Hiába a magyar reformtervek, Brüsszel nem készül az euróbevezetési feltételek módosítására
Uniós források

Hiába a magyar reformtervek, Brüsszel nem készül az euróbevezetési feltételek módosítására

Portfolio
„Míg a monetáris unió elmélyítésére folyamatosak az erőfeszítések, a csatlakozási kritériumok felülvizsgálatával kapcsolatos tervről nem hallottam” – így reagált az Európai Bizottság magyarországi képviseletvezetője a Figyelőnek adott interjúban arra a kérdésre, hogy újratervezik-e a közös valuta bevezetésének feltételrendszerét, mint ahogy azt Matolcsy György jegybankelnök szorgalmazza. Zupkó Gábor ezzel együtt emlékeztetett arra, hogy Magyarországnak a régió többi országhoz hasonlóan előbb-utóbb be kell vezetnie az eurót, hiszen ezt vállalta a 2004-es uniós csatlakozáskor.

A képviseletvezető szerint Magyarország már nem áll messze az euróbevezetés hivatalos feltételeinek teljesítésétől, „de mind a kormány, mind pedig a Magyar Nemzeti Bank gazdasági fejlettséghez is köti a közös pénz átvételét. Nem pusztán a maastrichti kritériumok teljesítéséhez.”

Zupkó rámutatott arra, hogy

Magyarországon népszerű az EU valutája, csakúgy, mint az uniós tagság. Nálunk hetven százalék feletti az utóbbi támogatottsága. Ezt sokan irigyelhetik még az alapító tagállamokban is.

Arra a felvetésre, hogy a kritikusok szerint nagy falat lenne Magyarországnak az euró, mert nem elég erős ehhez még a gazdaságunk és fel kell adnunk hozzá a monetáris önállóságunkat, a Bizottság tisztviselője úgy reagált: „Nézze, a témában tudok pozitív példát mondani: Magyarország északi szomszédját. Amióta Szlovákia bevezette az eurót, még versenyképesebb lett és töretlen a fejlődése.”

Az interjúban a 2021-2027-es uniós költségvetés témája is több helyen szóba került, amely kapcsán Zupkó Gábor többek között az alábbiakat mondta:

  • A február 20-i rendkívüli EU-csúcson „a megállapodás jó hír lenne, mivel így a jelenlegi költségvetési ciklus vége után jó eséllyel késlekedés nélkül indulhatnának az új programok”
  • A Bizottság által másfél éve nyilvánosságra hozott költségvetési javaslat kapcsán hangsúlyozta: „szeretnénk egy versenyképes, globálisan erősebb, klímasemleges Európát, miközben a hagyományosan jól működő programokat is fent szeretnénk tartani. Ezekkel a célkitűzésekkel a büdzsének is arányban kell állnia.”
  • Ezzel kapcsolatban megjegyezte: A kohéziós és az agrártámogatások a továbbiakban is mintegy 30-30%-os arányt jelentenek majd a büdzsé kiadási oldalán, míg a többi program, új célok együttesen érnék el ezt az arányt.

Az uniós költségvetés kapcsán a legfrissebb javaslatok:

A Brexit kapcsán várható együttműködési kereteiről azt mondta Zupkó: egyedi megállapodás fog majd születni vele, ami nem hasonlít például az EU-Norvégia együttműködéshez, hiszen a britek nem szeretnének a közös piac és a vámunió tagjai lenni, de közben szoros kereskedelmi kapcsolatokra is törekszenek.

Hozzátette: „Az előzetes tárgyalási pozíciók azt jelzik, hogy sok területen hasonlóak a célok – például közös a szándék a tarifa- és kvótamentes árukereskedelemre -, de számos területen egyelőre eltérnek, és a gyümölcsöző kereskedelmi egyezményhez is szükséges az egyenlő versenyfeltételek kölcsönös biztosítása.”

Címlapkép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Kiszámoló

Jön a QR kódos fizetés szeptembertől

Magyarország a nyolcvanas-kilencvenes években az elmaradottsága okán kimaradt a csekkes fizetésből és egyből az akkor modernnek számító bankkártyás fizetés korszakába lépett be. (A kilencve

Holdblog

Megválnak az Nvidiától a fedezeti alapok

Még mindig a legtrendibb papír az Nvidia, de az adatok szerint a hedge fundok inkább csökkentik részesedésüket a vállalatban. Az ábra azt mutatja, hogy mely... The post Megválnak az Nvidiától a

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Az EU kirakta a fegyvereket az asztalra, kereszttűzbe kerülhet Magyarország

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Ez is érdekelhet
wernerhoyer