Prémium

Szeptemberben kezdi meg a termelést az Optimum Solar első METÁR-naperőműve (x)

PR cikk
Közösséget építünk!
Signature-előfizetőink számára egyedi online klubeseményt szervezünk, ahol profi befektetők mondják el, mi várható 2021-ben. További részletek ide kattintva.

A következő évtized energiaellátásához kapcsolódó kérdéseket felölelő Nemzeti Energiastratégia 2030 dokumentum 21%-ban rögzíti a megújuló forrásból származó energia arányát a hazai fogyasztás kiszolgálásában. Az értékesítési ár támogatását célzó programhoz, a METÁR-hoz kapcsolódó naperőműfejlesztések 2020. első negyedévében kezdődtek meg. Az Optimum Solar Kft. első, ilyen üzleti konstrukcióban létesített és hálózatra kapcsolt naperőműve, a királyszentistváni létesítmény várhatóan 2020. szeptemberben kezdi meg a termelést.

napelempark-kiralyszentistvan

A középtávú európai uniós és hazai energiastratégiában központi szerepet játszanak a megújuló energiaforrások, így a napenergia is. Magyarország célja többek között, hogy 2050-re a hazai villamosenergia-termelés 90%-a karbonsemlegessé váljon. Ennek első lépéseként áramfogyasztása 21 százalékát az ország 2030-ra megújuló energiaforrásokból fedezi majd. A fotovoltaikus erőművek 2019-ben az éves teljes villamosenergia-felhasználás 3%-át termelték meg, azonban a következő évtizedben itthon is robbanásszerűen terjednek majd az ezen technológián alapuló rendszerek: a naperőművi beépített teljesítmény öt év múlva várhatóan 2.495 megawattra, 2030-ra pedig a 6.645 megawattra nő.

A célok megvalósításához stratégiai fontosságú METÁR-program keretében a naperőmű-tulajdonosok számára az elektromos áram piaci ár feletti része a központi költségvetésből kerül megfizetésre. Az első, 2019. szeptemberében meghirdetett METÁR-tender eredményét 2020. március 27-én tette közzé a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH): a több mint 160 ajánlatadó közül 72 pályázat benyújtója részesülhet 15 éven keresztül a villamosenergia-termelés támogatásában. Az előttünk álló 2 évben a MEKH várhatóan öt újabb, egyenként 300-500 GWh közötti volumenű megújulóenergia-termelés támogatásáról szóló tender kiírását tervezi.

Az Optimum Solar Kft. első, a METÁR-keretrendszerben fejlesztett naperőműve várhatóan ez év szeptemberében kezdi meg működését. A cég 0,499 MW kapacitású királyszentistváni létesítménye 6 hét alatt készült el, a termelést 2090 napelempanel végzi, 12.904 m2 (1,29 ha) területen. Az éves szinten 735 000 kWh zöldenergia megtermelésével a napelempark nagyságrendileg 430 tonna CO2-tól mentesíti a környezetet. A helyszín kiválasztását a pályázat előírásai között szereplő, hazai székhelyű energiatermelést eredményező barnamezős beruházás követelménye indokolta.

„A METÁR-tenderekkel, valamint a programmal együtt járó pénzügyi ösztönzők bevezetésével a döntéshozók világosan jelezték mind az EU illetékesei, mind a piac szereplői számára, hogy mindent megtesznek a kitűzött célszámok elérése érdekében. Napelemes rendszereink és naperőműveink éves szinten 100 000 tonna CO2 kibocsátástól mentesítik bolygónkat, mi ezzel segítünk csökkenteni az emberiség ökológiai lábnyomát.” – vélekedik Lugos Roland, az Optimum Solar ügyvezetője. „A királyszentistváni beruházás az első az Optimum Solar által a METÁR-program keretében létesítendő erőművek között. A komoly szakmai hátteret és biztos pénzügyi alapokat igénylő projektek során a cég számára lehetőség nyílik a 10 éves működése során felhalmozott tapasztalat és know-how eredményes kamatoztatására.”

Lugos Roland, ügyvezető

Az Optimum Solar szakértői szerint a METÁR-rendszer komoly kockázatvállalási készséget igényel a befektetők részéről. Az első számítások és a projekt megvalósítása során tapasztaltak szerint a METÁR-rendszer által biztosított, a KÁT-projektekhez képest alacsonyabb átvételi ár miatt nagyobb önerőre van szükség egy-egy napelempark megépítéséhez. További nehézséget jelenthet, hogy a piaci hozzáférés és a kiegyenlítő energia költsége, illetve a déli órákban jelentkező túltermelés miatti negatív árak termelt kWh-ként 3-4 Ft-tal rontják az üzleti eredményeket. A METÁR-projektek kiírásában szereplő 15 éves átvételi mennyiség a helyesen méretezett erőművek esetében akár 13,5 év alatt is előállítható, ami csökkenti a támogatási időszakot és a naperőmű-tulajdonos részéről gyorsabb igazodást igényel a piaci viszonyokhoz.

Az Optimum Solar Kft.-ről

A bajai székhelyű Optimum Solar Kft. nyolc éve van jelen a megújuló energia hasznosításának területén. Kezdetektől fogva arra törekedtek, hogy megbízható, hosszú távú megoldást kínáljanak a napelemes rendszerek és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások terén. Országszerte eddig közel 460, a napenergiát ipari szinten hasznosító rendszer telepítésében vettek részt. Piaci szerepük a kivitelezés mellett beruházói, tervező és fenntartói minőségben is meghatározó. A cég tulajdonos-ügyvezetője Lugos Roland.

Lugos Roland is résztvevője lesz a szeptember 9-ei Sustainable World konferenciának.
(X)
japan
irodaház zöld iroda élőfal növény
bázisállomás
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Jogász

Jogász
company-gift-cufflinks-skanska[1]