FONTOS Sven Smit: az európai életmódot is fenyegetik a versenyképességi gondok
Prémium

Szeptemberben kezdi meg a termelést az Optimum Solar első METÁR-naperőműve (x)

PR cikk

A következő évtized energiaellátásához kapcsolódó kérdéseket felölelő Nemzeti Energiastratégia 2030 dokumentum 21%-ban rögzíti a megújuló forrásból származó energia arányát a hazai fogyasztás kiszolgálásában. Az értékesítési ár támogatását célzó programhoz, a METÁR-hoz kapcsolódó naperőműfejlesztések 2020. első negyedévében kezdődtek meg. Az Optimum Solar Kft. első, ilyen üzleti konstrukcióban létesített és hálózatra kapcsolt naperőműve, a királyszentistváni létesítmény várhatóan 2020. szeptemberben kezdi meg a termelést.

napelempark-kiralyszentistvan

A középtávú európai uniós és hazai energiastratégiában központi szerepet játszanak a megújuló energiaforrások, így a napenergia is. Magyarország célja többek között, hogy 2050-re a hazai villamosenergia-termelés 90%-a karbonsemlegessé váljon. Ennek első lépéseként áramfogyasztása 21 százalékát az ország 2030-ra megújuló energiaforrásokból fedezi majd. A fotovoltaikus erőművek 2019-ben az éves teljes villamosenergia-felhasználás 3%-át termelték meg, azonban a következő évtizedben itthon is robbanásszerűen terjednek majd az ezen technológián alapuló rendszerek: a naperőművi beépített teljesítmény öt év múlva várhatóan 2.495 megawattra, 2030-ra pedig a 6.645 megawattra nő.

A célok megvalósításához stratégiai fontosságú METÁR-program keretében a naperőmű-tulajdonosok számára az elektromos áram piaci ár feletti része a központi költségvetésből kerül megfizetésre. Az első, 2019. szeptemberében meghirdetett METÁR-tender eredményét 2020. március 27-én tette közzé a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH): a több mint 160 ajánlatadó közül 72 pályázat benyújtója részesülhet 15 éven keresztül a villamosenergia-termelés támogatásában. Az előttünk álló 2 évben a MEKH várhatóan öt újabb, egyenként 300-500 GWh közötti volumenű megújulóenergia-termelés támogatásáról szóló tender kiírását tervezi.

Az Optimum Solar Kft. első, a METÁR-keretrendszerben fejlesztett naperőműve várhatóan ez év szeptemberében kezdi meg működését. A cég 0,499 MW kapacitású királyszentistváni létesítménye 6 hét alatt készült el, a termelést 2090 napelempanel végzi, 12.904 m2 (1,29 ha) területen. Az éves szinten 735 000 kWh zöldenergia megtermelésével a napelempark nagyságrendileg 430 tonna CO2-tól mentesíti a környezetet. A helyszín kiválasztását a pályázat előírásai között szereplő, hazai székhelyű energiatermelést eredményező barnamezős beruházás követelménye indokolta.

„A METÁR-tenderekkel, valamint a programmal együtt járó pénzügyi ösztönzők bevezetésével a döntéshozók világosan jelezték mind az EU illetékesei, mind a piac szereplői számára, hogy mindent megtesznek a kitűzött célszámok elérése érdekében. Napelemes rendszereink és naperőműveink éves szinten 100 000 tonna CO2 kibocsátástól mentesítik bolygónkat, mi ezzel segítünk csökkenteni az emberiség ökológiai lábnyomát.” – vélekedik Lugos Roland, az Optimum Solar ügyvezetője. „A királyszentistváni beruházás az első az Optimum Solar által a METÁR-program keretében létesítendő erőművek között. A komoly szakmai hátteret és biztos pénzügyi alapokat igénylő projektek során a cég számára lehetőség nyílik a 10 éves működése során felhalmozott tapasztalat és know-how eredményes kamatoztatására.”

Lugos Roland, ügyvezető

Az Optimum Solar szakértői szerint a METÁR-rendszer komoly kockázatvállalási készséget igényel a befektetők részéről. Az első számítások és a projekt megvalósítása során tapasztaltak szerint a METÁR-rendszer által biztosított, a KÁT-projektekhez képest alacsonyabb átvételi ár miatt nagyobb önerőre van szükség egy-egy napelempark megépítéséhez. További nehézséget jelenthet, hogy a piaci hozzáférés és a kiegyenlítő energia költsége, illetve a déli órákban jelentkező túltermelés miatti negatív árak termelt kWh-ként 3-4 Ft-tal rontják az üzleti eredményeket. A METÁR-projektek kiírásában szereplő 15 éves átvételi mennyiség a helyesen méretezett erőművek esetében akár 13,5 év alatt is előállítható, ami csökkenti a támogatási időszakot és a naperőmű-tulajdonos részéről gyorsabb igazodást igényel a piaci viszonyokhoz.

Az Optimum Solar Kft.-ről

A bajai székhelyű Optimum Solar Kft. nyolc éve van jelen a megújuló energia hasznosításának területén. Kezdetektől fogva arra törekedtek, hogy megbízható, hosszú távú megoldást kínáljanak a napelemes rendszerek és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások terén. Országszerte eddig közel 460, a napenergiát ipari szinten hasznosító rendszer telepítésében vettek részt. Piaci szerepük a kivitelezés mellett beruházói, tervező és fenntartói minőségben is meghatározó. A cég tulajdonos-ügyvezetője Lugos Roland.

Lugos Roland is résztvevője lesz a szeptember 9-ei Sustainable World konferenciának.
(X)
Kiszámoló

Újra van Auchan mobilflotta

Nézegettem az Auchan weboldalát és most vettem észre, hogy újra elérhetővé vált az Auchan mobilflotta. Már semmi feltétele nincs a belépésnek, csak az, hogy legyen egy ingyenes Auchan bizalomk

RSM Blog

NIS2 és a kockázatkezelés

A kiberbiztonság kérdése kiemelkedő jelentőséggel bír a digitális kor új kihívásai között. Az Európai Unió NIS2 irányelve egy olyan szabályozási keretet hoz létre, amely az információb

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
cimlap