Deviza

Nagyot szólhat a kormány legújabb terve: ezermilliárdokat vennének ki a zsebünkből

A célunk, hogy öt év alatt megduplázzuk a lakossági állampapírok állományát - jelentette ki pénteken Varga Mihály pénzügyminiszter. Ez váratlan és merész kijelentés, megnéztük, mi kellene ahhoz, hogy teljesüljön. Az biztos, hogy egy ilyen lépéssel a már most is erőteljesen a háztartások finanszírozására támaszkodó magyar finanszírozás még jobban eltolódna abba az irányba, aminek vannak kockázatai és hátrányai is a nyilvánvaló előnyök mellett.

Nagyon sok kötvényt kellene rásózni a lakosságra

Tavaly szeptember végén 7368,2 milliárd forint volt a lakossági állampapírok állománya az ÁKK statisztikája szerint, ha ezt vesszük kiindulási alapnak, akkor a pénzügyminiszter szavai szerint 2023 végére az állománynak meg kellene közelítenie a 15 ezer milliárd forintot. Ez már elsőre is komoly növekedésnek hangzik, de érdemes egy kicsit alaposabban megvizsgálni, van-e erre esély.

Nagyot szólhat a kormány legújabb terve: ezermilliárdokat vennének ki a zsebünkből
Először talán azt kellene tisztázni, mit értünk lakossági állomány alatt, hiszen a lakosságnak szánt állampapírok állománya valóban a fent említett közel 7400 milliárd forintot tette ki, de ebből csak 5484 milliárd forint volt a lakosság kezében az MNB értékpapír-statisztikája szerint. A kettő közti különbséget egyrészt az önkormányzatok, egyházak, alapítványok vásárlásai adják, másrészt korábban többször írtunk arról, hogy bankok is vásároltak vissza lakossági állampapírokat ügyfeleiktől, amit azonban a kedvezőbb kamatozás miatt nem adtak vissza az adósságkezelőnek, hanem megtartották. Ezt a problémát aztán az ÁKK is felismerte, 2018-ban elkezdett visszavásárolni lakossági állampapírokat a bankoktól, ennek köszönhetően a két statisztika közti különbség nem nőtt tovább, de még mindig nagyjából 2000 milliárd forint.

Nagyot szólhat a kormány legújabb terve: ezermilliárdokat vennének ki a zsebünkből
Mivel Varga Mihály "lakossági állampapírokról" beszélt, ezért mi most abból indulunk ki, hogy a 7400 milliárd forintos állományt szeretné megduplázni a kormány, ez azt jelenti, hogy évente nagyjából 1500 milliárdos növekedést kellene elérni. Az elmúlt évek alapján ez nem lehetetlen, hiszen volt példa ekkora állománybővülésre, azonban öt éven keresztül folyamatosan hozni ezt az átlagot sokkal nehezebb lenne. 2013 végén például 1688,5 milliárd forint volt az állomány, vagyis az elmúlt öt évben kevesebb, mint 6000 milliárd volt a növekedés, vagyis évente átlagosan 1200 milliárd.

Vagyis miközben 2014 óta a lakossági állampapírok diadalmenetéről beszélünk, a kormány ambiciózus céljai szerint ennél is nagyobb növekedést kellene elérni a következő öt évben.



Nagyot szólhat a kormány legújabb terve: ezermilliárdokat vennének ki a zsebünkből

Az első lépést már a jegybank is kijelölte

Persze az állomány megduplázása nem jelenti feltétlenül azt, hogy évente 1500 milliárd forintnyi új lakossági megtakarítást kellene bevonzania az adósságkezelőnek. Korábban Nagy Márton, az MNB alelnöke már beszélt arról, hogy a jelentős lakossági készpénzállomány egy részét hasznos lenne becsatornázni lakossági állampapírba.

A háztartásoknál lévő készpénzállomány a Portfolio becslései szerint az év végére megközelíthette az 5000 milliárd forintot, a teljes forgalomban lévő készpénz pedig 6200 milliárd körül lehet. Arra kicsi az esély, hogy az eddig készpénzben kuporgatott vagyon hirtelen mind elinduljon az államkincstár felé, Nagy Márton is arról beszélt, hogy ha a háztartási állomány fele megjelenne kötvényben, már az is sokat segítene.

Nagyot szólhat a kormány legújabb terve: ezermilliárdokat vennének ki a zsebünkből

Ezzel a mintegy 2500 milliárdos egyszeri állománnyal korrigálva a következő öt évben évi 1000 milliárdos természetes növekedésre lenne szükség a lakossági állampapírok piacán, ez pedig már nem tűnik teljesíthetetlen célnak.

Ha megnézzük a háztartások pénzügyi eszközeinek növekedését, akkor nem lehetetlen évi 1000 milliárd forintot bevonni az állampapír-piacra, tavaly az első három negyedévben majdnem 3200 milliárdos volt a növekedés, míg 2017-ben megközelítette a 4000 milliárd forintot. Ennek köszönhetően 2018 március végén először lépte át a lélektanilag fontos 50 ezer milliárdos határt a háztartások pénzügyi vagyona.

