Mire készülnek a hazai ingatlanpiac nagyágyúi?

Mire készülnek a hazai ingatlanpiac nagyágyúi?

Látványos átalakulások zajlottak az elmúlt évben a hazai ingatlanpiacon, de a legnagyobb fejlesztők és befektetők továbbra is aktív szereplőként vannak jelen. A Property Investment Forum 2023 konferencia záró panelbeszélgetésében a hazai piac véleményvezérei szólaltak meg arról, hogy mik az előttünk álló időszak legnagyobb kihívásai, mennyire optimisták a piac jövőjét tekintve és hogyan látják Magyarországot a megváltozott nemzetközi környezetben. A színpadon a Futureal, az Indotek és a WING vezetői ültek le egy asztalhoz.

Nyoma sincs a korábbi válságnak, tovább szárnyal a szállodapiac

Nyoma sincs a korábbi válságnak, tovább szárnyal a szállodapiac

Egy viszonylag nehéz időszakon van túl a turizmus és a szállodaipar, de úgy tűnik, a felpattanás gyorsabb volt, mint arra bárki is számított. De túl vannak már minden nehézségen a szereplők? Mik a hazai hotelpiac kilátásai? Milyen nemzetközi trendek alakítják az igényeket? Bőven van még tér az új projekteknek, vagy az őrült fejlesztési bumm után most egy csendesebb időszak következhet? – ezekre a kérdésekre keresték a választ a szeptember 28-i Portfolio Property Investment Forum 2023 konferencia III/B szekciójának szakértői.

Három év múlva jön a 3 milliós négyzetméterár Budapesten?

Három év múlva jön a 3 milliós négyzetméterár Budapesten?

Az elmúlt 15-20 évben komoly hullámvasutat láttunk a hazai lakáspiacon és most is sok a kérdőjel, de azért még ma is pislákol a szektor. A pandémia, a háború és az alapanyagválság csak néhány, az elmúlt évek kihívásaiból, de hogy összességében hogyan illeszkedik ma a lakáspiac az ingatlanpiaci trendekbe, hogy áll Magyarország lakáspiaca európai összehasonlításban, milyen most a piac beruházói szemmel és milyen négyzetméterárakra kell számítanunk a jövőben, arról a Property Investment Forum 2023 konferencián Nagy Gergely, az OTP Bank Nyrt. vállalati régióvezetője kérdezte a szakértőket.

Visszafogta magát az ingatlanpiac eddigi sztárja - Mi történhetett az elmúlt évben?

Visszafogta magát az ingatlanpiac eddigi sztárja - Mi történhetett az elmúlt évben?

Minden válságokkal, nehézségekkel, átalakulásokkal teli időszaknak megvannak a nyertesei. Így volt ez az elmúlt években a logisztikai és ipari ingatlanokkal Budapesten és környékén, amelyeket az ingatlanpiac sztárjaként tartottak számon, mindenki szeretett volna egy "raktárbuliban" valahogy részt venni. De vajon jelen vagy múlt időben kell beszélnünk ezen alpiac kiemelkedő teljesítményéről? Folytatódhat még a felívelés és a kiemelt figyelem? A vidéki ipari piac vajon megelőzi a budapestit? - ezekről a kérdésekről szólt a Property Investment Forum 2023 egyik délutáni beszélgetése.

Óvatosabban költünk, mint 2-3 éve - Milyen hatással van ez a plázáinkra?

Óvatosabban költünk, mint 2-3 éve - Milyen hatással van ez a plázáinkra?

A bevásárlóközpontokat is jócskán megrángatta az utóbbi három év válsága: az energiakrízis, az infláció, de köszönik szépen, jól vannak. Igaz a vásárlóerő csökkenését ők is érzik saját bőrükön, de a jövővel kapcsolatban bizakodók: úgy tűnik az online kereskedelem nem viszi el a plázák forgalmát, a szolgáltatások, az éttermek és a személyes találkozások miatt a jövőben is látogatni fogják őket a magyarok - hangzott el a Property Investment Forum 2023 konferencia II/B szekciójának egyik panelbeszélgetésében.

