Uniós források

135 cég nyert milliárdos EU-támogatást gyakornoki programjára

Portfolio
135 cég nyert el a napokban összesen 1,1 milliárd forintnyi támogatást egy EU-pályázaton gyakornoki programok megvalósítására - derül ki a támogatott uniós projektek hivatalos adatbázisából. Két másik uniós gazdaságfejlesztési pályázaton is a napokban hirdettek eredményeket.
A "Gyakornoki program pályakezdők támogatására" című, 30 milliárd forintos keretösszegű GINOP-5.2.4-16 kódszámú pályázatban május 2-án és 3-án hirdettek újabb nyerteseket, amely cégek jellemzően 4-7 millió forintnyi támogatást nyertek el. Ez nem véletlen, hiszen a felhívásban eleve 2-30 millió forint közötti támogatási tartományt jelöltek meg. Néhány cég a támogatás felső határa közeli összeget nyert el, így például a nyírmeggyesi Ledyma Deco Kft. 28,9 millió, a kiskunhalasi Ván Iroda Kft. 29,5 millió, a miskolci Shift Balance Kft., illetve a szintén miskolci Borsod Van Kft., továbbá a létavértesi Profitál 2004 Kft. pedig csaknem 30-30 millió forintnak örülhet, mivel nyilván nagyobb projektet, több gyakornokot vállaltak.

A támogatás kifizetési adatbázis szerint egyébként összesen már 3990 cég/intézmény indult ezen a pályázaton, összesen 30,5 milliárd forintnyi támogatási igényt nyújtottak be, közülük 2859 esetben támogatta a hatóság a projektet 21,3 milliárd forinttal. A hatályos szerződések állománya 2719 darab, összege pedig 19,8 milliárd forint. Egyelőre 2265 projektre fizettek ki összesen 10,66 milliárd forintot.

Ennek a pályázatnak a támogatása 86%-ban az Európai Szociális Alapból érkezik, a fennmaradó 14%-ot pedig a magyar költségvetés rakja hozzá a kerethez. A pályázati felhívás szerint a program elsődleges célja a közvetlen munkahelyteremtés elősegítésén túl az iskolai rendszerű képzésben, felnőttoktatásban, vagy felnőttképzésben megszerzett szakképesítés hasznosulásának elősegítése, a fiatalok korai munkahelyi tapasztalathoz segítése, ezzel a későbbi foglalkoztathatóságuk növelése. A gyakornoki program a vállalkozás statisztikai létszámának növelésével együtt járó, azaz új státusz betöltését eredményező foglalkoztatás esetén egyrészt bér- és járuléktámogatást nyújt a vállalkozások számára a gyakornok foglalkoztatásához kapcsolódóan kilenc hónapon keresztül, másrészt lehetőséget teremt segítő vállalati gyakornoki kapcsolattartó tevékenység ellátására és szükség esetén az új munkahely tárgyi és infrastrukturális feltételeinek kialakítására is.

A program az Ifjúsági Garanciához kapcsolódó foglalkoztatási támogatások rendszerébe ágyazva valósul meg. Az Ifjúsági Garancia rendszer lényege, hogy minden 25 év alatti fiatal az iskolai tanulmányai befejezését vagy a munkanélkülivé válását követő 4 hónapon belül megfelelő színvonalú, konkrét foglalkoztatási vagy továbbképzési ajánlatot kapjon.

A fenti pályázaton túl egyébként tegnap, május 6-án hirdettek újabb nyerteseket a "Vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztések, felhőalapú online üzleti szolgáltatások terjesztésének támogatása" című, GINOP-3.2.2-8-2-4-16 kódszámú, illetve a "Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása kombinált hiteltermék keretében" című, GINOP-1.2.3-8-3-4-16 kódszámú pályázatokon is. Előbbi pályázaton 18 cég 169 millió forintot nyert, míg utóbbin 4 cég összesen 102 millió forintot.

Címlapkép forrása: MTI/Máthé Zoltán
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
eu-zaszlo-magyar-zaszlo-europai-unio-europai-parlament-valasztas-europai-parlamenti-valasztas-2024-es-europai-parlamenti-valasztas