Bank

Beszédes számok: így hárították át a bankok a tranzakciós illetéket

Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt.
A pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvény hatályba lépésével átlagosan mintegy 300 - 350 Ft-tal több díjlevonással szembesülhetünk januári bankszámlakivonatunkon, ami azt jelenti, hogy éves szinten kb. 4 000 Ft-tal kerülhet többe a bankkártya-használat és a számlafenntartás, az idén januártól, vagy - más bankoknál - februártól hatályos lakossági kondíciós listák alapján. Az év eleji átárazások komoly átrendeződéseket okoztak a bankszámlák piacán, köztük is a kiemelt jövedelmű, aktívan tranzaktáló ügyfelek számára kínált csomagok drágultak jelentősen. Egy-két bank kivételével a kártyás vásárlás továbbra is díjmentes, bár ez többségében már csak akcióként van meghirdetve. Ezzel párhuzamosan, az alapkamat csökkenésével, a fél évvel ezelőtti feltételekhez képest 1 - 1,4 százalékponttal kevesebb hozamot érhetünk el megtakarításainkon.

1 2 3 4

Bevezető.
A Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt. (továbbiakban: Bankárképző) 2009 óta készíti el rendszeresen a magyarországi bankok által kínált különböző lakossági bankszámlacsomagok összehasonlítását célzó elemzését, melynek eredményeit legutóbb 2012. augusztus elején jelentettük meg a félévkor érvényes kondíciók alapján. Aktuális elemzésünk a részben még tavaly novemberben közzétett, több esetben idén januárban módosított, 2013. januártól, illetve februártól hatályos banki hirdetmények alapján készült, minden banknál az elérhető legfrissebb információkat alapul véve. Az aktuális eredményeket a fél évvel korábbi, 2012. július elejére vonatkozó rangsorok adataival összevetve értékeljük. Elemzésünk módszertani hátteréről részletesebben cikkünk végén olvashat.

Ahogy előre várható volt, a 2013. január 1-jén bevezetésre került tranzakciós illeték a gazdasági nehézségek mellett évek óta különadókkal sújtott bankszektor számára nem átvállalható terhet jelent, ezért a fizetési műveletenként 0,2 százalék, készpénz-műveletenként 0,3 százalék, de legfeljebb 6 ezer forintnyi extra költséget döntő többségben az ügyfeleknek kell megfizetniük a bankokon keresztül az államkasszába. Az áthárítás mértékében azonban vannak különbségek az egyes bankok, illetve számlacsomagok között, ezért most különösen érdemes megnézni saját bankunk kondícióit, mielőtt a növekvő levonások kellemetlen meglepetésével szembesülünk. Az illeték felszámítása ugyanis olyan, évek óta garantáltan nulla forint tranzakciós jutalékkal hirdetett számlák ingyenességét szüntette meg, mint a Citi TOP, Raiffeisen Díjnullázó, FHB Prémium, vagy az UniCredit Bónusz számla. Ez is mutatja, hogy a bankok üzleti stratégiája átrendeződni látszik a prémium banki ügyfelekre vonatkozóan - melyek nagy volumenű tranzakcióik miatt most a legnagyobb terhet jelentik nekik az illetékfizetés szempontjából.

Az ingyenes ATM készpénzfelvételi lehetőségek is csaknem mindenütt megszűntek: már csak az OTP-nél, az Ersténél, a Banco Popolare-nál, a Kinizsi Banknál, az UniCreditnél és a KH-nál találunk korlátozott számban, bizonyos számlacsomagoknál. A bankkártyás vásárlás 2 ezrelékes díját azonban egyelőre úgy tűnik, a nagyobb hitelintézetek nem hárítják át az ügyfelekre: az aktuális információk szerint csak a KDB, a Volksbank, a DRB Bank, az MKB és a Budapest Bank egyes számlacsomagjainál kell kártyás vásárlásaink után erre az extra költségre is számítanunk. Bár a díjmentességet a többiek is csak "akciósan" biztosítják, azaz semmi sem garantálja, hogy a következő hónapokban is ingyenesen vásárolhatunk. A tranzakciós illeték jelenleg ismert mértékű áthárítása egy átlagos, közepesen aktív ügyfél számára 2-3 000 Ft, egy gyakrabban, nagyobb összegekben tranzaktáló ügyfél számára viszont akár 7-9 000 Ft banki költségnövekedést is jelenthet éves szinten.

A jegybanki alapkamat 2012 júliusa óta pontosan 1,5 százalékpontot csökkent, jelenleg 5,5 %, ennek következtében a bankok lekötött betétekre kínált kamatai is csökkentek az elmúlt hat hónapos időszakban. Fél éves lekötési perióduson a rendszeresen akciókat hirdető Volksbank (6,7%) mellett a Raiffeisen (6,5%) emelkedik ki, utóbbi egy éves lejáratra még magasabb, 6,75%-os kamatot kínál bizonyos számlaaktivitási feltételek teljesítése esetén. A rövidebb, 3 havi lekötési perióduson ismét a kisebb bankok, a KDB (5,75%), a Sopron Bank (5,5%) valamint a CIB (6%) a legjobb választás. A bankok spórolási szándékát jelzi, hogy a többi bank kínálata éppen hogy eléri, de inkább alatta marad a referenciakamatnak: három hónap - egy év időtávra 4,25% - 5,75% közötti éves kamat mellett kínálnak lekötéseket, amely alapján az ügyfelek által realizálható fajlagos hozam átlagosan 1 - 1,4 százalékponttal csökkent 2012 közepéhez képest.

A kényelmi rangsorok tekintetében kisebb átrendeződések történtek a kis és közepes bankok körében, melyek ezúttal elsősorban a figyelembe vett egyéb költségek (elektronikus és mobil banki szolgáltatások, nem saját ATM, biztosítások, stb.) egyes esetekben aránytalanul nagymértékű emelkedésének köszönhetők.
Ez a cikk folytatódik
1 2 3 4
Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja
Díjmentes előadás

Kezdő befektető kalauz - grafikonok, megbízások

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
üres pénztárca