Uniós források

Egyedi betegéletút azonosítót fejlesztettek ki 510 milliós EU-támogatásból

Portfolio
Sikeresen lezárta a Notebookspecialista Kft. azt a kutatás-fejlesztési projektjét, amelynek keretében egy - magasan kvalifikált és tapasztalt tagokból álló - klinikus-informatikus-matematikus team elkészítette az egészségügyi adatok Mesterséges Intelligencia alapú hasznosításának módszertanát és egy ezt megvalósító működő prototípust is – derül ki a cég szerkesztőségünkhöz eljuttatott projektzáró közleményéből.

A Notebookspecialista.hu Számítástechnikai Kft sikeres kutatás-fejlesztési projektet valósított meg „Orvosszakmai és betegéletút biztonságos adatkezelési protokollja, mesterséges intelligencia alapú orvosi mintavizsgáló szoba prototípus” kifejlesztésen keresztül egy innovatív, ágazatspecifikus, matematikai, statisztikai kutatási módszertan kialakítása” címmel. A projekt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében 509,37 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült.

A Notebookspecialista Kft 2019.11.15-én sikeresen befejezte a GINOP-2.1.1-15-2016-00898 azonosító számú kutatás-fejlesztési projektjét, amelynek keretében egy - magasan kvalifikált és tapasztalt tagokból álló - klinikus-informatikus-matematikus team elkészítette az egészségügyi adatok Mesterséges Intelligencia alapú hasznosításának módszertanát és egy ezt megvalósító működő prototípust is.

A kutatás eredményeként kidolgozásra került egy többfaktoros eljárással, aszimmetrikus matematikai kriptográfiai algoritmus rendszer segítségével létrehozott egyedi ún. betegéletút azonosító, amely a különböző kórházakban, szakrendelőkben, szolgáltatóknál keletkezett vagy gyűjtött diagnózisok, betegségek, eljárások, terápiák és egyéb történések adatait képes összerendelni. A betegéletút azonosítóval ellátott, de személyes adatoktól megfosztott adathalmaz megnyitotta az utat az orvos-szakmai kutatás-elemzés számára, így az évek során az intézményekben összegyűjtött értékes adatok hasznosítása felé.

A projekt eredményeként bizonyítást nyert, hogy az egészségügyben a Mesterséges Intelligencia felhasználása nem csak módszertani segítség, nem csak infrastrukturális műszaki kérdés, hanem ma az ágazatban még fel nem lelhető interdiszciplináris kooperáció szempontjából is kultúra teremtő innováció. A folyamatok megtervezése mellett külön kiemelt kutatási feladat volt a különböző szakterületek szakembereihez alkalmazkodó, infó- grafikai és kommunikációs technikák kidolgozása.

Megvalósult az orvosi, matematikai és informatikai szakemberek együttműködése, kidolgozásra került a hipotézis felvetés, a probléma megfogalmazása és algoritmizálása valamint az adatmodell szerkezetek közötti tartalmi összhang. A projekt megbirkózott azzal a kritikus kihívással, hogy a megalkotott rendszer képes legyen az első felvetéstől az eredmény kinyeréséig tartó bonyolult és sok lépésből álló iteráció időtartama alatt is fenntartani a különböző diszciplinákból érkező és gondolkodású szakemberek közös érdeklődését, kölcsönös tiszteletét, alkalmazkodását és türelmét.

A virtuális kutató szoba projekt eredménye több mint egy egyszerű adattárház és a hozzá tartozó adatpiacok megalkotása. Olyan interaktív felületet és hozzá tartozó kutatási modell alkotási módszertant sikerült kifejleszteni, amely segítségével akár meglévő orvosi szakmai hipotézis bizonyítására vagy elvetésére, akár matematikai algoritmusok segítségével felvetett összefüggések alapján indukált biológiai vagy epidemiológiai válaszok keresésére is lehetőség nyílik.

A továbbiakban is várjuk a különböző EU-sfejlesztések projekt közleményeit az uniosprojekt@portfolio.hu címre, amelyeket térítésmentesen közzéteszünk a Portfolio Uniós Források rovatában.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
Delta_4_1500