Októberben is fontos változások történtek az ingatlanpiaci cégek személyeiben

Októberben is fontos változások történtek az ingatlanpiaci cégek személyeiben

Az október sem telt eseménytelenül a hazai ingatlanpiacon. HR területen több pozícióváltás is történt, ami a Budapest Airport, az Eston, a Diófa Alapkezelő és a Colliers csapatát is érintette, illetve egy eddig kevésbé ismert szereplő, az amerikai NAI CE Land kapcsán is voltak hazai érintettségű változások.

Nyílik az olló: sokkal nagyobb árváltozásra kell felkészülni az irodapiacon

Nyílik az olló: sokkal nagyobb árváltozásra kell felkészülni az irodapiacon

"Pozitívan tekintünk a jövőbe, az irodapiac vitán felül átalakulóban van, új kihívások elé állít minket, és az összes piaci szereplőt, mind a bérbevevőket, mind a bérbeadókat. Alapvetően egy mozgalmas 12-18 hónapra számítok. A befektetési piacot korábban sosem látott pénzbőség és olcsó források jellemzik, ilyen környezetben a prémium termékek ára növekedni fog, illetve ezeknél az eszközöknél a hozamszintek is csökkenhetnek még. Ezen túl azt gondolom, hogy diverzifikálódni fog a piac, nyílik az olló, sokkal több nagyobb árváltozás lesz: lesznek ingatlanok, amelyek tovább drágulnak, mások a bérleti díj csökkenésen keresztül értékcsökkenést fognak elszenvedni. Az eszközosztályok megítélése is sokat változott, a logisztikai ingatlanok a sztárok, az irodával óvatosnak kell lenni, a hotelben még sokan hisznek, de mindenki csak nyomott áron szeretne vásárolni. Nyomott áras hotelpiaci termékek egyelőre nincsenek, mert sem banki, sem befektetői oldalról nem érződik az árnyomás, ehhez még legalább 24 hónapig kellene alacsonyan maradnia a turizmusnak" - mondta el egy videóinterjúban Salamon Adorján, az Eston vezérigazgatója, a 2021-es Property Investment Forumon.

Címlapkép forrása: Getty Images

Már nem uborkaszezon az augusztus - Az irodák és a raktárak piacán is születtek új bérleti megegyezések

Már nem uborkaszezon az augusztus - Az irodák és a raktárak piacán is születtek új bérleti megegyezések

Az irodapiacon és a logisztikai szegmensben is jöttek létre új bérleti tranzakciók augusztusban, többek között az Eston segítette a Váci Greens "F" épületének új bérlőjét, valamint egy belvárosi bérleti tranzakcióban, és egy II. kerületi megegyezésnél is jelen volt. Az ipari ingatlanok között két új területfoglalást hoztak nyilvánosságra, az egyik a CTP vecsési ipari parkjában volt 16 ezer négyzetméteren, míg a másik bérleti megegyezést a FoxPost kötötte 8400 négyzetméterre a HelloParks maglódi megaparkjában. Összeszedtük, hogy milyen bérleti tranzakciók zajlottak le 2021 augusztusában.

Meddig szárnyal a budapesti irodapiac?  - Eljött a változás ideje?

Meddig szárnyal a budapesti irodapiac? - Eljött a változás ideje?

Bár a járvány miatt sokan az irodafejlesztések megszűnését vizionálták, egyelőre nem ezt mutatják a számok. A home office elterjedése ellenére folynak a fejlesztések, az ESTON előrejelzése szerint a tavalyi 230 ezer négyzetméter után idén mintegy 160 ezer négyzetméternyi bériroda érkezhet a piacra. Az épülő házak előzetes telítettsége ugyanakkor alacsonyabb, mint amit a korábbi években megszokhattunk, ami az aktuális keresleti trenddel hozható összefüggésbe.

Újratervezett fejlesztések és egyre több pénz a hazai ingatlanpiacon

Újratervezett fejlesztések és egyre több pénz a hazai ingatlanpiacon

Átfogó elemzést tett közzé az ESTON International a magyarországi kereskedelmi ingatlanokra vonatkozóan, melyben az irodapiac és az ipari ingatlanok piaca mellett az ingatlanbefektetési volument is körbejárja, az aktuális helyzet bemutatása mellett előrejelzést adva a következő évekre.

Milyen típusú cégeknél működhet hatékonyan a home office?

Milyen típusú cégeknél működhet hatékonyan a home office?

2021-ben még kihívásokkal fog szembesülni az irodapiac, 2022-re alakulhat ki a következő 5-10 évet meghatározó irodapiaci trend. A legtöbbek szerint a home office heti 1-3 napban továbbra is velünk maradhat. Sok bérlő most nem tudja pontosan, hogy mennyi az irodaigénye, a legnagyobb probléma a bizonytalanság. Hogy mennyivel csökkenhet az irodaterületek iránti igény, és milyen típusú cégek tudnak nagyobb és melyek kisebb arányban home office-ból működni, arról Salamon Adorján, az ESTON International vezérigazgatója a Property Investment Forum 2020 konferencián beszélt. A cikk a szilveszteri, 18 részes ingatlan-kalendárium része, melynek eddig megjelent videói ide kattintva érhetők el.

Irodára mindig szükség lesz, de a dolgozókat már nehezebb lesz megtartani

Irodára mindig szükség lesz, de a dolgozókat már nehezebb lesz megtartani

"A távmunka miatt a közösségi élmény és a céges identitás elvesztése meg fogja nehezíteni a munkavállalók megtartását, ami a járványhelyzet előtt az egyik fő fókusza volt minden cégvezetőnek, és ami számos céget motivált tágas, egyedi belsőépítészeti megoldásokat és nagy közösségi tereket alkalmazó irodák kialakítására. A következőkben a „kevesebb csúszda, több videochat-re alkalmas tárgyaló” lehet a meghatározó" - véli Salamon Adorján, az ESTON International vezérigazgatója. Az új kihívásokról, a megváltozott irodahasználatról, illetve az irodapiac jövőjéről beszélgettünk a szakértővel. 

