A csúnya, gonosz ingatlanfejlesztők lenyelik az áfát
Gazdaság

A csúnya, gonosz ingatlanfejlesztők lenyelik az áfát

Nincs áfacsökkentés politikai üzengetés nélkül - ez egy örök ökölszabály idehaza. Most épp az új lakások áfacsökkentése miatt kellett a kormány illetékesének valamit mindenképpen mondania.
Legutóbb 2015 tavaszán merült fel a Nemzetgazdasági Minisztériumban, hogy 2016-ban a tárca vizsgálni fogja, hogy megjelenik-e a sertéshús áfájának csökkentése az árakban és azzal érveltek, hogy megvannak arra az eszközeik, hogy a kereskedők ne nyeljék le az így kieső összeget. (De eljátszottak az "árkommandó" gondolatával 2015 elején is a kifli ára miatt.)

Pénteken Lepsényi István, szintén az NGM államtitkára találta azt mondani:

Az áfacsökkentésnek egyértelműen meg kell jelennie az árak csökkenésében, azt nem szabad lenyelni

A másik oldalról azt is hozzátette a közlemény szerint:

az új építésű lakásokra vonatkozó áfakulcs 5%-ra történő csökkentése elindít egy középtávú folyamatot, amely egy régóta várt fellendülést eredményez, növeli a kínálati oldalt, meghozza a gazdasági válság óta várt befektetési kedvet.

A mostani kijelentés alapján az NGM árfigyelő kommandója arra készül, hogy kiterjeszti figyelmét az új építésű ingatlanokra is.


Komolyra fordítva a szót: az államtitkár is tulajdonképpen elismerte utóbbi kijelentésével, hogy az áfacsökkentésre azért volt szükség, hogy beinduljon az új lakások építése. A jelenlegi árszintek mellett ugyanis nem érte meg a fejlesztőknek elindítani a beruházásokat, ezért az áfacsökkentés abban segíti a piaci szereplőket, hogy a gyakorlatban megemeljék nettó áraikat (az áfatartalom csökken, így a bruttó változatlanul maradhat, sőt akár emelkedhet is), így a magasabb nettó árak már meghaladhatják az építési költségeket. Mindezt persze a végső felhasználónak, a lakásvásárlónak már nem lehet politikailag eladni, ezért jelennek meg az olyan, közgazdaságilag nem értelmezhető nyilatkozatok, hogy az áfacsökkentés hatását "lenyelni nem szabad". A kereslet növekszik (lásd: CSOK-hatás), a piac diktál, a csökkenő lakásárakat el lehet felejteni, a fejlesztők reakcióján nem kell meglepődni, el kell fogadni, ha úgy tetszik: le kell nyelni. Cserébe az áfacsökkentésnek köszönhetően "legalább" elkezdődnek az építkezések.


A csúnya, gonosz ingatlanfejlesztők lenyelik az áfát
Benzinkút
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Történelmi tett: olyat tud Magyarország, amit utoljára az IMF-hitel előtt