Gazdaság

A csúnya, gonosz ingatlanfejlesztők lenyelik az áfát

Nincs áfacsökkentés politikai üzengetés nélkül - ez egy örök ökölszabály idehaza. Most épp az új lakások áfacsökkentése miatt kellett a kormány illetékesének valamit mindenképpen mondania.
Legutóbb 2015 tavaszán merült fel a Nemzetgazdasági Minisztériumban, hogy 2016-ban a tárca vizsgálni fogja, hogy megjelenik-e a sertéshús áfájának csökkentése az árakban és azzal érveltek, hogy megvannak arra az eszközeik, hogy a kereskedők ne nyeljék le az így kieső összeget. (De eljátszottak az "árkommandó" gondolatával 2015 elején is a kifli ára miatt.)

Pénteken Lepsényi István, szintén az NGM államtitkára találta azt mondani:

Az áfacsökkentésnek egyértelműen meg kell jelennie az árak csökkenésében, azt nem szabad lenyelni

A másik oldalról azt is hozzátette a közlemény szerint:

az új építésű lakásokra vonatkozó áfakulcs 5%-ra történő csökkentése elindít egy középtávú folyamatot, amely egy régóta várt fellendülést eredményez, növeli a kínálati oldalt, meghozza a gazdasági válság óta várt befektetési kedvet.

A mostani kijelentés alapján az NGM árfigyelő kommandója arra készül, hogy kiterjeszti figyelmét az új építésű ingatlanokra is.


Komolyra fordítva a szót: az államtitkár is tulajdonképpen elismerte utóbbi kijelentésével, hogy az áfacsökkentésre azért volt szükség, hogy beinduljon az új lakások építése. A jelenlegi árszintek mellett ugyanis nem érte meg a fejlesztőknek elindítani a beruházásokat, ezért az áfacsökkentés abban segíti a piaci szereplőket, hogy a gyakorlatban megemeljék nettó áraikat (az áfatartalom csökken, így a bruttó változatlanul maradhat, sőt akár emelkedhet is), így a magasabb nettó árak már meghaladhatják az építési költségeket. Mindezt persze a végső felhasználónak, a lakásvásárlónak már nem lehet politikailag eladni, ezért jelennek meg az olyan, közgazdaságilag nem értelmezhető nyilatkozatok, hogy az áfacsökkentés hatását "lenyelni nem szabad". A kereslet növekszik (lásd: CSOK-hatás), a piac diktál, a csökkenő lakásárakat el lehet felejteni, a fejlesztők reakcióján nem kell meglepődni, el kell fogadni, ha úgy tetszik: le kell nyelni. Cserébe az áfacsökkentésnek köszönhetően "legalább" elkezdődnek az építkezések.


A csúnya, gonosz ingatlanfejlesztők lenyelik az áfát
RSM Blog

Bizalmi vagyonkezelés 2024

A bizalmi vagyonkezelési (BVK) struktúrák az utóbbi pár évben terjedtek el igazán. Az elmúlt években hazánkban is egyre népszerűbbé vált a komplex vagyontervezési megoldásokat kínáló biz

Holdblog

Most érdemes Teslát venni?

A kérdés - persze - nem a február elején elindult támogatott elektromosautó-vásárlási lehetőség esetleges kihasználására vonatkozik, hanem a vállalatba való befektetésre. Érdemes most vá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jaksity György: Kilépés az Európai Unióból. Megéri?

Privát bankár

Privát bankár
Retail Day 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Agrárium 2024
2024. március 19.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.