Mindent átható EU-s konfliktus bukhat ki, a kormány vétója csak lábjegyzet lehet az ukrán vitában

Mindent átható EU-s konfliktus bukhat ki, a kormány vétója csak lábjegyzet lehet az ukrán vitában

A múlt héten az Európai Bizottság bejelentette, hogy kezdeményezi a csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával. Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külügyminiszter is közölték azóta: Magyarország nem támogatja a kijevi kormánnyal való egyeztetéseket, mivel szerintük az országnak lépéseket kell tenni a korrupció visszaszorítására, valamint a magyar kisebbség jogait is bővíteniük kellene. Az Európai Politikai Tanulmányok Központja (CEPS) átfogó elemzésében aprólékosan feltárja azokat a sokrétű kihívásokat, amelyek Ukrajna lehetséges európai uniós csatlakozását övezik, ami sokkal komolyabb kihívásokat vetít előre, mint a magyar kormány kifogásai. Ebből pedig az látszik, hogy az EU közös agrárpolitikájától kezdve a közös költségvetés támogatási rendszerén át a brüsszeli intézményi rendszer esetében is komoly problémákat okozna Kijev belépése. Nem a magyar kormány lesz az oka, hogy Ukrajna két évtizedet is várhat az EU-tagságra.

Agresszornak nevezte Kínát a Fülöp-szigetek

Agresszornak nevezte Kínát a Fülöp-szigetek

A Fülöp-szigetek "agresszornak" nevezte Kínát hétfőn, és azzal vádolta, hogy Kína "növeli a feszültségeket" a Dél-kínai-tengeren, és ő felelős azért, mert egy kínai hajó nekiütközött egy utánpótlást szállító fülöp-szigeteki hajónak.

El tudjuk-e érni a háború gyors befejezését?

El tudjuk-e érni a háború gyors befejezését?

„Az orosz–ukrán háború fordulóponthoz érkezett. Tetszik, nem tetszik – bár a háborút stratégiai és politikai értelemben Ukrajna (és a Nyugat) már megnyerte –, a hadszíntéren tovább folynak a harcok, lényegében patthelyzet alakult ki” – írta augusztus 23-án a Portfolio hasábjain megjelent véleménycikkében Dr. Gyarmati István, aki egy új nyugati stratégia körvonalait vázolta fel a háború lezárásával kapcsolatban. Írására Eörsi Mátyás volt külpolitikai államtitkár, a Demokratikus Koalíció (DK) külpolitikai szakértője küldött válaszcikket.

Áll a bál Izraelben: az ellenzéki tüntetők a

Áll a bál Izraelben: az ellenzéki tüntetők a "fosztogatás éjszakájáról" beszélnek

Az izraeli parlament, a kneszet egész éjjel tartó vita és szavazás után elfogadta a 2023-as és a 2024-es költségvetést - jelentette a helyi média szerdán. A kneszetben zajló vita idején liberális izraeliek ezrei tüntettek Jeruzsálemben a törvényhozás épületénél az általuk "a fosztogatás éjszakájának" nevezett szavazássorozat ellen.

Ilyen szóváltásra még nem volt példa az USA és egyik legfontosabb szövetségese közt

Ilyen szóváltásra még nem volt példa az USA és egyik legfontosabb szövetségese közt

Tajvan nemzetvédelmi minisztere kijelentette, hogy a fegyveres erők nem tűrik el egyetlen tajvani létesítmény megsemmisítését sem, válaszul Seth Moulton amerikai képviselő felvetésére, miszerint az Egyesült Államoknak figyelmeztetnie kellene Kínát, hogy felrobbantja a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) chipgyártó vállalatot, ha az megtámadja Tajvant.

Megnyerte a csörtét az EU az indiai vitájában

Megnyerte a csörtét az EU az indiai vitájában

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) az Európai Unió javára döntött abban az ügyben, amely a meghatározó jelentőségű információs és kommunikációs technológiai (IKT) termékekre India által kivetett vámok miatt indult - tájékoztatott az Európai Bizottság kedden.

Határidőt engedett el a kormány az EU-s vitában – mi lesz most?

Határidőt engedett el a kormány az EU-s vitában – mi lesz most?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása. A mai műsor első részében a magyar kormány és az Európai Unió közötti tárgyalásokról volt szó. A hazánknak potenciálisan járó közösségi forrásokról zajló vita kontextusában ugyanis Magyarország a mai nappal elengedett egy önként vállalt határidőt. Erről Szabó Dánielt, a Portfolio EU-s ügyekért felelős elemzőjét kérdeztük. Az adás második részében azzal foglalkoztunk, hogy az Egyesült Államok után Oroszország is felmondhatja a Magyarországgal kötött, kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt. Az eset körülményeivel, és annak lehetséges következményeivel kapcsolatban vendégünk volt Gyányi Tamás, a WTS Klient adótanácsadási üzletágát vezető partnere.

Macront találták meggyőzőbbnek a francia elnökjelölti vitán

Macront találták meggyőzőbbnek a francia elnökjelölti vitán

Emmanuel Macron jelenlegi elnököt találta meggyőzőbbnek a tévénézők 59 százaléka a francia elnökjelöltek szerda esti vitájában a jobboldali szuverenista Marine Le Pennel szemben, akire a megkérdezettek 39 százaléka szavazott - derül ki az Elabe közvélemény-kutatóintézet gyors felmérésből, amelyet a BFM hírtelevízió és L'Express című hetilap honlapja ismertetett. A megkérdezettek két százaléka nem nyilvánított véleményt.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ezért drágább az élelmiszer itthon, mint Németországban
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.