Ez az interjú is az idén már online megjelenő „TOP 50 ingatlanos” különkiadásunk, vagyis a hazai ingatlanpiac legbefolyásosabb szereplőit összegző kiadványunk része.

Jönnek az irodai albérletek: több tízezer négyzetmétert adnának ki a cégek

Jönnek az irodai albérletek: több tízezer négyzetmétert adnának ki a cégek

A budapesti irodapiacon erős fejlesztői tevékenység mellett folytatódott a kereslet időszakos visszaesése, az általános üresedés növekedése mellett ugyanakkor az immár egymillió négyzetméteres Váci úti részpiacon csökkent a kihasználatlan irodák aránya. A várható trendekről Salamon Adorján, az ESTON International vezérigazgatója beszélt.

Ezek az új épületek dobják fel az adott környék értékét  és Budapest arculatát

Ezek az új épületek dobják fel az adott környék értékét és Budapest arculatát

A járvány kitörésekor talán azt hittük, hogy ebben az évben nagyon sok projekt és építkezés leáll, erre azonban rácáfoltak az irodafejlesztők: 106 ezer négyzetméternyi irodaterület készülhet még ebben az évben, amennyiben senki nem ütemezi át a projektjét 2021 elejére. Nézzük hát hol, és milyen irodaházak épülnek most Budapesten!

Most jöhet az igazán nagy csavar a hazai irodapiacon? - A következő hónapokban sok mindenre fény derül

Most jöhet az igazán nagy csavar a hazai irodapiacon? - A következő hónapokban sok mindenre fény derül

A hazai üzleti célú ingatlanpiac első féléves teljesítménye sok tekintetben felülmúlta az egy évvel korábbit, a COVID vírus okozta járványhelyzet miatti gazdasági visszaesés azonban már tetten érhető a keresleti adatokból. A logisztikai ingatlanok piaca szárnyal, miközben az irodapiac nagy átalakulások előtt áll: eddig alig találtak üres helyeket a bérlők, most azonban az átadások indultak be és a kereslet hagyott alább – derül ki az Eston első féléves piaci jelentéséből.

Úgy berobbantak az irodaépítések, hogy a járvány évében akár egy 10 éves csúcs is megdőlhet

Úgy berobbantak az irodaépítések, hogy a járvány évében akár egy 10 éves csúcs is megdőlhet

A múlt heti BRF irodapiaci jelentéséből kiderült, hogy a budapesti irodapiac fundamentumai továbbra is erősek, a kihasznált területek bővülése folytatódott, ugyanakkor a kereslet visszaesése miatt az üresedés enyhén növekedett 1,1 százalékponttal így 7,3 százalékon áll 2020 második negyedévében. Az Eston elemzése szerint az év további részében hozzávetőleg még 100 ezer négyzetméternyi irodaátadás várható, ezzel akár az elmúlt tíz év fejlesztési rekordja is megdőlhet. Az aktuális átadásokat tekintve továbbra is a Váci úti régió áll a fejlesztők figyelmének középpontjában.

Ha ez bekövetkezik, nagy teher fog leesni a költözni akaró cégek válláról a jövőben

Ha ez bekövetkezik, nagy teher fog leesni a költözni akaró cégek válláról a jövőben

A budapesti irodapiac első negyedéves adatai alapján átlagos dinamikájú kereslettel és alapvetően pozitív piaci hangulattal érkeztünk a COVID-19 világjárványhoz. 2020. március végéig két új, összesen 45 ezer négyzetméteres átadással. De vajon mi lesz a következő időszakban? Elszáll majd az üresedés a kereslet hiánya és az idén átadni tervezett 220 ezer négyzetméter új irodaterület miatt? Felvázolták a lehetséges szcenáriókat az Eston elemzői, a legrosszabb helyzetben 11 százalékra emelkedik az üresedés, ami az éppen költözni vágyó cégek számára nagy megkönnyebbülést jelenhet, most ugyanis aligha van rendelkezésre álló nagyobb szabad irodaterület.

Több ezer négyzetméteres üzemet vett egy neves autóipari vállalat

Budapest vonzáskörzetében, közel 5 hektáros ipari telken elhelyezkedő több ezer négyzetméteres modern gyárépületben fog hamarosan üzemet indítani egy neves autóipari vállalat. Az irodával is rendelkező létesítmény adásvétele az Eston segítségével zajlott - szerepel a cég közleményében.

Hagyjuk ezt a lokációs mantrát az ingatlanpiacon, inkább:

Hagyjuk ezt a lokációs mantrát az ingatlanpiacon, inkább: "Follow the cash"

A rendkívüli helyzet sem ad okot arra, hogy lemaradjunk a legfontosabb ingatlanpiaci történésekről, éppen ezért a Portfolio megrendezte idén az első ingatlanpiacról szóló online konferenciáját. A véleményvezérek a piac aktuális helyzete mellett olyan témakörökről is beszélgettek, mint a kiskereskedelmi, lakossági és irodai bérlők helyzete, a nemzetközi terjeszkedés, valamint azt is elárulták, hogy jelenleg a legokosabb, amit egy ingatlanpiaci szereplő tehet, hogy utánaszámol az eddigi befektetéseinek és egyszerűen, "Follow the cash" - vagyis a pénz útját követi.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.