Pest egy újabb része, amit pár éven belül berobbantanak az új fejlesztések
Ingatlan

Pest egy újabb része, amit pár éven belül berobbantanak az új fejlesztések

Egy új irodaház, vagy lakópark is teljesen meg tudja változtatni egy környék arculatát, megítélését, lakossági összetételét és természetesen az ingatlanárait is, és ez a hatás csak fokozódik, amikor olyan nagy (kormányzati) beruházásról van szó, ami új funkciót ad egy adott területnek. Ilyen projekt a 2023-as atlétikai VB-re tervezett stadion is. A IX. kerület egy kisebb, Csepelhez közel eső területén épül fel a sportlétesítmény, ami biztosan felkavarja a környék ingatlanpiacát, főleg úgy, hogy már más fejlesztések is folyamatban vannak a közelben. Nézzük, mi történik most a Közvágóhíd környékével!

Megépül a 2023-as atlétikai VB-re tervezett stadion, mint azt a december 30-án megjelent kormányhatározat is leírja, a kormány ugyanis ennek értelmében támogatja a Fővárosi Közgyűlés feltételeit az atlétikai központ megvalósítása kapcsán. Karácsony Gergely, az új főpolgármester és a fővárosi polgármesterek öt pontba szedett feltételekhez kötötték az atlétikai stadion építését, ezek között volt például egy 50 milliárdos egészségügyi alap- és szakellátási támogatás a kerületek részére, valamint az is, hogy a stadion megépítésével induljon el a zöldfelületek növelése, és valósuljon meg a Csepeli Nagyerdő Program. További részletekről itt írtunk:

atletiaki stadion
Az atlétikai stadion látványterve, forrás: KKBK

Önmagában egy ekkora sportkomplexum is megváltoztatja a terület arculatát, főleg úgy, hogy az eddig szinte üresen álló Duna-parton épül, de ha valamivel tágabb értelemben vesszük szemügyre a Közvágóhíd környékét, akkor számos más építkezésbe is belebotlunk. Új iroda-, és lakóépületek épülnek, tervben van az ipari területek zölddé alakítása, a Déli Városkapu program részeként pedig az atlétikai stadionon túl, a csepeli területek átalakításáról is már konkrét elképzelések és látványtervek jelentek meg. Ezek együttesen alakítják a város ezen részét, csak úgy, mint ahogy ez a Puskás Stadion esetében is volt. 

A tavalyi év sikere után, 2020-ban már 2. alkalommal rendezzük meg - a fél napos után, immáron egész napos – az építőipar jelenéről és jövőjéről szóló konferenciánkat.

Mi minden épül és fejlődik most az atlétikai stadion körül?

  • Nagy zöldfelület
  • Irodaházak
  • Lakások
  • Közlekedés és Csepel

Nagy zöldfelület

Az atlétikai sportközpont egyik feltétele a Nagyerdő Program volt, ha valami akkor a rozsdaövezeti, alulhasznosított ipari épületek eltüntetése és egy egybefüggő zöldterületté alakítása biztosan más érzetet kelthetne az arra járókban. A főpolgármester programja alapján, a Budapesti Nagyerdő a főváros IX. és XXI. kerületeiben, a Soroksári-Duna két oldalán egy 525 hektáros parkerdő lenne, ami ötször akkora, mint a Városliget vagy a Népliget. A fejlesztés első, 2024-ig tartó ütemében Csepelen és a Soroksári-Duna mentén kezdenének bele a zöldesítésbe.

nagyerdő program
Kép forrása: karacsonygergely.hu

Irodaházak

Természetesen az új irodaházak sem maradhatnak ki a listából, amikor egy városrész fejlődéséről van szó, az egyik legnagyobb projekt a IX. kerület ezen részén, a szintén Duna-parton épülő Millennium Gardens irodaház. A 34 ezer négyzetméteres irodapark, a tervek szerint 2021-ben csatlakozik a Lechner Ödön fasor irodaépületeinek sorához. Ezen a vonalon, a Művészetek Palotája mellett még egy olyan terület áll szabadon, ami alkalmas lehet, egy nagyobb projekt elindítására. Másfél évvel ezelőtt egy vegyes funkciójú gigaprojekt is szóba került, a tervek a Könyves Kálmán körúttól északra eső területekre vonatkoztak, ahol egy központi tér köré lakóépületek, irodaházak és kereskedelmi egységeket tervezett az az APD Real Estate Kft., összesen 280 ezer négyzetméteren. Azóta azonban a projektről nincsenek további információk. 

Portfolio Ingatlan Irodakereső
Millennium Gardens

Millennium Gardens

1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 10B
Kiadó terület: 37000 m2
Bérleti díj: 4960 – 5440 HUF
Bérleti díj: 16 – 19.5 EUR
Átadás:
2021

Ajánlatot kérek

Lakások

Általában elmondható, hogy bármilyen városrészről is legyen szó, a környék pozitív változása mindenképpen értéknövelő tényező a lakások árában, ennek mértéke viszont nagyban függ attól, hogy valóban jobbnak ítélik-e meg a vásárlók a változások utáni állapotot. Ami ennek a környékének a lakáspiacát illeti, 2019 első kilenc hónapjában átlagosan 650-750 ezer forintos négyzetméteráron cseréltek gazdát a lakások az atlétikai stadion közvetlen közelében, az OTP Értéktérképe alapján. Az új lakóépületeknél pedig 10 projekt van folyamatban, vagy átadás előtt az 1097-es és 1095-ös irányítószámú, a Közvágóhíd közelébe eső területeken, ami közel 1700 új lakást jelent a környéken. Az biztos, hogy a következő pár évben érdekes időszakkal fognak szembesülni az itteni ingatlantulajdonosok és vásárlók, ugyanis nemcsak az átlagos lakáspiaci trendek idéznek majd elő változást a keresletben, kínálatban, árakban, de a stadion, majd később remélhetőleg a nagyobb zöldterület és a barnamezős részek eltüntetése is befolyásolni fogja az említett tényezőket. 

budapesti átlagárak lakás
Kép forrása: OTP Értéktérkép

Közlekedés és Csepel

Egy komplex projektből nem maradhat ki a közlekedés fejlesztése sem, főleg ha a Déli Városkapu terv többi, a Csepelen indított beruházásait is figyelembe vesszük. A sziget északi csücskében például 12 ezer diák számára épülnének kollégiumok, ami még egy nyomós érv a tömegközlekedés bővítése mellett. Tavaly nyáron írtunk róla, hogy többek között a H7 Csepeli és H6 Ráckevei HÉV vonalak korszerűsítése, összekapcsolása (és meghosszabbítása a Kálvin térig) is bekerült a támogatott uniós projektek adatbázisába egy 13,7 milliárd forintos keretösszeggel. Mindezek azonban még csupán a tervezési fázisban vannak, de remélhetőleg a környék korszerűsítésének egyik nagy előnye lesz, hogy a közlekedési beruházásokat is meggyorsítja. 

Összességében az atlétikai stadion és a vele, vagy ettől függetlenül bekövetkezendő építkezések, fejlesztések mind a budapestiek, mind pedig Ferencváros, Csepel, és a déli-agglomeráció lakói, dolgozói és cégei előnyére válhat.  

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Róka László

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

Kiszámoló

Ez történt a héten 0421

A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki 320 drónnal és rakétával lőtte Izrael területét, bosszúból a szíriai iráni konzulá

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk mellett és részben miatt hajlamosak vagyunk... The post Félrealkalm

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
B_RKL20201208001 (1)