Ingatlan

Lakásárak: innen már nehéz nagyot ugrani

A tavaly tavaszi Portfolio Ingatlanmagazint lapozgatva jött szembe egy hirdetés, amelyben az egyik lakásfejlesztő a XIII. kerületi projektjében hatalmas betűkkel hirdette, hogy kulcsrakész lakások már 16 millió forinttól elérhetők. Az ár akkor meglehetősen magasnak tűnt egy új építésű garzonlakásért, másfél év elteltével azonban azt látjuk, hogy Budapesten csak elvétve találni 20 millió forint alatt új lakást, a 16 milliós árcédula pedig már az olcsóbb kerületekben is csak álom. A számok láttán egyre többekben merül fel a kérdés, hogy hol lehet az áremelkedés vége, ki az, akinek a mostani árszinteken is megéri új lakást venni, és egyáltalán meddig tarthat a mostani lakáspiaci szárnyalás. A kérdésről a hazai szakma elismert szereplőit kérdeztük meg, akik egy kérdőíves felmérés során most is elmondták véleményüket arról, hogy mi várható az év hátralévő részében a hazai lakáspiacon.
Save the date! November 22-én újra Property Investment Forum, Magyarország legjelentősebb ingatlanszakmai eseménye! Új helyszínen, kiállításokkal, a legforróbb témákkal, a legfontosabb szakértőkkel és döntéshozókkal, exkluzív programokkal, egyedülálló networking lehetőségekkel várjuk a részvevőket az egész napos programra. Írja be a naptárába már most!


Az árak tekintetében a megkérdezettek többsége szerint tovább folytatódhat az emelkedés, de ennek ütemével kapcsolatban egyre óvatosabbak a becslések. Az óvatosság nem alaptalan, hiszen négy-öt év alatt a mélypontról elértük a válság előtti csúcsokat, a növekedés pedig nem tarthat örökké, bár egyelőre a gazdasági folyamatok nem utalnak arra, hogy a közeljövőben bármiféle korrekció jönne a piacon.

Lakásárak: innen már nehéz nagyot ugrani

Lakásáfa

Bár a kérdéseket még azelőtt tettük fel, hogy Varga Mihály bejelentette a 2019 végéig érvényes kedvezményes lakásáfa piacról való lehetséges kivezetését, a szakértők közül már így is sokan az áfa valamiféle emelésére számítottak. Hogy jön-e bármiféle ösztönző a 2019 utáni újlakás-piacon, arról jelenleg még nem született döntés.

Befektetés, külföldiek, hitelezés

A leginkább kiegyenlített válasz a befektetési célú vásárlók vonatkozásában érkezett, akiknek az arányával kapcsolatban a szakértők stagnálásra számítanak. Az idei évben a vezető ingatlanügynökségek szerint a tavalyinál is több lakás cserélhet majd gazdát, de úgy tűnik, a befektetői és a saját célú vásárlások arányában nem lesz jelentős elmozdulás. A külföldi vásárlók számában is inkább stagnálásra számít a többség, de itt többek szerint enyhe növekedés is bekövetkezhet.

Lakásárak: innen már nehéz nagyot ugrani
Ami a hitellel történő lakásvásárlások számát és arányát illeti, a megkérdezettek több mint 90 százaléka továbbra is emelkedésre számít, néhányan gondolják csak úgy, hogy év végéig inkább a mostani szinten maradhat a hitelezés, de a hitelfelvételi hajlandóság csökkenését senki nem tartja valószínűnek. A jövővel szembeni bizonytalanság azonban itt is megmutatkozik abban, hogy a lakáshitelt felvevők 70 százaléka fixált kamattal veszi fel a hitelét, vagyis előre felkészül a kamatok esetleges emelkedésére.

A felmérésben az alábbi szakemberek vettek részt: Balla Ákos - Balla Ingatlan, Balogh László - Ingatlan.com, Benedikt Károly - Duna House, Horváth Áron - Budapesti Lakáspiaci Riport, Kricsfalussy Tamás - Metrodom, Mester Nándor - Otthontérkép, Pálfi Péter - MRICS, Sápi Zoltán - Eltinga, Soóki-Tóth Gábor - Otthon Centrum, Valkó Dávid - OTP Jelzálogbank és a Portfolio Ingatlan csapata



Lakásárak: innen már nehéz nagyot ugrani
Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
astoria, belváros, aluljáró, éjszakai fények, budapest