Persze az eszközök fenti állományában minden szerepel, még a készpénz is. Ha csak a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokra szűkítjük le a kört, akkor 2018-ban kilenc hónap alatt 430 milliárd forint volt a növekedés, míg 2017-ben a 800 milliárdot közelítette. Vagyis ezzel még nem lenne meg az évi ezer milliárdos friss tőke. Éppen ezért nem csak azt kellene elérni, hogy az utóbbi években felhalmozódott készpénzállomány egy része állampapír felé mozduljon meg, hanem azt is, hogy ne növekedjen tovább az eddigi ütemben a készpénzállomány. Tavaly például az első kilenc hónapban majdnem 500 milliárddal nőtt a háztartásoknál lévő készpénz, azt is be kellene csatornázni a kincstárhoz.

Nagyot szólhat a kormány legújabb terve: ezermilliárdokat vennének ki a zsebünkből
A fenti ábrán látszik, hogy ha az utóbbi évek növekedési ütemét fenn lehetne tartani, a háztartások értékpapírvagyona 700-800 milliárd forinttal növekedne, akkor az más szereplők (alapítványok, önkormányzatok, egyházak) befektetéseivel kiegészülve tudna évi 1000 milliárd körüli bővülést hozni. Erre rímel az is, hogy az ÁKK a múlt héten bemutatott 2019-es finanszírozási tervben a lakossági állampapírok állományának 800 milliárd forintos növekedésével számol.

Támogatni tudja az állam elképzeléseit, hogy még az emelkedő kamatkörnyezetben sem fognak jelentős versenyt támasztani a bankok a betétgyűjtéssel a nagyon alacsony hitel-betét arányuknak köszönhetően. Magas forgalmazási jutalék mellett pláne nem, őket is érdekeltté lehet tenni abban, hogy a lakossági állampapírokat erőltessék.

A nyugdíj-megtakarítások beszippantása jelentheti az áttörést

Érdemes megnézni, milyen eszközei vannak az államnak, hogy a lakossági megtakarításokat magához édesgesse. Első lépésben röviden vázoljuk fel, mi az oka a nemzetközi összevetésben is magas magyar készpénzállománynak:

  • Az alacsony kamatkörnyezetben a párnacihában tartott pénz nem okoz kamatveszteséget.
  • Az elektronikus szolgáltatások a bankadó, illetve a tranzakciós illeték bevezetésekor megdrágultak.
  • Az ingyenes készpénzfelvétel limitje havi 150 ezer forint, ami miatt sokaknak jobban megéri készpénzt tartani.


A három közül az első pont kívül esik az állam hatáskörén, és abban talán lehet is némi változás a közeljövőben, hiszen általános vélekedés, hogy vége az olcsó pénz korszakának globálisan, amihez előbb-utóbb az MNB-nek is alkalmazkodnia kell. Az emelkedő kamatok pedig elindíthatnak egy elvándorlást a készpénz felől, már csak az a kérdés, mit tud tenni azért az állam, hogy ez a pénz nála találja meg a helyét.

Ebben egy másik külső tényező is segíthet, ugyanis az emelkedő kamatkörnyezet jó eséllyel emelkedő (vagy legalábbis a korábbi éveknél magasabb) inflációval is párosulhat, ami növelheti az inflációkövető lakossági állampapírok vonzerejét. Ezzel ugyan az elérhető reálhozam nem lenne magasabb, de például egy 3-4% közötti inflációs ráta mellett optikailag jobban fest a lakossági állampapírokkal elérhető 5% feletti hozam.

Ha az adósságkezelő proaktívan is tenni akar a növekedésért, akkor egyrészt magasan tarthatja, vagy akár emelheti a lakossági állampapírok kamatát, másrészt próbálkozhat új termékekkel. Utóbbi körbe tartozhat a belengetett új nyugdíjcélú állampapír, melyet a legfrissebb hírek szerint a második negyedévben dobhatnak piacra. Valószínűleg komoly várakozások vannak az új eszközzel szemben is, az idei nettó 800 milliárdos értékesítésben még nem szerepel ez.

A nyugdíjcélú termék viszont tipikusan nem alkalmas az állomány gyors felpörgetésére. A rendszeres megtakarítási termékek nagyon lassan híznak, ahogy ezt az LTP-k és a nyugdíjbiztosítások példája is mutatja, hiszen jellemzően kis összegű havi megtakarításokról van szó. Ennél több kell majd az államnak ahhoz, hogy ezermilliárdokat vonzzon be.

Vannak kockázatok, de egyre kevesebb

Az elmúlt években többször írtunk arról, hogy a lakossági állampapírok állománya Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő, ez csak fokozódna akkor, ha megvalósulna a most bejelentett kormányzati terv. Ennek persze vannak kockázatai is, melyekre szintén felhívtuk a figyelmet.

Évekig az egyik legnagyobb kockázat a rövid futamidő volt, a lakossági termékeken belül az egy éven belüli kincstárjegyek dominálnak. Ezen azonban sikerült változtatni a prémiumok finomhangolásával, tavaly már a nettó növekedés 97%-a éven túli volt az ÁKK adatai szerint. Ennek ellenére valószínűleg a lakossági portfólió futamideje még mindig rövidebb, mint a teljes adósság esetében tapasztalható 3 év. Éppen ennek köszönhetően továbbra is nagy a megújítási szükséglet, a finanszírozási terv szerint 2019-ben is 4000 milliárd forint felett lesz a lejárat.

A másik kockázat a koncentráció, ráadásul nehéz megmondani, hogy ha esetleg romlik a piaci hangulat, akkor a lakossági befektetők mennyire lesznek kitartók, hiszen eddig nem volt példa hasonlóra. A jelenlegi futamidő mellett pedig egy-másfél évente folyamatosan meg kell küzdenie az ÁKK-nak a lakosság bizalmáért.
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
GettyImages-1297827920