"Fogalmunk sincs arról, hogy egy új építésű épületnek mekkora karbonlábnyoma van"

A fenntarthatósághoz szervesen kapcsolódik az ingatlanpiac, azon belül is az új építések és a meglévő állomány felújításának folyamata. Mi a jobb, ha felújítunk egy régi épületet vagy ha egy modernebb, alacsonyabb kibocsátásút építünk? Milyenbe költöznének szívesebben a cégek? Hogyan kapcsolódik ehhez az új Magyar Építészetről Szóló Törvény? Az irodai fitout és működés során mennyire épült be a bérlői köztudatba a fogyasztásra való odafigyelés? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgettek a Property Investment Forum 2023 konferencia II/B szekciójának szakértői.

Mit hoz a jövő? - Már az irodaházakból is töltőállomás lesz

Mit hoz a jövő? - Már az irodaházakból is töltőállomás lesz

Az üzemeltetés és leginkább az energia elérhetősége, és ára az idei tél előtt is elkerülhetetlen kérdés. Mindenki számára egyre nyilvánvalóbb, hogy az energiát nem olcsón kell szerezni, hanem lehetőség szerint minél kevesebbet kellene belőle felhasználni, úgy, hogy a szolgáltatás színvonala nem csökken egy irodaház bérlője számára. Erre pedig egyre több jó válasz és technológiai innováció érkezik. A Property Investment Forum 2023 konferencián is természetesen az egyik kiemelt téma volt az épületek energiahatékonysága, a bérlők igényének változása, de ezek mellett az e-mobilitás is, ami már szintén megoldásra váró feladatokat, lényegében egy részleges funkcióváltást hozott az irodaépületek üzemeltetői, tulajdonosai számára.

"Amíg a gazdaság működik, addig szükség lesz irodára" - Még mindig végtelen a lehetőségek tárháza?

A finanszírozás kihívásai, az irodapiac legfontosabb trendjei, az emelkedő üresedéssel járó élesedő verseny - ezek foglalkoztatják most leginkább az irodaházak tulajdonosait, bérlőit, az ingatlankezelőket, tanácsadókat. Összegyűltek a legnagyobb tanácsadók, irodapiaci szakértők a Property Investment Forumon: lássuk, mit tartogat a hazai irodapiac, mit tapasztalnak most az elhívott előadóink.

Irodából lakás? Nem elképzelhetetlen, hogy régi ingatlanokat fognak átépíteni Magyarországon

Irodából lakás? Nem elképzelhetetlen, hogy régi ingatlanokat fognak átépíteni Magyarországon

Rengeteg régi, kihasználatlan iroda van a világon, vannak olyan területek azonban, ahol a hatalmas kereslet miatt ezeket már lakásokká kezdték átalakítani. Ez a trend már Magyarországon is elindult, így lehet, hogy a közeljövőben egyre több ilyen beruházás jöhet létre - derült ki a Portfolio Property Investment Forum 2023 panelbeszélgetéséből. A szakértők többek között megbeszélték azt is, hogy mi az oka az ingatlanpiaci visszaesés, mikor jöhet a fellendülés, de ESG-ről és azok költségeiről is szó volt.

A kijózanító igazság: katasztrofális az energiapazarlás az ingatlanokban

A kijózanító igazság: katasztrofális az energiapazarlás az ingatlanokban

A zöldülés nemsokára leuralja minden szintjét és vertikumát az ingatlanpiacnak. Noha pár éve még csak innovatív ötletek voltak, de holnap már a fennmaradás és a versenyképesség alapjait jelentik! Nincs más út, fel kell készülni a legújabb technológiákkal és megoldásokkal a fenntartható(bb) ingatlanpiacra. A legkülönfélébb zöld megoldásokról az ingatlanpiacon, az EU Taxonómiáról, a kereskedelmi ingatlanok zöld átmenetéről, a zöldáramból fakadó lehetőségekről, és az energiapazarlás visszafogásáról szóltak a Property Investment Forum délelőtti előadásai, van ugyanis még mit javítani az energiahatékonyságon.

