vasut eve magyarorszag europai unio kozlekedes
Uniós források

A vasút éve lesz 2021 az EU-ban

Portfolio
Az Európai Bizottság ma javaslatot tett arra, hogy 2021 legyen a vasút európai éve. A kezdeményezés az Európai Zöld Megállapodás közlekedéssel kapcsolatos célkitűzéseinek megvalósítását hivatott elősegíteni. Ennek érdekében 2021-ben számos rendezvény és kampány fogja népszerűsíteni a vasúti közlekedést mint fenntartható, innovatív és biztonságos közlekedési módot.

A mai bejelentésről szóló közlemény szerint a rendezvénysorozat reflektorfénybe fogja állítani, milyen előnyökkel jár a vasúti közlekedés az emberek, a gazdaság és az éghajlat szempontjából, egyúttal pedig azokra a kihívásokra is választ keres majd, amelyek még mindig hátráltatják az egységes, határok nélküli európai vasúti térség létrehozását. A kezdeményezés ezáltal hozzá fog járulni a vasúti modernizáció felgyorsításához.

A Bizottság ma javaslatot tett a 2050-es klímacél törvénybe foglalására is, erről külön cikkünk:

Mivel az egyik legfenntarthatóbb és legbiztonságosabb közlekedési mód, a vasúti közlekedés fontos szerepet fog betölteni Európa jövőbeli mobilitási rendszerében – hangsúlyozza a Bizottság közleménye.

Ez az egyetlen olyan közlekedési rendszer, amely 1990 óta szinte folyamatosan csökkentette CO2-kibocsátását, miközben szállítási volumene növekedett. A vasút Európa-szerte összeköti az embereket, a régiókat és a vállalkozásokat, és európai örökségünknek és kultúránknak is részét képezi.

2021-ben a vasút történetének számos fontos évfordulóját is ünnepelhetjük: többek között a Párizs és Brüsszel közötti első vasúti összeköttetés kiépítésének 175. évfordulóját, valamint a francia TGV gyorsvasút 40. és a német ICE gyorsvasút 30. születésnapját.

Ahhoz, hogy az Európai Unió 2021-et a vasút európai évének nyilvánítsa, a Bizottság javaslatát az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak is el kell fogadnia – emlékeztet a közlemény. Címlapkép forrása: MTI/Mihádák Zoltán

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
erdogan törökország
m777 vontatott tarack stock
orosz tank harckocsi páncélos ukrajna ukrán stock
olaj hordó
budapest lakások
nato zászló getty stock
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
europai bizottsag