Itt dől el a hazai építőipar jövője! - Képeken a legemlékezetesebb pillanatok
Ingatlan

Itt dől el a hazai építőipar jövője! - Képeken a legemlékezetesebb pillanatok

Portfolio
Az idei évben minden eddiginél többen vettek részt a Portfolio Építőipar 2022 konferenciáján, ahol a szakértők az ágazat legfontosabb kérdéseit, az elmúlt év piaci eseményeit és a jövőbeli kilátásokat 9 panelbeszélgetés és 13 előadás keretén belül vitatták meg. A szakmai program végén került sor "Az Év Építőipari Személyiségének" díjazására, majd az állófogadáson folytatódott a kötetlen beszélgetés. Képeken az Építőipar 2022 konferencia.
A Property X az első olyan hagyományos konferenciáink alapjain nyugvó rendezvényünk lesz, ahol a találkozás, a networking, az élmény és a hangulat egyaránt kiemelt szerepet kap.

Egész napos szakmai program, díjátadó, majd állófogadás és kötetlen networking - így lehetne röviden összefoglalni az Építőipar 2022 konferencia programját, a több mint 400 résztvevőnek a helyszínen azonban ennél sokkal nagyobb élményben lehetett része. Az alábbiakban képes beszámolónk segítségével igyekszünk átadni az esemény hangulatát.

STA_2414

Az esemény szakmai programját Koji László, az ÉVOSZ elnökének előadása nyitotta, aki amellett, hogy összefoglalta az iparág aktuális kérdéseit, az építőipar idén várható teljesítményére is kitért. A szakember várakozása szerint jól fog teljesíteni az építőipar idén is, hozni fogja azt a közel 5500 milliárd forintot, amit tavaly is teljesített. Április végén, mintegy 15%-kal volt magasabb a megrendelésállomány a tavalyi azonos időszakhoz képest. A magánszektor, a logisztikaiingatlan-piac és az ipar fogja húzni az építőipart.

STA_2639

A nap első panelbeszélgetésében Ditróy Gergely, a Portfolio ingatlandivízió-vezetője kérdezte a szakértőket, akik között ott volt Balázs Attila, vezérigazgató, Bayer Construct Zrt., Scheer Sándor FRICS, vezérigazgató, Market Építő Zrt. és Tibor Dávid, elnök, Masterplast Nyrt. Többen is felhívták a figyelmet az alapanyaghiányra és a rendkívüli inflációra. Balázs Attila szerint a mostani körülmények fennmaradása esetén Magyarországon a lakáspiac nagyon le fog lassulni. Scheer Sándor pedig úgy véli, hogy a mostani áremelkedés fele valós, a másik fele az alapanyaggyártók indokolatlan haszonszerzése, de ezen a többi szereplő veszít. Tibor Dávid is hasonló problémákról beszélt, kiemelve, hogy a magyar ásványvagyonnak nemzeti tulajdonban kellene lennie, ez külföldön is így van.

STA_2965 (1)

Szintén délelőtt, egy másik fontos panelbeszélgetésre is sor került, melyben az alapanyagárak és az ellátási láncok biztonsága volt a középpontban. A beszélgetés moderátora Kiss Gábor, ügyvezető igazgató, Metrodom Kivitelező Kft. volt, a beszélgetés résztvevői pedig Gegesi Kiss Tamás, ügyvezető igazgató, Gépész Centrál Kft., Máté László, ügyvezető igazgató, Lasselsberger Hungária Kft., Palkovics Milán, igazgatóság elnöke, Épduferr Nyrt. és Dr. Rázsóné Szórády Csilla, vezérigazgató, újHÁZ Centrum. A szakértők szerint a túl gyakori árváltozás hatalmas feszültséget okoz a partnerek között. Korábban évente egy-két áremelés volt az általános, ma viszont már a havinak is örülni kell.

STA_3321 (1)

A szakértői előadásokat és panelbeszélgetést természetesen a közönség soraiban ülők is érdeklődve hallgatták, akik a Menti.com segítségével szavaztak az építőipar jelenlegi és jövőbeli helyzetére vonatkozó kérdésekre.

STA_2661

Az előadások közti szünetekben a jelenlévők számos érdekességgel találkozhattak. A Market és a Layher által közösen berendezett állványról például egy VR szemüveg segítségével máris a hamarosan elkészülő MOL Campus tetején találhatták magukat, több mint 120 méter magasról élvezve a budapesti körpanorámát.

STA_5217

Az ebédszünetet követően az építőipar fenntarthatósága került a középpontba. Prof. Dr. Boros Anita, vezető, ESG tanácsadó, Greenology Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont előadásában kifejtette, hogy az építőipar - az épületek teljes életciklusát tekintve - igen jelentős környezeti igénybevételt eredményező ágazat. Ezzel párhuzamosan az infrastrukturális elemek igen jelentős környezeti kitettségűek. Az így tapasztalható kettős fenntarthatósági problémakör számos egyéb gazdasági és társadalmi fenntarthatósági szegmensre kihatással van, a legújabb kutatások viszont azt bizonyítják, hogy a kedvezőtlen tendenciák egyes zöldgazdasági és zöldinnovációs fejlesztések révén jelentősen mérsékelhetők.

STA_3836

A fenntarthatóság témakörének fontosságát mutatja, hogy a körforgásos gazdaság és a klímasemleges megoldásokról egy külön panelbeszélgetésben is kifejtették véleményüket a szakértők, akik között ott volt Budai Henrietta, titkár, HuGBC, Bellaagh Mátyás, integrált irányítási rendszerek igazgató, Colas Hungária Zrt., Prof. Dr. Boros Anita, vezető, ESG tanácsadó, Greenology Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont, Horváth Bálint, regionális körforgásos gazdasági szakértő (Budapest, Pozsony), Holland Királyság Nagykövetsége és Simon Anita, fenntarthatóságért és körforgásos gazdaságért felelős vezérigazgató-helyettese, ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt.

STA_4106

A szakmai program zárásaként idén is sor került "Az Év Építőipari Személyisége" díj átadására. Az összességében már negyedik alkalommal kiosztott díjat a 2022-es évben Puskás András, a Puskás Művek Bádogosipari Kft. társtulajdonosa nyerte, aki fiatalkora óta végez bádogos munkákat, építészmérnöki, műszaki ellenőri diplomával, ács szigetelő bádogos szakmunkásképző bizonyítvánnyal és bádogos mestervizsgával rendelkezik és mintegy 25 éve tulajdonosa a Puskás Művek Kft.-nek.

STA_4873

Ezt követően a kötetlen beszélgetésé lett a főszerep, megnyitott a Layher gin bárja, ami ezúttal is számos italkülönlegességgel várta a látogatókat.

STA_4950

Emellett egy kézműves sörpult,

STA_5087

és egy Prosecco bár is a vendégek rendelkezésére állt.

STA_4897

Természetesen az est folyamán ételkülönlegességekből sem volt hiány.

STA_4908

Akik pedig maradandóvá szerették volna tenni az ott töltött időt, azokat idén is várta a Portfolio rollup-ja elé felállított fényképállvány, nyomtatott emléket adva az eseményről.

STA_5280

Egy év múlva ismét találkozunk!

Képek és címlapkép forrása: Stiller Ákos

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
zelenszkij public domain