Kiderült, milyen ingatlanokat szeretnek finanszírozni a bankok

Kiderült, milyen ingatlanokat szeretnek finanszírozni a bankok

Nincs jó helyzetben az ingatlanfinanszírozási piac, de a jó cégeknek még rengeteg lehetősége van - derült ki a Portfolio Property Investment Forum 2023 konferenciájának panelbeszélgetésén. A szakértők az európai és hazai kamatbázisok és kamatfelárak helyzetét is megtárgyalták a jelenre és a jövőre vonatkozóan, de szó volt az MNB zöld tőkekövetelmény-kedvezmény programjáról is.

Nyugat-Európában már 25-30 százalékos ingatlanpiaci árcsökkenéseket látunk - Merre tartunk Magyarországon?

Nyugat-Európában már 25-30 százalékos ingatlanpiaci árcsökkenéseket látunk - Merre tartunk Magyarországon?

Az elmúlt évek sorozatos világszintű nehézségei és változásai mind óriási hatással voltak és vannak az ingatlanpiac minden egyes szegmensére. A változás és a folyamatok átalakítása azonban több éves (olykor évtizedes) folyamat, aminek jelenleg is legfeljebb a közepén tartunk. Hogy mit hoz a jövő az egyes szegmensekben, mik most a legfőbb kihívások és mire kell odafigyelnünk azért, hogy a legjobb irányba haladjon a piac, arról a Portfolio Property Investment Forum 2023 konferenciáján beszéltek a szakértők.

Óriási találkozóra szervezkedik a hazai ingatlanvilág!

Óriási találkozóra szervezkedik a hazai ingatlanvilág!

Nincs jelenleg könnyű helyzetben az ingatlanpiac sem Európában, sem Magyarországon, elsősorban a jól ismert gazdasági körülmények miatt (infláció, kamatok, hozamok stb.), amik lelassították a teljes működést. Szeptember 28-án azonban fény derül a legfontosabb kihívásokra, növekedési/túlélési stratégiákra és első kézből kaphatnak háttér-információkat a résztvevők, a Portfolio egyik legnagyobb rendezvényének keretein belül, a következő időszak sikeres működéséhez. A Property Investment Forum-on mintegy 700 résztvevő, minden alpiac fontos vezetői képviseltetik magukat idén is. A szakmai program mellett, pedig még több hangsúlyt fektetünk idén a valódi üzleti newtworkingre. A telt ház idén is garantált, az utolsó jegyek azonban még elérhetőek! Találkozzunk a hazai ingatlanpiac csúcsrendezvényén! 

Brutális árcsökkenésekről és részleges összezuhanásról pletykálnak az ingatlanpiacon 

Brutális árcsökkenésekről és részleges összezuhanásról pletykálnak az ingatlanpiacon 

A 2020-as Covid-válság óta egy folyamatos harc, bizonytalanság, újraszervezés, átrendeződés, kihívás a hazai ingatlanpiac minden egyes szegmensének a mindennapja. Bezuhant a lakáspiac, aztán brutális erőre kapott és most megint összeomlott, eközben a retail először térdre rogyott miközben a logisztikai ingatlanokért öldöklő verseny indult, ma pedig mintha itt is fordulna a helyzet, eközben az irodaházak a home office okozta megpróbáltatásokkal és értelmezéssel küzdenek azóta, de szerencséjükre a szerződések tömege 3-5 éves, így csak mostanában és folyamatában jön el az igazság pillanata, ami ma már jóval szolidabb hatású lehet, mint lett volna 2021-2022-ben. Eközben a finanszírozást talán mindenki pontosan látja és bőrén érzi, hogy mennyire kilátástalan, de ami rosszabb, hogy bizonytalan, miközben a befektetők a legjobb vételeket keresik, de a nyomás nélküli (egyelőre) piacon nehezen mozdulnak az árak, ezért szinte befagyott minden.

