Megszaporodtak az egyetemek és a vállalatok közötti együttműködések
Gazdaság

Megszaporodtak az egyetemek és a vállalatok közötti együttműködések

Portfolio
Érdemi szemléletváltást, valamint komoly számszerűsíthető eredményeket hozott a másfél éve indult, és most lezáródott Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma Program (EIÖ) első pályázati ciklusa. A 2 milliárd forint keretösszeggel elindított program révén többszörösére nőtt a felsőoktatási intézmények által beadott iparjogvédelmi bejelentések száma, és jelentősen bővült az egyetemek és a vállalatok közötti partneri szerződések száma egyaránt.

Az Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma Program (EIÖ) első pályázati ciklusának köszönhetően több mint 1300 szerződés jött létre a hazai egyetemek és a vállalatok között, valamint a korábbi többszörösére, több mint 130-ra nőtt a felsőoktatási intézmények által benyújtott iparjogvédelmi bejelentések száma – jelentette ki Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára egy, a program eredményeit bemutató sajtóbeszélgetésen Budapesten. Hozzátette: az alig több mint egy éve, 2 milliárd forintos keretösszeggel indított program legfőbb erénye, hogy felrázta a felsőoktatási intézményeket, amelyek a náluk lévő hatalmas tudásvagyon piaci hasznosításában kezdtek el gondolkodni.

Megfelelő közös munka kellett

Mint Gulyás Tibor kifejtette: az egyetemi tudáshasznosítás és tudásáramlás megerősítése a hazai innovációs ökoszisztéma megújuló intézményeinek közös munkáját szolgálja. „Ha a tudományos és innovációs parkokra tekintünk, ezek egyszerre jelentik valamilyen kompetenciák, készségek mentén való intézményi erősödést és az ehhez kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztést és annak a terét, amit majdan az Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma meg fog testesíteni. A kompetencia-központok valamilyen problémamegoldás mentén szerveződő vállalati, egyetemi együttműködések. Ezek jellemzően olyan ügyeket karolnak fel, amik komoly állami ösztönzőket igényelnek. A nemzeti laboratóriumok pedig, mint új tudáskoncentrációs terek egy hálózatos együttműködést jelentenek, ahol valamilyen probléma mentén hazai szereplők együttműködnek.

Ahhoz azonban, hogy ez az intézményrendszer jól működjön, szükségessé vált az egyetemek kompetenciáinak megerősítése az Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma pályázat révén.

A programot 2019-ben indítottuk el, egy 18 hónapos pályázati ciklust zártunk most” – tette hozzá. A 2 milliárd forintos keretösszegből 40-150 millió forint támogatást kaptak az egyes felsőoktatási intézmények.

Számszerű eredmények

Az eredmények lényegesen túlszárnyalták az előzetes várakozásokat. A program már működő intézményekben készítette elő az egyetemi tudásvagyon piaci hasznosítását, és olyan meglévő eredményeket, tudást hozott a felszínre, amelynek – megfelelő ösztönzők hiányában – korábban nem volt kijelölt útja a piaci hasznosítás felé.

Az elmúlt másfél évben több mint 130 hazai és nemzetközi iparjogvédelmi bejelentést tettek a felsőoktatási intézmények.

„Mindez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezek az eredmények az elmúlt 18 hónapban születtek, de a most kiépült szervezeti keretek tették képessé a felsőoktatási intézményeket arra, hogy ezt elérjék. További fontos eredmény, hogy több mint 1300 partneri szerződés köttetett az egyetemek és a vállalatok között, több mint 300 hazai egyetemi projekt nyert támogatást az EU kutatási és innovációs keretprogramjában, és 500 feletti az egyetemeken támogatott startupok száma” – sorolta az eredményeket Gulyás Tibor. Hangsúlyozta:

a programban összesen több mint 15 ezer ember vesz részt, ez igen jelentős szám az egyetemi polgárokhoz viszonyítva. Ez önmagában mutatja a szemléletváltozást, amelyet az Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma pályázat elindított.

A felsőoktatás, mint piaci szereplő

Az egyetemi fejlesztésektől azt várják, hogy kultúraváltás menjen végbe az egyetemi tudás és kompetenciák elismerésében és piaci hasznosításában, növekedjen a kutatók motiváltsága a tudáshasznosításában, valamint növekedjen a hasznosító vállalkozások száma és bővüljenek a vállalati kapcsolatok.

Az eseményen Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke elmondta:

megfigyelhető, hogy a sikeres innovátor országok esetében a modern egyetemek kulcsfontosságú szereplők az innovációs rendszer működtetésében.

Ebben az értelemben tudásközpontként és iparági bázisként játszanak fontos szerepet. Az új iparágak az elmúlt 10 évben általában nagy egyetemi centrumokban születtek, és ennek a mintájára fogalmazódott meg az, hogy Magyarországon is nagyon fontos lenne az egyetemeket az oktatás és a kutatás hagyományos társadalmi szerepe mellett az ágazatuk felemelkedéséért aktívan tevő szereplőkké alakítani.”

Ennek révén tehát a program hozzájárul ahhoz, hogy az egyes felsőoktatási intézmények saját területükön ki tudják szolgálni a piaci, társadalmi igényeket, és egyben maguk is egyfajta piaci szereplővé váljanak, akik a tudást, mint tőkét viszik bele a rendszer egészébe.

A cikk megjelenését Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatta

Fotó: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
áramszünet_gyerek_olvasás