozásával kapcsolatos uniós nagyprojekt újabb munkálatait Siófoknál, hogy a duzzasztott csatornaszakasz vizéből előtte kimentették volna a halakat, így tavaly november után csaknem újabb tömeges halpusztulás következett be - írja a 444.hu.

Mi ez a projekt?

A közelmúltban megkezdődött a Balaton vizét leeresztő Sió-zsilip és a Sió-csatorna felújítása egy eredetileg 14,5 milliárd forintosra tervezett uniós projekt keretében, amelyhez a kormány egy tavaly nyári határozattal jelentős többletforrásokat biztosított. Így most már 18,9 milliárd forintos keretről beszélhetünk, amiből 14,5 milliárd forint jön a Környezetvédelmi és Energiahatékonysági Operatív Programból (KEHOP), a további 4,4 milliárd forint pedig tisztán a magyar költségvetésből.

A projektet az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-Dunántúli Vízügyi Főigazgatóság konzorciuma valósítja meg és a hivatalos támogatási adatbázis szerint 2016 februárjában nyerték el a támogatást a „Balaton levezető rendszerének korszerűsítése” című munkára a KEHOP-1.3.0-15 - Fenntartható vízgazdálkodás infrastrukturális feltételeinek javítása című pályázatban. Az uniós társfinanszírozási ráta 65%, a pénz a Kohéziós Alapból érkezik.

A projekt adatlapja szerint az előkészítő munkálatok már 2018. áprilisában elkezdődtek, és az összes projektfeladattal 2022. december 31-re fognak végezni. Összesen 10,157 milliárd forintot már kifizettek a munkálatokra (legutóbb idén január 3-án fizettek), de ennek szinte teljes egésze még előleg alapú, hiszen számlaalapú kifizetés csak 215 millió forint volt eddig.

Mi történt tegnap?

A siófoki duzzasztott csatornaszakasz vizét ezen építkezés egyik fázisa miatt kellett leengedni, ugyanis most kezdik meg a duzzasztott rész alsó végét alkotó kiliti műtárgy átépítését az alapozással.

Kiderült azonban tegnap, hogy a vízügyesek ezen a szakaszon nem foglalkoztak a vízben lévő halakkal, így a vízszint leeresztése számukra csaknem végzetes lett.

Végül a siófoki horgászegyesület jelzésére napközben a vízügy néhány órán belül 20-30 centiméterrel megemelte ennek a résznek a vízszintjét, így az addig el nem pusztult halak megmenekültek. A helyi horgászegyesület elnökének jelzése szerint a pusztulás most minimális volt.

A lap emlékeztet rá, hogy legutóbb 2019. őszén fordult elő, hogy a vízügy hirtelen, bármiféle értesítés  és mentési terv nélkül leeresztette a siófoki városi szakasz vizét. Akkor megfogalmazása szerint

sok hal pusztult el, mert az illetékesek a horgászok jelzéseire sem reagáltak időben, és amikor végül nyitottak a zsilipen, a víz már csak a dögöket tudta lesodorni.

Miért van szükség a projektre?

A projekt adatlapja szerint a 2013-2014-es csapadékos időjárásból és megemelkedő vízszintből eredő káros következmények (súlyos belvíz és vízleengedési kapacitások korlátozott működése), illetve a klímahatásokkal kapcsolatos eddigi vizsgálatok növelik a Balaton vízszint szabályozására irányuló igényt. Összességében megállapítják a projekt készítői, hogy

Valós probléma a Balaton vízszintszabályozásának rugalmatlansága, mely a jelenlegi műtárgyak üzemeltetésével nem képes megfelelő biztonsággal követni a szélsőséges időjárási körülmények hatására egyre gyakrabban előforduló, rövid idő alatt jelentkező nagy mennyiségű csapadékterhelést.

Emellett a mezőgazdasági és nyári turisztikai szempontok sokasága is afelé mutat, hogy a vízszint szabályozás kérdését hathatósan meg kell oldani.

