Sok múlhat a megfelelő agrárbiztosításon
Bank

Sok múlhat a megfelelő agrárbiztosításon

Portfolio
A 2022-es aszálykárok után jelentőse visszaesett a magyarországi biztosítótársaságok kockázatvállalási kedve - mondta Hajgató Szilveszter, a Hungarikum Biztosítási Alkusz Zrt. agrárszakértője a Portfolio Agrárium 2024 konferencián. A szakértő szerint emiatt a mérsékelt kockázatvállalás miatt nehéz biztosítási szerződést kötni a gyümölcsösökre, ültetvényekre. És bár a biztosítási szerződések a mezőgazdaságban némileg elavultak, a támogatott növénybiztosítási rendszer jól működik. Ugyanakkor úgy látja, hogy az elmúlt időszakban a gazdák rájöttek, hogy a biztosításokra igenis szükség van.
A témáról bővebben is szó lesz a Portfolio tavaszi agrárkonferenciáin: kattints a részletes programért!

Hajgató Szilveszter szerint a 2022-es aszálykárokat követően jelentős visszaesés volt megfigyelhető a hazai biztosítók kockázatvállalási kedvében. Nehezen jutnak Európában viszontbiztosításhoz, ezáltal mérsékelt kockázatvállalás jellemző rájuk - mondta a szakember, hozzátéve, hogy emiatt az árverseny is kevesebb a piacon. Ebből kifolyólag viszont nehéz biztosítási szerződést kötni a gyümölcsösökre, ültetvényekre.

Hajgató Szilveszter ugyanakkor úgy gondolja, a támogatott növénybiztosítási rendszer jól működik, de a gyümölcsösöknél nagyon meg kell fontolnia a gazdáknak, hogy felmondják-e a szerződéseiket, ugyanis ha így tesznek, lehet, nem tudnak hasonlóan kedvező feltételekkel új szerződéseket kötni. Az agrárszakértő szerint a mezőgazdaságban óriási problémát jelent, hogy elavultak a biztosítási szerződések. Erre pedig figyelniük kell a termelőknek, mert ha már biztosítást fizetnek, akkor fontos, hogy az egy hasznosan elköltött pénzösszeg legyen.

Egy alkusz cég abban tud segíteni az ügyfeleinek, hogy ár-érték arányban az igényeiknek megfelelő biztosítást kínál, ezen kívül kockázatkezelésben és a biztosítási stratégia megállapításában tud szakértőként tanácsot adni

- emelte ki.

A szakember szerint Hungarikum Biztosítási Alkusz Zrt.-nél javaslatokat tudnak tenni a megfelelő biztosítottsághoz, de tudnak segíteni a kárrendezés folyamatában is. A szakember beszélt arról is, hogy a cégnél a szerződések módosítását minden évben elvégzik, és folyamatosan kérik az ügyfelektől az adatszolgáltatást, a beruházások bejelentését és a biztosítási összegek módosítását.

Hajgató Szilveszter a gazdálkodóknak azt javasolta, hogy a szerződéseket minél előbb kössék meg, mert a biztosítási verseny csökkent, és a biztosítóknak korlátozott a befogadóképessége. Ez azt jelenti, hogy akik korábban kötnek biztosítást, azok jobb feltételekkel szerződhetnek. A szakember szerint az sem probléma, ha ezt később módosítani kell, mert azt a szezon végéig bármikor megtehetik a gazdák. Az agrárszakértő úgy látja, a gazdák az elmúlt években megtanulták, hogy a szélsőséges időjárási körülmények miatt biztosítást kell kötniük. És akinek lehetősége lesz rá, az élni is fog vele - jelezte.

A cikk megjelenését a Hungarikum Biztosítási Alkusz Zrt. támogatta.

RSM Blog

NIS2 és a kockázatkezelés

A kiberbiztonság kérdése kiemelkedő jelentőséggel bír a digitális kor új kihívásai között. Az Európai Unió NIS2 irányelve egy olyan szabályozási keretet hoz létre, amely az információb

Holdblog

A Föld legnagyobb részvénytársasága

Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább fejlett kommunikációs képességeink tesznek minket azzá, amik vagyunk. Lehet minket, embere

Kiszámoló

Kiszámoló bankszámla......helyett

Most, hogy a Raiffeisen valami okból elkezdte elüldözni a prémium ügyfeleket (pedig nemrég még 50 ezer forintot is fizetett ugyanezen embereknek, hogy nála nyissanak számlát), arra gondoltam, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Ez is érdekelhet
otp