Ingatlan

Nincs minden veszve: térképen Budapest azon részei, ahol mégis csökkentek a lakásárak

Portfolio
A lakásárak folyamatos emelkedésében ritka kivételnek számít, ha Budapest egy-egy területén mégiscsak alacsonyabb árakon keltek el a lakások ebben az évben, mint 2017 során. Az OTP Értéktérképe alapján ha a kerületek egészét vesszük szemügyre, nincs olyan, ahol csökkennének az átlagos fajlagos árak, van viszont három olyan irányítószám-körzet Budapesten, ahol idén alacsonyabb átlagárakkal lehetett találkozni.
Korábban már írtunk róla, hogy a legfrissebb számok alapján eddig nem látszódik a lakáspiaci hegymenet vége, az OTP Értéktérképe alapján országos szinten eddig 18 százalékkal nőtt az ingatlanok átlagára a tavalyi, hasonló időszakhoz képest. Idén a budapesti drágulás az egy évvel korábbi 15 százalékról 20 százalékra gyorsult, s nagyjából ezt a mozgást követik a megyei jogú városok is.

Ezek alapján mára az eladott lakótelepi lakások országos átlagára meghaladja a 260 ezer forintos négyzetméterárat, ez az érték egész Budapesten 495 ezer forint.

Hogyan változtak az árak kerületenként?

A fővárosi kerületek árváltozás rangsorának élén idén is olyan alapból olcsóbb, városperemi kerületek vannak (XVIII. - itt 31%!, XVII., XXI., XV., IV., XIX.), melyek nem befektetési célpontok, a forgalom is viszonylag csekély, tehát ott az alacsony bázis miatt mehetett végbe nagy ütemű drágulás. A klasszikus belvárosi kerületek (V., VI., VII.) ugyanakkor, ahol az elmúlt években rohamos áremelkedés zajlott le, már második éve a középmezőnyben vannak 15-20 százalék közötti értékekkel. A fővárosban tehát idén is folytatódik valamilyen szintű területi árkiegyenlítődés.

Bár csökkenő árú kerület az elmúlt évekhez hasonlóan idén sincsen, - a lista végén a XXIII. kerület áll 2 százalékos drágulással - ha azonban tovább bontjuk és a kerületen belüli egyes városrészeket is megnézzük, három olyan fővárosi irányítószám-körzetet találhatunk, ahol viszont csökkentek az átlagárak tavaly óta. A több, mint 150 körzetből, ez a három nem számít túl soknak, de legalább ilyen is van.


Nincs minden veszve: térképen Budapest azon részei, ahol mégis csökkentek a lakásárak
Budai Bolero Lakópark II. - további információkért kattints a képre!

Hol lehet ma olcsóbban lakáshoz jutni mint tavaly?

A budapesti irányítószám-szintű árváltozást nézve 161 irányítószám-körzetből 153 esetében volt mind a bázisév 2017, mind pedig 2018 első kilenc hónapjában legalább tíz értékelhető adattartalmú eladás. Ezek közül hat körzetben idén legalább harmadával nőttek az árak 2017-hez képest, további 29-ben 25 százalék feletti az árváltozás mértéke. 50 százalékot meghaladó mértékben drágult, és ezzel élen áll a fővárosban a 1015-ös körzet, azaz az I. kerület Vízivárosi része. Emellett a 1188-as körzet (a XVIII. kerület városhatár melletti kertvárosi része) haladta még meg a 40 százalékot.

A legnagyobb áremelkedést elkönyvelő térségek nagyjából fele, peremi kerületben
helyezkedik el, és - a korábbi évekkel ellentétben - nem is feltétlenül a manapság "slágernek" számító lakótelepi jellegű, hanem sok családi házas kertvárosi övezet is van köztük. Budapesti irányítószám-körzet szintjén kimutatható tehát az olcsóbb területek jelentősebb drágulása.

Három irányítószám-körzetben, 1022 (Rézmál, és Törökvész, Vérhalom egyes részei) 1183 (Bélatelep, Erzsébettelep, és Lónyaytelep, Miklóstelep egyes részei) és 1205 (Erzsébetfalva egy része) viszont csökkent az átlagár 2018 eddig eltelt részében.



Nincs minden veszve: térképen Budapest azon részei, ahol mégis csökkentek a lakásárak
Kép forrása: OTP Értéktérkép


Nincs minden veszve: térképen Budapest azon részei, ahol mégis csökkentek a lakásárak
Rupphegyi Liget - további információért kattints a képre!
Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
velencei tó velence