Zupko Gabor europai bizottsag eurobevezetes mnb kriteriumok
Uniós források

Hiába a magyar reformtervek, Brüsszel nem készül az euróbevezetési feltételek módosítására

Portfolio
„Míg a monetáris unió elmélyítésére folyamatosak az erőfeszítések, a csatlakozási kritériumok felülvizsgálatával kapcsolatos tervről nem hallottam” – így reagált az Európai Bizottság magyarországi képviseletvezetője a Figyelőnek adott interjúban arra a kérdésre, hogy újratervezik-e a közös valuta bevezetésének feltételrendszerét, mint ahogy azt Matolcsy György jegybankelnök szorgalmazza. Zupkó Gábor ezzel együtt emlékeztetett arra, hogy Magyarországnak a régió többi országhoz hasonlóan előbb-utóbb be kell vezetnie az eurót, hiszen ezt vállalta a 2004-es uniós csatlakozáskor.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A képviseletvezető szerint Magyarország már nem áll messze az euróbevezetés hivatalos feltételeinek teljesítésétől, „de mind a kormány, mind pedig a Magyar Nemzeti Bank gazdasági fejlettséghez is köti a közös pénz átvételét. Nem pusztán a maastrichti kritériumok teljesítéséhez.”

Zupkó rámutatott arra, hogy

Magyarországon népszerű az EU valutája, csakúgy, mint az uniós tagság. Nálunk hetven százalék feletti az utóbbi támogatottsága. Ezt sokan irigyelhetik még az alapító tagállamokban is.

Arra a felvetésre, hogy a kritikusok szerint nagy falat lenne Magyarországnak az euró, mert nem elég erős ehhez még a gazdaságunk és fel kell adnunk hozzá a monetáris önállóságunkat, a Bizottság tisztviselője úgy reagált: „Nézze, a témában tudok pozitív példát mondani: Magyarország északi szomszédját. Amióta Szlovákia bevezette az eurót, még versenyképesebb lett és töretlen a fejlődése.”

Az interjúban a 2021-2027-es uniós költségvetés témája is több helyen szóba került, amely kapcsán Zupkó Gábor többek között az alábbiakat mondta:

  • A február 20-i rendkívüli EU-csúcson „a megállapodás jó hír lenne, mivel így a jelenlegi költségvetési ciklus vége után jó eséllyel késlekedés nélkül indulhatnának az új programok”
  • A Bizottság által másfél éve nyilvánosságra hozott költségvetési javaslat kapcsán hangsúlyozta: „szeretnénk egy versenyképes, globálisan erősebb, klímasemleges Európát, miközben a hagyományosan jól működő programokat is fent szeretnénk tartani. Ezekkel a célkitűzésekkel a büdzsének is arányban kell állnia.”
  • Ezzel kapcsolatban megjegyezte: A kohéziós és az agrártámogatások a továbbiakban is mintegy 30-30%-os arányt jelentenek majd a büdzsé kiadási oldalán, míg a többi program, új célok együttesen érnék el ezt az arányt.

Az uniós költségvetés kapcsán a legfrissebb javaslatok:

A Brexit kapcsán várható együttműködési kereteiről azt mondta Zupkó: egyedi megállapodás fog majd születni vele, ami nem hasonlít például az EU-Norvégia együttműködéshez, hiszen a britek nem szeretnének a közös piac és a vámunió tagjai lenni, de közben szoros kereskedelmi kapcsolatokra is törekszenek.

Hozzátette: „Az előzetes tárgyalási pozíciók azt jelzik, hogy sok területen hasonlóak a célok – például közös a szándék a tarifa- és kvótamentes árukereskedelemre -, de számos területen egyelőre eltérnek, és a gyümölcsöző kereskedelmi egyezményhez is szükséges az egyenlő versenyfeltételek kölcsönös biztosítása.”

Címlapkép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
bet
magyar falu vidék
trader23
email számítógép shutter
traders
schanda tamas operativ torzs bejelentesek201030
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos elemzések, ötletek, lehetséges forgatókönyvek.
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Kover Laszlo figyelmeztetes veto jogallamisag unios penz201030