A vízjogi üzemeltetési engedély alsó és felső szabályozási határokat rögzít, azonban az alsó érték befolyásolására (+70 cm) nincs lehetőség. A felső szabályozási értéket (+110 cm) meghaladó, esetleg már károsan magas vízállást okozó többletvizek elvezetése kizárólag pedig a Siófoki vízszintszabályzó műtárgy megnyitásával a Sió-csatornán keresztül lehetséges, egyéb műszaki megoldás nem létezik.

Az adatlap szerint azonban a szélesebb tartományban történő szabályozás kézenfekvő megoldása a felső szabályozási érték megnövelése lenne (120 cm-re – a szerk.), ami egyben jelentős tartalékot is képez a vízkészletben, csökkentve ezzel az alsó szabályozási érték alatti vízállások valószínűségét. A felső szabályozási érték növelése jelentős kockázattal jár, miközben számos egyéb előnyt is hozna – állapítja meg az összefoglaló.  

Mindezek mentén végül a szöveg azt rögzíti: a stabil használatokat támogató állapot elérése érdekében szükséges az árvízi biztonság egyidejű növelése, azaz a teljes Sió-csatorna vízlevezető rendszerének felújítása és bővítése, valamint a fentiekkel összefüggésben a műtárgyak – vízszintszabályozó zsilip, hajózsilip, Balatonkiliti duzzasztó – átépítése, az új, megváltozott körülményekhez és igényekhez igazodóan. A nagyobb vízlevezető kapacitással párhuzamosan gondoskodni kell a csatorna mentén jelentkező szivárgó vizek összegyűjtéséről és azok elvezetéséről, a betorkolló vízfolyások és felszíni csapadékvíz bevezető műtárgyak átépítéséről, az újonnan kialakuló környezethez való hozzáillesztéséről.

A kormány által tavaly nyáron adott többletforrás révén a 2014-2020-as és a 2021-2027-es programozási időszakban, ütemezetten sor kerül a Siófoki nagyműtárgyak rekonstrukcióján ésa Sió-csatorna kapacitásbővítésén túl további projektelemek (vizes élőhelyek kialakítása, Sió mentiárvízvédelmi töltésáthelyezés) megvalósítására is - derül ki a tavaly őszi projekt sajtóközleményből.

Tervezett munkák a projekt során

A megvalósítás során az alábbi résztevékenységek elvégzését tervezik:

  • Siófoki nagyműtárgyak átépítése (Siófoki leeresztő zsilip, hajózsilip, Balatonkiliti mederduzzasztó)

  • Sió-csatorna rekonstrukciója (meder és depóniafejlesztés, feliszaposodás és zátonyok megszüntetése, magassághiányos depóniák rendezése, korona stabilizációja, műtárgyfelújítások, mederalakítás töltésáthelyezéssel, Sió árvízkapu nagyműtárgy környezetében uszadék terelő mobil műtárgy elhelyezése, áramlásjavító mederrekonstrukció)

  •  Vizes élőhelyek kialakítása I. ütem

  • Monitoring rendszer fejlesztése (hidrometeorológiai és hidrometriai állomások telepítése)

  • Balatoni növényzettérkép készítése

Képek forrása: balatonlevezeto.ovf.hu

A projekt várható eredményei

  • Új nagyműtárgyak építése a Sió-csatornán

  • Sió-csatorna magassági hiányos árvízvédelmi töltésrendszerének rendezése

  • Sió-csatorna árvízvédelmi töltés áthelyezés

  • Sió-csatorna mentén lévő, kimerült magasságú magas partok rendezése

  • VKI szerinti jó állapotú/jó potenciálú víztestek aránya növekszik

  • A Sió csatornán a hajózási feltételek javulnak

Tavaly nyáron összeszedtük a legnagyobb közvetlen Balaton-parti önkormányzati uniós projekteket és akkor ez az eredmény jött ki:

Azóta voltak frissebb hírek is a Balaton körüli fejlesztésekről:

Címlapkép forrása: MTI/Varga György

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A náci Németország példája kísérti Európát - Ukrajna messze van a vereségtől

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
adózás adó kettősadózás adórendszer adótörvény beszámoló szja szja-bevallás