Üzlet

Jön az új fizetési rendszer Magyarországon - Íme a menetrend

2019. július 1-jétől a hazai forint átutalásaink legfeljebb 5 másodpercen belül, 0-24 órában, a hét minden napjában célba érnek, ennek érdekében a háttérben a bankok és a központi rendszert üzemeltető Giro oldalán már javában tesztelik a rendszert és a csatlakozásra készülnek. A Giro segítségével összeszedtük a legfontosabb eddig elért mérföldköveket és a jövő júliusig tartó menetrendet.
2015. szeptemberében már szó volt arról, hogy Magyarországon belátható időn belül egy azonnali fizetési rendszert hozhatnak létre. Bartha Lajos akkor azt mondta, nem egy, de nem is 10 éven belül várható az új rendszer. Ma már tudjuk, jövő év közepén, július elsejével indul el az új rendszer, amely révén 0-24 órában a hét minden napján pár másodperc alatt célba ér a pénzünk.

Az azonnali fizetési rendszer (AFR) legfontosabb paraméterei:
  • Minden bank csatlakozik a rendszerhez, mely 2019. július 1-jén kezdi meg működését,
  • az azonnali rendszer egész évben, 0-24 órában, a hét minden napján működik, a tervezett karbantartásra legfeljebb évente 24 órája lesz a bankoknak,
  • a tranzakciók tipikusan 1-2 másodpercen (de maximum 5 másodpercen) belül teljesülnek, a pénz a címzett számlájára kerül, és akár egyből el is költhető,
  • a magyar központi rendszert eleve úgy építik meg, hogy később az európai uniós SEPA szabványoknak is megfelelhessen, illetve később eurós fizetési tranzakciókat is képes legyen kezelni,
  • a magánszemélyek esetében minden 10 millió forint alatti átutalás azonnali lesz. (Kivételt jelentenek a papír alapon benyújtott utalások, és az átutalási megbízás alapján későbbi értéknappal teljesítendő tételek),
  • a vállalatok és egyéb szervezetek által indított utalások esetében csak a 10 millió forint alatti és egyedi, egyesével benyújtott utalásokra vonatkoznak az új, kötelező szabályok. A több, egyedi utalást tartalmazó kötegek feldolgozási módjáról a bankok üzletszabályzataikban és az ügyfeleikkel kötött szerződéseikben szabadon rendelkezhetnek.
  • Az azonnali fizetési rendszerben másodlagos bankszámla azonosítóval is indíthatók utalások, mint pl. mobiltelefonszám vagy e-mail cím, és egy új típusú tranzakció, a fizetési kérelem is szerepel benne. Ezek segítségével egyrészt csak e-mail vagy telefonszám megadásával is utalhatunk majd (bankszámlaszám ismerete nélkül), másrészt bolti mobilfizetési és személyek közötti fizetési megoldások is születhetnek.
  • A fizetési kérelem esetében a nem pénzforgalmi (pl. közüzemi) szolgáltatók akár a számlavezető bankjukat kikerülve, közvetlenül is csatlakozhatnak a központi infrastruktúrához. Mindenki ugyanazt az ügyfélbarát szabványt fogja használni.


2017. márciusában született meg a döntés arról, hogy a jegybank tulajdonában álló Giro Zrt. fogja létrehozni az azonnali fizetési rendszer központi infrastruktúráját, 2018. januárjában pedig már kiválasztásra került az azonnali fizetés alapinfrastruktúrájának szállítója: a dán Nets szállítja a rendszert.

A technikai előkészületek mellett az MNB és a Giro annak lehetőségét is szeretné megteremteni, hogy az azonnali fizetési rendszerre épülő új szolgáltatásokra a bankok versenyképes árazást vezethessenek be. Ezért 2018. augusztusában a Giro Zrt. Igazgatósága elfogadta a Bankközi Klíring Rendszer új árazási koncepcióját, melynek értelmében a Giro 2019. január 1-jétől a jelenlegi tranzakcióalapú árazásról a rendszerterhelés szerinti csomagárazásra tér át. A GIROInstant kiegészítő szolgáltatásai (fizetési kérelem és másodlagos számlaazonosító) tranzakcióit külön díj felszámítása nélkül biztosítja majd a Giro.

2018. októberében a projekt újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett. A Nets határidőre és megfelelő minőségben átadta a magyar sajátosságokkal bővített azonnali elszámolásforgalmi szoftvert, a Giro pedig ezzel egyidőben felépítette az üzemeltetéshez szükséges alapinfrastruktúrát. A kezdeti teszteredmények biztatóak.

2018. októbere és december 31. között a bankokkal közös technikai csatlakozási tesztek zajlanak, majd jövő január és március 31. között önkéntes üzleti tesztekre kerül sor. 2019. április 1 és május 31. között pedig a kötelező üzleti tesztek következnek. A legfontosabb mérföldköveket az alábbi táblázatban szedtük össze:

Jön az új fizetési rendszer Magyarországon - Íme a menetrend
Kapcsolódó cikkeink:
Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
iran-teheran-irani-zaszlo