Prémium

Szeptemberben kezdi meg a termelést az Optimum Solar első METÁR-naperőműve (x)

PR cikk

A következő évtized energiaellátásához kapcsolódó kérdéseket felölelő Nemzeti Energiastratégia 2030 dokumentum 21%-ban rögzíti a megújuló forrásból származó energia arányát a hazai fogyasztás kiszolgálásában. Az értékesítési ár támogatását célzó programhoz, a METÁR-hoz kapcsolódó naperőműfejlesztések 2020. első negyedévében kezdődtek meg. Az Optimum Solar Kft. első, ilyen üzleti konstrukcióban létesített és hálózatra kapcsolt naperőműve, a királyszentistváni létesítmény várhatóan 2020. szeptemberben kezdi meg a termelést.

napelempark-kiralyszentistvan

A középtávú európai uniós és hazai energiastratégiában központi szerepet játszanak a megújuló energiaforrások, így a napenergia is. Magyarország célja többek között, hogy 2050-re a hazai villamosenergia-termelés 90%-a karbonsemlegessé váljon. Ennek első lépéseként áramfogyasztása 21 százalékát az ország 2030-ra megújuló energiaforrásokból fedezi majd. A fotovoltaikus erőművek 2019-ben az éves teljes villamosenergia-felhasználás 3%-át termelték meg, azonban a következő évtizedben itthon is robbanásszerűen terjednek majd az ezen technológián alapuló rendszerek: a naperőművi beépített teljesítmény öt év múlva várhatóan 2.495 megawattra, 2030-ra pedig a 6.645 megawattra nő.

A célok megvalósításához stratégiai fontosságú METÁR-program keretében a naperőmű-tulajdonosok számára az elektromos áram piaci ár feletti része a központi költségvetésből kerül megfizetésre. Az első, 2019. szeptemberében meghirdetett METÁR-tender eredményét 2020. március 27-én tette közzé a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH): a több mint 160 ajánlatadó közül 72 pályázat benyújtója részesülhet 15 éven keresztül a villamosenergia-termelés támogatásában. Az előttünk álló 2 évben a MEKH várhatóan öt újabb, egyenként 300-500 GWh közötti volumenű megújulóenergia-termelés támogatásáról szóló tender kiírását tervezi.

Az Optimum Solar Kft. első, a METÁR-keretrendszerben fejlesztett naperőműve várhatóan ez év szeptemberében kezdi meg működését. A cég 0,499 MW kapacitású királyszentistváni létesítménye 6 hét alatt készült el, a termelést 2090 napelempanel végzi, 12.904 m2 (1,29 ha) területen. Az éves szinten 735 000 kWh zöldenergia megtermelésével a napelempark nagyságrendileg 430 tonna CO2-tól mentesíti a környezetet. A helyszín kiválasztását a pályázat előírásai között szereplő, hazai székhelyű energiatermelést eredményező barnamezős beruházás követelménye indokolta.

„A METÁR-tenderekkel, valamint a programmal együtt járó pénzügyi ösztönzők bevezetésével a döntéshozók világosan jelezték mind az EU illetékesei, mind a piac szereplői számára, hogy mindent megtesznek a kitűzött célszámok elérése érdekében. Napelemes rendszereink és naperőműveink éves szinten 100 000 tonna CO2 kibocsátástól mentesítik bolygónkat, mi ezzel segítünk csökkenteni az emberiség ökológiai lábnyomát.” – vélekedik Lugos Roland, az Optimum Solar ügyvezetője. „A királyszentistváni beruházás az első az Optimum Solar által a METÁR-program keretében létesítendő erőművek között. A komoly szakmai hátteret és biztos pénzügyi alapokat igénylő projektek során a cég számára lehetőség nyílik a 10 éves működése során felhalmozott tapasztalat és know-how eredményes kamatoztatására.”

Lugos Roland, ügyvezető

Az Optimum Solar szakértői szerint a METÁR-rendszer komoly kockázatvállalási készséget igényel a befektetők részéről. Az első számítások és a projekt megvalósítása során tapasztaltak szerint a METÁR-rendszer által biztosított, a KÁT-projektekhez képest alacsonyabb átvételi ár miatt nagyobb önerőre van szükség egy-egy napelempark megépítéséhez. További nehézséget jelenthet, hogy a piaci hozzáférés és a kiegyenlítő energia költsége, illetve a déli órákban jelentkező túltermelés miatti negatív árak termelt kWh-ként 3-4 Ft-tal rontják az üzleti eredményeket. A METÁR-projektek kiírásában szereplő 15 éves átvételi mennyiség a helyesen méretezett erőművek esetében akár 13,5 év alatt is előállítható, ami csökkenti a támogatási időszakot és a naperőmű-tulajdonos részéről gyorsabb igazodást igényel a piaci viszonyokhoz.

Az Optimum Solar Kft.-ről

A bajai székhelyű Optimum Solar Kft. nyolc éve van jelen a megújuló energia hasznosításának területén. Kezdetektől fogva arra törekedtek, hogy megbízható, hosszú távú megoldást kínáljanak a napelemes rendszerek és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások terén. Országszerte eddig közel 460, a napenergiát ipari szinten hasznosító rendszer telepítésében vettek részt. Piaci szerepük a kivitelezés mellett beruházói, tervező és fenntartói minőségben is meghatározó. A cég tulajdonos-ügyvezetője Lugos Roland.

Lugos Roland is résztvevője lesz a szeptember 9-ei Sustainable World konferenciának.
(X)
Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13