A megtorpanás legapróbb jelei sem látszanak az új lakások piacán
Ingatlan

A megtorpanás legapróbb jelei sem látszanak az új lakások piacán

Portfolio
Az új lakások aránya a lakáseladásokon belül 2016 óta fokozatosan emelkedett, 2019-ben elérte a 7,1%-ot, 2020-ban viszont enyhe visszaesés után az eddig ismert adásvételek 6,1%-a vonatkozott új építésű lakásra - derül ki a KSH legfrissebb, lakásárindexet is bemutató elemzéséből. Míg azonban a használt lakások áremelkedése a járvány első hullámai alatt sok helyen megálltak, az új lakások áraira úgy tűnik, nem hatott a járvány és a korábbi ütemben emelkedtek tovább.

2020 során mindkét, korlátozásokkal járó járványhullám visszavetette átmenetileg a lakások drágulását. A használtlakás-árak a 2020. I. negyedévi emelkedés után a Covid19-járvány II. negyedévre eső, első időszakában az előző negyedévhez képest 2,8%-kal csökkentek. A III. negyedév 3,9%-os emelkedését a IV. negyedévben ismét visszaesés követte (2,1%).

A váltakozó irányú elmozdulások hatására a IV. negyedévi használtlakás-árak mindössze 2,2%-kal haladták meg a 2019-es azonos időszaki szintet.

Az új lakások éves reálárindexe (fogyasztóiár-index figyelembevételével számított érték) azonban számottevően, 8,5%-kal tudott emelkedni, az újlakás-piac árszínvonala tehát távolodott a használt lakásokétól.

Az új lakások piacán a 2020. I. negyedévi kiugró, 8,6%-os áremelkedés után az év során lassult a növekedés, de a járványhullámok idején sem csökkentek az árak, 2021 I. negyedévében pedig itt is a használt lakásokéval megegyező, 5,8%-os áremelkedés volt megfigyelhető. Az előző év azonos időszakához viszonyítva ekkor szinte pontosan 10 százalékkal lettek magasabbak az újlakás-árak. Ez arra utal, hogy az új lakások piacán nem okozott olyan megtorpanást a járványhelyzet, mint a használtakén.

2021 I. negyedévében az új lakások ára elérte a 2015. évi bázis kétszeresét és az előzetes adatok alapján 2021 II. negyedévében is hasonló szinten ÁLLtak.

2020-ban 15 ezer, 2021 I. negyedévében további 4,4 ezer lakás épült értékesítési céllal. Bár 2020-tól újra 27% lett a lakásáfa, ebben az időszakban az értékesítések számottevő része még az 5%-os, kedvezményes áfa igénybevételével történt, ami hozzájárult a lakásépítés lendületének a fenntartásához. (A kedvezményes áfa 2020 januárjától történő kivezetése után a 2018 novembere előtt építési engedélyt kapott lakásokat még kedvezményes áfával értékesíthették a beruházók.)

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Duna Terasz Grande

Duna Terasz Grande

1138 Budapest, Úszódaru
790 db lakás
31 – 117 m2 alapterület
29.9 – 198.2 M Ft
Átadás:
2023. márc

Ajánlatot kérek

Ugyanakkor a járvány két hulláma és az elhúzódó adminisztratív eljárások hátráltatták a lakások értékesítését és az adatok beérkezését.

2020-ban az újlakás-tranzakciók száma Budapesten 15%-kal nőtt, ugyanakkor minden más településkategóriában csökkent 2019 azonos feldolgozottságú adataihoz viszonyítva.

2021 I. negyedévében közel kétszeresére emelkedett az új lakások eladása az előző év azonos időszakához viszonyítva. A vidéki lakásépítés 2020. évi fellendülése azonban még így is kevéssé érintette a lakáspiaci eladásokat, ugyanis az építkezések többletét saját célra épített családi házak adták, amelyek nem kerültek piacra. Az értékesítési céllal épített lakások többsége továbbra is a fővárosban található.

A cikk megjelenését a Duna Terasz projektek fejlesztője, a D&B Ingatlanfejlesztő Csoport támogatta.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
logisztika-raktár - pakolás