Érzékenyítés és integráció – tartalmas művészeti programok a fogyatékkal élők számára IS a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon

Érzékenyítés és integráció – tartalmas művészeti programok a fogyatékkal élők számára IS a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon

műtárgy.com május 18–20. között hetedik alkalommal rendezi meg a tavasz legszínesebb művészeti, kulturális eseményét, a háromnapos Műtárgyak Éjszakája Fesztivált. A MÉF 2023-ban – a nők művészetben betöltött szerepének kiemelése mellett – egyaránt nagy hangsúlyt fordított arra, hogy programkínálatába olyan speciális foglalkozásokat is beépítsen, melyek a fogyatékossággal élő látogatók számára is élvezhetőek, tartalmas élményt biztosítanak. Jelen válogatásunkban bemutatjuk azokat az eseményeket, amelyek elősegítik a mozgássérült, látássérült, illetve autizmussal élő résztvevőink hatékony beilleszkedését.

Íme minden, amit a 3D nyomtatott házakról tudni érdemes

Íme minden, amit a 3D nyomtatott házakról tudni érdemes

Számos olyan technológiai innovációról hallani, melyek potenciálisan emberek milliónak változtathatják meg életét. Egy ideig mindenhonnan csak az új felfedezésről hallani, majd egyre kevesebb hír érkezik a csodamegoldásról, míg idővel mindenki elfelejti, hogy valaha is létezett. Számos kísérleti stádiumban álló technológiai megoldásra vár ez a sors, a 3D nyomtatás  azonban már egészen biztosan megvettette a lábát a hasznos és hatékony újítások között.

Szinte hihetetlen, mire képes a csodamódszer: már emberi szervek nyomtatására készülnek

Szinte hihetetlen, mire képes a csodamódszer: már emberi szervek nyomtatására készülnek

A 3D nyomtatás több mint negyven évvel ezelőtt született, és azóta számos iparágban kezdték el alkalmazni főleg prototípusok, egyedi termékek, alkatrészek, protézisek, makettek, illetve egyéb, általában alacsony sorozatszámú termékek gyártásához. A termelés az ipari forradalom óta egyre inkább a tömeggyártás felé mozdult el, amely a futószalag megjelenésével csúcsosodott ki. A 3D modellezés, a képalkotás és a nyomtatás adta lehetőségekkel viszont megnyílik az esély arra, hogy decentralizálódjon a gyártás, és elképzelhető, hogy a termékeket vagy legalább bizonyos alkatrészeket idővel saját otthonainkban, egyedi igényeink szerint fogjuk legyártani. Cikkünkben sorra vettük a legnépszerűbb 3D nyomtatási technikákat, és bemutatunk néhány felhasználási területet, ahol a technológia valódi forradalmat robbanthat be.

Itt az első magyar 3D betonnyomtató

Itt az első magyar 3D betonnyomtató

A betonozás építőipari folyamatait megújító, innovatív egységgel mutatkozott be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Az intézmény Építőmérnöki Karának Építőanyagok és Magasépítés Tanszéke által átadott Betonnyomtatás Műterem egy jövőbemutató projekt eredménye.

Megállíthatatlan az Ipar 4.0 előretörése - A sikeres alkalmazásban az ember is kulcsszerepet játszik

Megállíthatatlan az Ipar 4.0 előretörése - A sikeres alkalmazásban az ember is kulcsszerepet játszik

Az elmúlt években számos cikk, tanulmány jelent meg az ipar 4.0 (Industry 4.0) térnyeréséről. Sokan nevezik a negyedik ipari forradalomnak, jellegét tekintve valóban forradalmi változások előtt áll a gyártóipar. A témával kapcsolatos, eddig megjelent írások túlnyomó többsége a folyamat technológiai részleteivel foglalkozik: mesterséges intelligencia által vezérelt gépek, teljes vagy részleges öndiagnosztikai képességgel, hálózatba kapcsolva, folyamatos tanulás révén olyan hatékonysággal fognak gyártani a jövőben, amire történelmünk során még nem volt példa. Egy ilyen, teljesen automatizált, digitalizált, mért és ellenőrzött smart factory elméletben minimális emberi beavatkozást igényel, és a termelési hatékonyságon túl tökéletesen energiahatékony is.

Villámgyors házépítés: így húznak fel betonból egy 3D nyomtatott lakóházat

Villámgyors házépítés: így húznak fel betonból egy 3D nyomtatott lakóházat

Németországban az elmúlt hetekben a világ leggyorsabb 3D-s beton nyomtatójával hoztak létre lakóépületeket. Szeptemberben kezdődtek az észak-rajna-vesztfáliai Beckumban Németország első 3D nyomtatóval épülő lakóházának munkálatai. Alig 2 hónappal később pedig már a második lakóépületet, egy 5 lakásos társasházat építenek az új technológia alkalmazásával a bajorországi Wallenhausenben - szerepel a PERI közleményében.

Ipari 3D nyomtatós beruházás valósul meg EU-támogatásból Jászfényszarun

Műanyag és fém autóipari alkatrész gyártó és ellenőrző ipari 3D nyomtatókat vásárol a  gödöllői székhelyű EBK-Hungary Kft. a jászfényszarui ipari parkban működő telephelyére, a beruházás várhatóan 2019 végére fejeződik be.  Az eszközök beszerzésére  a  Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program  (Ginop) pályázatán nyert a társaság csaknem 250 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

10 elképesztő technológia, ami gyökerestül megváltoztatja a mindennapjainkat

A jövőben hatalmas drónok szállítják majd az árut óriáskonténerekben, miközben önvezető autókkal közlekedünk, a házakat előre gyártott modulokból építik majd fel 1-2 nap alatt, az orvostudományban pedig 3D-nyomtatóval készítenek organikus művégtagokat. Ha a jelenlegi technológiai fejlődés kitart, tíz év múlva nagyjából így néznek majd ki a mindennapjaink. Bemutatunk tíz olyan technológiát, amely radikálisan megváltoztathatja az emberek hétköznapjait a közeljövőben.

2 milliárd forintért épít fejlesztőközpontot Magyarországon egy amerikai cég

A 3D nyomtatókat gyártó, bostoni központú Formlabs Kft. 2 milliárd forint beruházással Budapesten hozza létre az Egyesült Államokon kívüli első fejlesztőközpontját. A három év alatt 100 munkahelyet teremtő beruházáshoz a kormány 171 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön, a beruházást bejelentő sajtótájékoztatón.

2,4 milliárd dollárt ér már a 3D nyomtatós ifjú titán

260 millió dollárnyi forrást vont be a Carbon, egy digitális gyártással és 3D-nyomtatással foglalkozó startup, ezzel piaci értéke 2,4 milliárd dollárra ugrott. A friss tőkével a vállalat a 3D-nyomtatási platformját szeretné fejleszteni és nemzetközi terjeszkedésbe kezd - írja a ZDNet.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.