Mi történhetett Trumppal? Visszavinné Amerikát a Párizsi Klímaegyezménybe?
Üzlet

Mi történhetett Trumppal? Visszavinné Amerikát a Párizsi Klímaegyezménybe?

Portfolio
Visszaléphet a Párizsi Klímaegyezménybe az Egyesült Államok - legalább is erre utalnak Donald Trump elnöknek a norvég kormányfővel folytatott tárgyalásait követően ejtett, az elnök eddigi munkásságát ismerve óvatosan veendő szavai. Trump alig több mint fél évvel ezelőtt deklarálta kilépési szándékát a világ legnagyobb összehangolt klímavédelmi összefogásából, amely az Egyesült Államokon kívül a világ összes országának támogatását bírja.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet
Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke egyebek mellett jól ismert azon tulajdonságáról is, hogy álláspontját egy pillanat alatt képes megváltoztatni, nem ritkán éppen egy-egy fontos megbeszélés közben is. Valami hasonló történt szerdán is, amikor Trump a norvég kormányfővel folytatott megbeszélést. A jelek szerint Erna Solberg, a skandináv ország miniszterelnöke kiváló meggyőző képességgel rendelkezik. A rövid megbeszélést követő rövid közös sajtótájékoztatón ugyanis

az USA elnöke azt mondta, az Egyesült Államok elképzelhetőnek tartja a Párizsi Klímaegyezménybe való visszatérést

Ezen túl a tudósítások szerint rendkívül hízelgő szavakat ejtett Norvégia jelentős vízenergia kapacitásáról is.

Emlékezetes, Trump tavaly nyáron jelentette be, hogy országa kilép a Párizsi Klímaegyezményből, és azóta is rendszeresen hangoztatja a klímaváltozással, illetve az abban az emberiség által betöltött szereppel kapcsolatos szkeptikus véleményét. Korábbi megnyilatkozásai rendre a fosszilis energiahordozók melletti elkötelezettségét, és a megújulókkal szembeni ellenérzéseit tükrözték, hasonlóan az energia- és klímapolitika általa kijelölt kormányzati felelőseihez.

A környezet- és klímavédelem ügyének marginalizálódása Trump döntéseiben is tükröződik, például a legutóbb bejelentett, minden korábbinál szélesebb körű offshore olaj- és gázkitermelési engedélyeztetési tervében.

Bár az USA technikailag csak a következő elnökválasztást követően léphet ki az egyezmény hatálya alól, azonban az elnök tavaly júniusi deklarációja a kilépésről - amely nemzetközi összevetésben példátlan - az ország bizonyos mértékű elszigetelődését okozta.

A norvég kormányfővel közösen tartott sajtóeseményen Solberg megjegyezte, hogy országában az Egyesült Államokban gyártott Tesla elektromos autók nagyon népszerűek, amire Trump sajátos stílusában úgy reagált:

Ó, jó. Nos, ez jó.

A Quartz beszámolója szerint mindazonáltal Trump nem teljesen tette magáévá a skandináv zöld gondolkodást, ugyanis a sajtókonferencián ismét kritikával illette az elnökválasztási kapmpányban legnagyobb riválisát, Hillary Clintont és szélenergia támogató politikáját.

Bíróság elé vinné az olajóriásokat New York New York város ökormányzata keresetet nyújtott be a Shell, az ExxonMobil, a BP, a Chevron, valamint a Conoco-Phillips - vagyis a világ öt legnagyobb tőzsdén kereskedett olajvállalata ellen, miután azok szerinte felelősek a várost a klímaváltozásból eredően érő jelenlegi és jövőbeni pusztításért. A The Washington Post beszámolója szerint a város azt állítja, a szóban forgó társaságok együttesen a teljes üvegházgáz-kibocsátás 11 százalékát produkálták az általuk az évek alatt értékesített olaj- és gáztermékek révén. A kereset célja, hogy a város a klímaváltozás hatásai elleni védekezés költségeit áthárítsa a társaságokra, amelyek "csaknem minden tőlük telhetőt megtettek ennek az egzisztenciális fenyegetésnek az előidézéséért" - fogalmaz a dokumentum. Korábban egyebek mellett San Francisco és Oakland is hasonló okból és céllal kezdeményezett peres eljárást az olajvállalatok ellen.

Címlapkép: shutterstock
qr-kód mobilapp
GettyImages-864893078
bull
cramer
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Felügyelő

Felügyelő
Online előadás
Olvass a grafikonban és lovagold meg a trendet!
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
rontgen_felvetel