Jön az új fizetési rendszer Magyarországon - Íme a menetrend
Üzlet

Jön az új fizetési rendszer Magyarországon - Íme a menetrend

Turzó Ádám Pál
2019. július 1-jétől a hazai forint átutalásaink legfeljebb 5 másodpercen belül, 0-24 órában, a hét minden napjában célba érnek, ennek érdekében a háttérben a bankok és a központi rendszert üzemeltető Giro oldalán már javában tesztelik a rendszert és a csatlakozásra készülnek. A Giro segítségével összeszedtük a legfontosabb eddig elért mérföldköveket és a jövő júliusig tartó menetrendet.
2015. szeptemberében már szó volt arról, hogy Magyarországon belátható időn belül egy azonnali fizetési rendszert hozhatnak létre. Bartha Lajos akkor azt mondta, nem egy, de nem is 10 éven belül várható az új rendszer. Ma már tudjuk, jövő év közepén, július elsejével indul el az új rendszer, amely révén 0-24 órában a hét minden napján pár másodperc alatt célba ér a pénzünk.

Az azonnali fizetési rendszer (AFR) legfontosabb paraméterei:
  • Minden bank csatlakozik a rendszerhez, mely 2019. július 1-jén kezdi meg működését,
  • az azonnali rendszer egész évben, 0-24 órában, a hét minden napján működik, a tervezett karbantartásra legfeljebb évente 24 órája lesz a bankoknak,
  • a tranzakciók tipikusan 1-2 másodpercen (de maximum 5 másodpercen) belül teljesülnek, a pénz a címzett számlájára kerül, és akár egyből el is költhető,
  • a magyar központi rendszert eleve úgy építik meg, hogy később az európai uniós SEPA szabványoknak is megfelelhessen, illetve később eurós fizetési tranzakciókat is képes legyen kezelni,
  • a magánszemélyek esetében minden 10 millió forint alatti átutalás azonnali lesz. (Kivételt jelentenek a papír alapon benyújtott utalások, és az átutalási megbízás alapján későbbi értéknappal teljesítendő tételek),
  • a vállalatok és egyéb szervezetek által indított utalások esetében csak a 10 millió forint alatti és egyedi, egyesével benyújtott utalásokra vonatkoznak az új, kötelező szabályok. A több, egyedi utalást tartalmazó kötegek feldolgozási módjáról a bankok üzletszabályzataikban és az ügyfeleikkel kötött szerződéseikben szabadon rendelkezhetnek.
  • Az azonnali fizetési rendszerben másodlagos bankszámla azonosítóval is indíthatók utalások, mint pl. mobiltelefonszám vagy e-mail cím, és egy új típusú tranzakció, a fizetési kérelem is szerepel benne. Ezek segítségével egyrészt csak e-mail vagy telefonszám megadásával is utalhatunk majd (bankszámlaszám ismerete nélkül), másrészt bolti mobilfizetési és személyek közötti fizetési megoldások is születhetnek.
  • A fizetési kérelem esetében a nem pénzforgalmi (pl. közüzemi) szolgáltatók akár a számlavezető bankjukat kikerülve, közvetlenül is csatlakozhatnak a központi infrastruktúrához. Mindenki ugyanazt az ügyfélbarát szabványt fogja használni.


2017. márciusában született meg a döntés arról, hogy a jegybank tulajdonában álló Giro Zrt. fogja létrehozni az azonnali fizetési rendszer központi infrastruktúráját, 2018. januárjában pedig már kiválasztásra került az azonnali fizetés alapinfrastruktúrájának szállítója: a dán Nets szállítja a rendszert.

A technikai előkészületek mellett az MNB és a Giro annak lehetőségét is szeretné megteremteni, hogy az azonnali fizetési rendszerre épülő új szolgáltatásokra a bankok versenyképes árazást vezethessenek be. Ezért 2018. augusztusában a Giro Zrt. Igazgatósága elfogadta a Bankközi Klíring Rendszer új árazási koncepcióját, melynek értelmében a Giro 2019. január 1-jétől a jelenlegi tranzakcióalapú árazásról a rendszerterhelés szerinti csomagárazásra tér át. A GIROInstant kiegészítő szolgáltatásai (fizetési kérelem és másodlagos számlaazonosító) tranzakcióit külön díj felszámítása nélkül biztosítja majd a Giro.

2018. októberében a projekt újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett. A Nets határidőre és megfelelő minőségben átadta a magyar sajátosságokkal bővített azonnali elszámolásforgalmi szoftvert, a Giro pedig ezzel egyidőben felépítette az üzemeltetéshez szükséges alapinfrastruktúrát. A kezdeti teszteredmények biztatóak.

2018. októbere és december 31. között a bankokkal közös technikai csatlakozási tesztek zajlanak, majd jövő január és március 31. között önkéntes üzleti tesztekre kerül sor. 2019. április 1 és május 31. között pedig a kötelező üzleti tesztek következnek. A legfontosabb mérföldköveket az alábbi táblázatban szedtük össze:

Jön az új fizetési rendszer Magyarországon - Íme a menetrend
Kapcsolódó cikkeink:
A Budapesti Elektromos Mûvek Nyrt. MTI
roosevelt 7_8 iroda shutter
weworkiroda2
BET
Mosoczi_Laszlo_Jaszbereny_ikop1500
Richter
An oil pumping unit, also known as a
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
A Budapesti Elektromos Mûvek Nyrt. MTI