Mi történhetett Trumppal? Visszavinné Amerikát a Párizsi Klímaegyezménybe?
Üzlet

Mi történhetett Trumppal? Visszavinné Amerikát a Párizsi Klímaegyezménybe?

Portfolio
Visszaléphet a Párizsi Klímaegyezménybe az Egyesült Államok - legalább is erre utalnak Donald Trump elnöknek a norvég kormányfővel folytatott tárgyalásait követően ejtett, az elnök eddigi munkásságát ismerve óvatosan veendő szavai. Trump alig több mint fél évvel ezelőtt deklarálta kilépési szándékát a világ legnagyobb összehangolt klímavédelmi összefogásából, amely az Egyesült Államokon kívül a világ összes országának támogatását bírja.
Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke egyebek mellett jól ismert azon tulajdonságáról is, hogy álláspontját egy pillanat alatt képes megváltoztatni, nem ritkán éppen egy-egy fontos megbeszélés közben is. Valami hasonló történt szerdán is, amikor Trump a norvég kormányfővel folytatott megbeszélést. A jelek szerint Erna Solberg, a skandináv ország miniszterelnöke kiváló meggyőző képességgel rendelkezik. A rövid megbeszélést követő rövid közös sajtótájékoztatón ugyanis

az USA elnöke azt mondta, az Egyesült Államok elképzelhetőnek tartja a Párizsi Klímaegyezménybe való visszatérést

Ezen túl a tudósítások szerint rendkívül hízelgő szavakat ejtett Norvégia jelentős vízenergia kapacitásáról is.

Emlékezetes, Trump tavaly nyáron jelentette be, hogy országa kilép a Párizsi Klímaegyezményből, és azóta is rendszeresen hangoztatja a klímaváltozással, illetve az abban az emberiség által betöltött szereppel kapcsolatos szkeptikus véleményét. Korábbi megnyilatkozásai rendre a fosszilis energiahordozók melletti elkötelezettségét, és a megújulókkal szembeni ellenérzéseit tükrözték, hasonlóan az energia- és klímapolitika általa kijelölt kormányzati felelőseihez.

A környezet- és klímavédelem ügyének marginalizálódása Trump döntéseiben is tükröződik, például a legutóbb bejelentett, minden korábbinál szélesebb körű offshore olaj- és gázkitermelési engedélyeztetési tervében.

Bár az USA technikailag csak a következő elnökválasztást követően léphet ki az egyezmény hatálya alól, azonban az elnök tavaly júniusi deklarációja a kilépésről - amely nemzetközi összevetésben példátlan - az ország bizonyos mértékű elszigetelődését okozta.

A norvég kormányfővel közösen tartott sajtóeseményen Solberg megjegyezte, hogy országában az Egyesült Államokban gyártott Tesla elektromos autók nagyon népszerűek, amire Trump sajátos stílusában úgy reagált:

Ó, jó. Nos, ez jó.

A Quartz beszámolója szerint mindazonáltal Trump nem teljesen tette magáévá a skandináv zöld gondolkodást, ugyanis a sajtókonferencián ismét kritikával illette az elnökválasztási kapmpányban legnagyobb riválisát, Hillary Clintont és szélenergia támogató politikáját.

Bíróság elé vinné az olajóriásokat New York New York város ökormányzata keresetet nyújtott be a Shell, az ExxonMobil, a BP, a Chevron, valamint a Conoco-Phillips - vagyis a világ öt legnagyobb tőzsdén kereskedett olajvállalata ellen, miután azok szerinte felelősek a várost a klímaváltozásból eredően érő jelenlegi és jövőbeni pusztításért. A The Washington Post beszámolója szerint a város azt állítja, a szóban forgó társaságok együttesen a teljes üvegházgáz-kibocsátás 11 százalékát produkálták az általuk az évek alatt értékesített olaj- és gáztermékek révén. A kereset célja, hogy a város a klímaváltozás hatásai elleni védekezés költségeit áthárítsa a társaságokra, amelyek "csaknem minden tőlük telhetőt megtettek ennek az egzisztenciális fenyegetésnek az előidézéséért" - fogalmaz a dokumentum. Korábban egyebek mellett San Francisco és Oakland is hasonló okból és céllal kezdeményezett peres eljárást az olajvállalatok ellen.

Címlapkép: shutterstock
izernorbert0922
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
online bolt_shutter