De tényleg ennyire sötét a helyzet és cégek tucatjai, emberek százai lesznek kénytelenek egy időre elhagyni a hazai ingatlanpiacot és csak a legerősebbek maradnak talpon? Vagy azért sokkal kedvezőbb, bizalomtelibb és árnyaltabb ez a kép a fent lefestetthez képest? Ha kíváncsi vagy a valódi válaszokra, és a legfontosabb nyilvános és háttér-információkra a hazai ingatlanpiac jövőjéről, akkor ne hagyd ki szeptember 28-án a Portfolio Property Investment Forum konferenciát, ahol a hazai ingatlanszakma több mint 650 legfontosabb véleményvezére és cégvezetője találkozik! Részletek.

A 7 szűk, majd 7 bő esztendő után most újabb 7 szűk év jöhet az ingatlanpiacon

A 7 szűk, majd 7 bő esztendő után most újabb 7 szűk év jöhet az ingatlanpiacon

"A vélekedés valósága az, ami most leginkább befolyásolja a trendeket, hiszen, hogy mit várunk, mitől szorongunk, miben bizakodunk, az, ami tényleg a valóságot fogja alakítani. Sokan vannak Magyarországon, akik a 2008-as finanszírozási válságot végigélték, bennük megnyomódik ilyenkor egy gomb, amikor a recesszió vagy válság szavakat hallják. A nap végén az ő döntésük, hogy milyen irányba mozdul az ingatlanpiac a következő időszakban. Ha a bankok finanszíroznak, a fejlesztők fejlesztenek, a vásárlók pedig vásárolnak, akkor egy normál működés fenntartható, de ha bármelyik megszakad egy jövőbeli félelem okán, akkor biztos, hogy jobban helyben fog topogni az ingatlanpiac. Azt gondolom, hogy 2008 és 2014 között 7 szűk esztendeje volt a hazai ingatlanpiacnak, majd 2015-ben megint számos fejlesztés indult, és egy prosperáló 7 évvel találkozhattunk. A 7 szűk, majd 7 bő esztendő után újra 7 szűkebb prognosztizálható, de azért bízom benne, hogy tanultunk az elmúlt időszak válságaiból. Lehet látni, hogy a nagy fejlesztők sokkal előrelátóbbak, kevésbé spekulatív módon működnek és az állami aktivitások is megpróbálnak a valós piaci folyamatokra reagálni. Bízom benne, hogy ez a típusú kollektív tanulási folyamat, egy más érési fokot mutat most már az ingatlanpiacon" - mondta el Gyorgyevics Benedek a Városliget Zrt. vezérigazgatója a Property Investment Forum 2022 konferencián egy videóinterjúban.

Mi is kezelhetjük hatékonyabban az energiát, nem csak az épületekre kell panaszkodni

Mi is kezelhetjük hatékonyabban az energiát, nem csak az épületekre kell panaszkodni

"Nagyon sok kihívás van, paradox módon nő a gazdaság, a cégek pozitív eredményt mutatnak, de van egy energiaválság, háború, infláció, klímaválság. Egy ilyen környezetben, szinte lehetetlen a jövőt megtervezni, de valamilyen tervet mégis készíteni kell. Úgy gondolom, hogy hatékonyabban kell kezelni az energiát, sokat magunk is tudunk tenni, nem csak az épületekre kell panaszkodni. A háborút nem tudjuk befolyásolni, de reméljük, hogy hamar vége lesz. Az inflációs előrejelzések alapján a második félévben már csökkenést lehet várni. 2040-ig nettó zéró kibocsátást szeretnénk elérni nemcsak a saját, hanem a Scope 3-as, vagyis a közvetett kibocsátásunkra vonatkozóan is, thát azokon a helyeken, ahol szolgáltatunk. Ennek érdekében intenzív beszélgetéseket kezdeményezünk az ügyfeleinkkel - mondta el Kibédi Varga Lóránt, a CBRE Hungary Managing Directora a Property Investment Forum 2022 konferencián egy videóinterjúban.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyetlen lépéssel magára haragította Oroszország a világ egyik legerősebb katonai hatalmát: fontos szövetségest nyerhet Ukrajna
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.